13.9.17

Jeseníky - pokračování

Červenohorské sedlo  

Další den pobytu v Jeseníkách jsme se byli podívat ve známém lyžařském areálu v Červenohorském sedle,které se nachází v pohoří Hrubý Jeseník ve výšce 1013 m.Je zde 7 vleků a 4 sjezdovky.
Počasí nám pořád přálo a tak jsme se pokusili vylézt kousek výše a já si udělala pár snímků.Dále jsme pokračovali autem směr Šumperk do Koutů nad Desnou,kde jsme navštívili elektrárnu Dlouhé stráně.








Hodně v dálce a v oparu Praděd.




K elektrárně Dlouhé stráně jsme se dostali malým autobusem.Od roku 2010 se sem dá dostat 6sedačkovou lanovkou z lyžařského areálu Kouty.My jsme tu byli v roce 2007.


Pohled na  obrovskou plochu vody ve mně vyvolával docela tíseň .Foukal tu silný ledový vítr,ale stálo to za to.Elektrárna je řešena jako podzemní dílo.Jsou tu pořádány prohlídky,ale pokud se naplní určitý počet lidí,to naštěstí nehrozilo a tak jsem si i tady oddychla,protože jednak mě technické věci nezajímají a z podzemí mám opět divné pocity.Manžela to naopak mrzelo.Dlouhé stráně mají tři nej:
největší reverzní turbína v Evropě
elektrárna s největším spádem v České republice
a největší instalovaný výkon v České republice.

Elektrárna Dlouhé stráně má horní a dolní nádrž spojené dvěma obrovskými tunely.
Horní nádrž má celkový objem 2,72 mil.kubických metrů  a nachází se na hoře Dlouhé stráně v nadmořské výšce 1350 m.Dolní nádrž se nachází na říčce Divoká Desná a má objem 3,4 mil.kubických metrů,výška hráze 56 m.







Dolní nádrž




Naučná stezka Rejvíz

Další z výletů byla naučná stezka Rejvíz.Trasa začíná u penzinu Rejvíz a pokračuje po dřevěných chodnících k Bublavému potoku a dále k Mechovém jezírku.Tady se mi moc líbilo,bylo to krásná a pohodová procházka.






Bublavý potok


Mechové jezírko




Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení