17.8.18

Krásná Lípa,Šluknov,Zahrádky

V úterý jsme vezli syna do Kyjova u Krásné lípy na týdenní pochod Českým Švýcarskem a Lužickými horami.Kyjov je malá obec táhnoucí se podél říčky Křinice,v okrese Děčín nedaleko Krásné Lípy.Kyjovské údolí,kde putování začínalo je jedno z nejnavštěvovanějších koutů Českého Švýcarska.To jsme hned zjistili.Plno turistů,cyklistů a plná parkoviště a to bylo 10 hodin dopoledne.
Zaparkovali jsme u opuštěné budovy,mohla to být kdysi škola nebo školka,podle zarostlých houpaček.




Mám ráda staré opuštěné domy



Je tu ovšem hodně pěkných chalup.Bleky u jedné objevila krásného vlčáka a hned se přátelila.




Bleky se nemůže dočkat až bude v lese.


S 26kilovým báglem to bude fuška,ale syn je zvyklý.Nejde tak poprvé.Přejeme hezké zážitky v krásné přírodě.


Rozloučíme se a jedeme do Krásné Lípy.Je to další malé městečko s 3 500 obyvateli.
Parkoviště plné a tak zajíždíme do malé uličky a manžel mně připomíná ať se dlouho nezdržuji.Nad náměstím mě zaujme kostel sv.Máři Magdalény.Původně tu stával kostelík z roku 1361,dnešní barokní podoba je z roku 1754.Schodiště pod kostelem bylo postaveno v letech 1816-1818.Před kostelem u schodiště je veliký kříž vytesaný roku 1818 z jednoho kusu kamene.


Pohled od kostela na náměstí











Je zavřeno  


Kolem zdí kostela jsou staré náhrobky pocházející z konce 18.století a z 1.poloviny 19.století.








Náměstí v Krásné Lípě.


Na náměstí je budova Správy národního parku České Švýcarsko


Pokračujeme dále a zastavujeme u malého rybníčku.Vodní plochy mě vždy lákají k zastavení.Hodně se mračí a co chvíli spadne pár kapek




Jedeme přes Jiříkov,kde nevidím nic zajímavého.Posloucháme písničky z radia a bavíme se a ani jsme nepostřehli,že jsme v Německu.Kousek jedeme,ale do Žitavy se podívat v plánu nemáme.Jezdíme tam občas na nákupy a tak se vracíme a podle směrovek se rozhodneme pro Šluknov.Je tam zámek.

V Německu nás vítá sídliště.Naše sídliště,aspoň v Turnově jsou hezčí,barevnější s upravenou zelení.



V Šluknově je opět problém,kde zaparkovat.A protože je pod zámkem Tesco dáváme auto na parkoviště tam,s tím,že si po prohlídce zámku sem půjdeme něco nakoupit k jídlu.

Šluknovský zámek

Město,kde se zámek nachází je nejsevernější město České republiky,kde žije přibližně 5 600 obyvatel.Leží uprostřed Šluknovského výběžku.
Původně na místě dnešního zámku stála tvrz,která se poprvé připomíná v roce 1487 jako majetek saského maršála Hugolda ze Šlejnic.Bylo to dřevěné panské sídlo,k němuž náležel pivovar,sladovna a zahrada,kde se pěstoval chmel.V roce 1566 panství obdržel Arnošt ze Šlejnic.který pravděpodobně po smrti svého otce nechal na místě původní tvrze vybudovat mezi léty 1566-1573 nové reprezentační sídlo ve stylu saské renesance.Vystřídali se tu další a další majitelé.
Po druhé světové válce byl Šluknov jako německý majetek konfiskován a vlastníkem se stalo město Šluknov.2.dubna 1986 z neznámých příčin vypukl požár,který zničil velkou část zámku.Generální oprava zámku byla ukončena už v roce 1990 z důvodu nedostatku finančních prostředků.Během několika let nečinnosti začal zámek chátrat.V letech 2000-2001 byla vypracována projektová dokumentace a od roku 2005 zahájeny práce na celkové rekonstrukci objektu.Opravy byly dokončeny v roce 2009 a poté byl upraven také přilehlý zámecký park.V roce 2016 byl vytvořen prvorepublikový okruh Šluknovským zámkem,který je věnován poslednímu majiteli šluknovského panství Ervínu Leopoldu Nostitz Rieneckovi.






V prostorách zámku sídlí Regionální informační centrum.


Já to tady hlídám...a hned se peru.



V prostorách zámku je i cukrárna.Na sladké jsme chuť v tom teplu neměli.










Kde jsi se tady vzala bílá?








Park je moc hezký a poskytuje hodně stínů pod stromy v horkém dni.

Náměstí ve Šluknově se sloupem Nejsvětější Trojice




Další naší zastávkou je obec Zahrádky.Nachází se už v okrese Česká Lípa a žije zde necelých 700 obyvatel.Na Zahrádky má vzpomínky manžel,který zde asi pět let žil s rodiči a bratry a s rodinou svého strýce.
V této velké zchátralé budově bydleli,bylo zde několik bytů a v zadní části byla konírna.




Tady měli s bratry hodně prostoru na lumpárny.


Šli jsme se podívat na školu,do které chodil.Je jako nová.


A hned vedle opuštěné budovy je zámek.Postavil ho ve druhé polovině 16.století Jan z Vartenberka.Zámek měnil vlastníka v rámci příslušníků rodu Vartenberků.Jan Jiří z Vartenberka byl posledním z rodu,který zámek spravoval.Jelikož se aktivně zúčastnil protihabsburského povstání v letech 1619-1620 byl odsouzen ke ztrátě celého majetku.Po roce 1623 se majitelem zámku stal Albrecht z Valdštejna,který nechal původní objekt barokně upravit a založil park.Po jeho smrti vlastní zámek až do roku 1897 Kounicové a následně Lichtejštejnové.Po zestátnění v roce 1945 sloužil objekt jako domov mládeže a středisko jazykové přípravy zahraničních studentů.V roce 2003 zámek vyhořel.Současným majitelem zámku je Univerzita Karlova.Zámek byl uzavřen a vstup do části parku omezen zábranou.




Součástí zámeckého parku je i skalní kaňon Robečského potoka nazývaný Peklo a Valdštejnská lipová alej.




V dálce hrad Tolštejn nám připomněl loňskou krásnou dovolenou v tomto kraji.



Hrad Jestřebí je vidět široko,daleko.


Děláme si zastávku v lese a při pohledu na zbarvené stromy mi to připomíná podzim.


V oblasti,kde jsme se pohybovali je mnoho zajímavostí a krásných míst.Chtěla jsem toho projet více a tak si většinou vyberu z určitého místa jenom jednu zajímavost s tím,že se sem určitě zase vrátím.
Tak třeba někdy příště.

























Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení