13.4.18

Hrad Trosky

Hrad Trosky jsou symbolem Českého ráje.Nachází se na vrcholu stejnojmenné hory u obce Troskovice.Vrch je nejvyšším bodem Vyskeřské vrchoviny.Výška nejvyššího bodu hradu je 514 m.
Trosky mám mockrát vyfocené,tak jak jezdíme různě po Českém ráji a v neděli jsme se na ně po nějaké době vypravili.Hlavně kvůli vnučkám,které potřebovaly razítko do turistické knížky.Měli jsme smůlu na počasí,dopoledne nádherné počasí a odpoledne,když jsme vyrazili se obloha zatáhla a na hrad jsme dorazili a začalo poprchávat.Asi nejvíce to vadilo mému foťáku,tolik jsem nefotila,aby mně do něj nenapršelo.Škoda byla akorát ta,že z Trosek jsou krásné výhledy a o ty jsme přišli..Ale nevýletujeme proto,abych měla fotky na blog,ale proto,že máme rádi přírodu a rádi se v ní pohybujeme.

Pár mých starších fotografií hradu.






Jak vypadaly Trosky dříve./staženo z internetu/



Hrad Trosky vznikl ve 14.století.Mezi dvěma čedičovými vrchy byl postaven hrad,na obou vrcholech byly postaveny věže.Nižší a zavalitější vrch se nazývá Baba a štíhlejší a vyšší Panna.
Hrad založil Čeněk z Vartenberka,Po jeho smrti připadl hrad králi Václavu IV.Roku 1398 získal hrad a celé panství Ota z Bergova a po něm zdědil Trosky jeho syn Ota,který prodal časem hrad Trosky pánovi hradu Kosti,kterým byl Jan Zajíc z Hazmburka.
Roku 1469 byly Trosky dobyty královským vojskem.Hrad se stal už jen střediskem hospodářské správy a několikrát ještě změnil majitele.Ještě za třicetileté války hrad stál,ale už opuštěný a zpustlý.
V roce 1928 se staly Trosky majetkem Klubu českých turistů.Nyní je hrad majetkem státu a je spravován Národním památkovým ústavem Praha.

U hradu nás vítal čert



Hrad se halí v mracích


Na hrad,přesněji na Babu se vystoupá z nádvoří po schodech


Věž Panna







Výhledy byly špatné.Fotografie je hodně upravená.To jenom na ukázku,jaké by byly krásné výhledy,kdyby byla lepší viditelnost


Vrchol věže Baba s vlajkou


Dole pod námi je restaurace


Abychom se dostali na Pannu musíme se vrátit opět na nádvoří,ale vystoupáme pouze na vyhlídku pod věží Panna



Valinka pod Pannou


Věž Panna z vyhlídky,dále se nedostaneme



Vidíme na běž Baba se schody,kde jsme byli před chvíli





Málem jsem šlápla na žábu


Pod hradem kvetly sasanky


Zastavili jsme se u Věžáku,ale vzhledem k počasí jsme se dále nevydali.


Chtěli jsme navštívit i hrad Humprecht,ale už měli zavřeno.Tak příště


Samozřejmě jsme udělali i krátkou zastávku u hradu Kost.100x ho mám nafocený,ale vždycky jsem tímto pohledem unešená a fotím znovu









Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení