23.6.17

Růžová zahrada u zámku Děčín

Jedním z míst,které jsme navštívili při našem pobytu na hradě Tolštejn byla Růžová zahrada na zámku Děčín.Prohlídka zámeckých interiérů v plánu nebyla,jsem především velká milovnice přírody a v uzavřených prostorách s množstvím lidí se necítím dobře.
Přesto jsem si o zámku ráda přečetla na internetu.
Zámek je přestavěný hrad na pískovcové skále  na pravém břehu Labe nad soutokem Labe a Ploučnice.Je chráněn jako kulturní památka České republiky.Již v 10.století vybudovali Přemyslovci
dřevěné hradiště sloužící jako správní a obranné středisko.Ve 13.století byl místo hradiště vybudován gotický kamenný hrad na kontrolu lodí plujících po Labi.V 16.století byl hrad přestavěn na renesanční zámek.
K zámku vede přístupová cesta Dlouhá jízda,vytesaná silnice ve skále,ohraničená z obou stran vysokými zdmi.Ta se mi moc líbila.Kolem zámku jsou zámecké zahrady,nejkrásnější Růžová zahrada.







Vítali nás pávi









 


Růžová zahrada

Jedno z nejkrásnějších míst na Děčínském zámku.Její kouzlo spočívá v kombinaci vyjímečné barokní
architektury a podmanivé krásy rozkvetlých růží.Název Růžová zahrada se rozšířil po roce 1881,
kdy zde vzniklo jedno z nejznámějších rosalií v habsburské monarchii.
V době naší návštěvy byly růže zřejmě v období svého největšího rozkvětu,protože následující den se zde konal  Den růží s programem.Krásné jsou i jižní terasy,kde kdysi bývaly vinice.







Stejně jako růže roste z poupěte,
tak i naše štěstí roste z malých radostí.








































Jižní terasy











Vracíme se k zámku,abych si znovu prošla Dlouhou jízdou








Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení