10.2.18

Když není u nás sníh,jedeme za ním

Když u nás sníh není,musíme za ním.Stýská se mi po bílé zimě,kterou si pamatuji z dětství.Zdá se mi,že sněhu bylo vždycky dost.Denně jsme za domem na kopci sáňkovali,lyžovali a celou zimu jsme i bruslili,protože bylo kluziště kousek od baráku.Poslední roky vozíme vnoučata někam výš,aby si aspoň trochu užily sněhu.Tento rok není sníh ani na Kozákově,nejbližším kopci u nás.A tak jedině do Krkonoš.
V sobotu jsme se rozhodli podívat se do Jilemnice na sněhovýho Krakonoše.Krakonoš,je vládce hor a staví se na Masarykově náměstí každý rok.Vloni jsme tu s manželem byli poprvé.Každý rok má jinou podobu.Letos drží v rukou klobouk a berli.Stavba Krakonoše má zde velkou tradici.První Krakonoš na zdejším náměstí vyrostl už v roce 1909.Kvůli nedostatku sněhu se nepodařilo Krakonoše postavit v roce 2013 a 2016.V Jilemnici sníh sice není,ale je na okolních kopcích.

Vyfotit Krakonoše bez lidí dalo chvíli čekání,každý se zde chtěl vyfotit







Empírová kašna na náměstí pochází z roku 1836.V letech 1989-1991 prošla opravou.Za ní je budova radnice s podloubím.Na věží radnice jsou unikátní opakovací hodiny z poloviny 19.století.
Odbíjejí každou čtvrthodinu tak,že z počtu úderů a jejich tónů lze rozeznat počet čtvrtí i celých hodin.Navíc v každou celou hodinu počet celých v jiném tónovém zabarvení opakují.Za den je to celkem 1020 úderů.



Zajímavá je i budova spořitelny


Sousoší sv.Kříže


Sousoší sv.Barbory,Panny Marie a Máři Magdaleny



Obdivuji a závidím pěší zónu.Ta v Turnově nikdy nebude



Podloubí u radnice


Z Jilemnice jsme jeli na Vysoké nad Jizerou a dále do lyžařského areálu Šachty,který leží na okraji města.Bleky má ráda sníh a tak si to užívala







Mračí se a teplota klesla na -5.V Jilemnici bylo na nule.Je nám zima.Ovšem lyžaře neodradí ani nepřízeň  počasí.Všímám si,co je všude běžkařů,v okolí jsou krásné běžecké tratě.


Stanice vleku






Výhledy jsou špatné






O kus dál v Rejdicích sjezdovku zasněžují



Domů se vracíme přes Příchovice,Tanvald a Železný Brod.Sněhu ubývá už za Tanvaldem


Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení