27.1.21

Hruboskalsko

 Hruboskalsko je přírodní rezervace a s plochou 219,2 ha patří k největším skalním městům v Chráněné krajinné oblasti Český ráj.Důvodem ochrany je rozsáhlé skalní město,které zahrnuje stovky skalních masívů i samostatné věže,které dosahují výšky až 60 m.Skalní město je rájem horolezců.

Z Hrubé Skály,kterou jsem vám představila posledně jsme se vydali směr Adamovo lože  a dále jsme měli v plánu Zámeckou vyhlídku a Mariánskou.Adamovo lože je uměle vytvořený skalní útvar.Nechal jej vybudovat při svých pobytech na zdejším zámku maltézský rytíř František Adam z Valdštejna,bratr Josefa z Valdštejna,posledního valdštejnského majitele panství.Jak na zámku,tak i tady byl natáčen Princ Bajaja.


Vstup k Adamově loži .



Schody jsou namrzlé,sluníčko se mezi skály nedostane.


Poslední tři schody už jsem sejít nedokázala.Po zadku bych je sjela,ale jak nahoru.Manžel zůstal na cestě.





Pokračujeme dále lesem,je tu krásně.





Schody jsou všude pokryté sněhem a ledem,ale zvládáme to.







Manžel je na Zámecké vyhlídce dříve,jak já.Já se courám,všechno fotím.





Odměnou je nádherný výhled na zámek Hrubá Skála.Na to jsem se těšila.







Pokračujeme dále po žluté k Mariánské vyhlídce.Cesta jde z kopce.A tady jsme skončili.Byla obleva a občas ze stromů spadl sníh.A najednou spadl takový kus a na mě.Hrozně jsem se lekla,co se to děje,srazilo mě to na zadek,bolí mě doteď. A nejhorší,že jsem měla na krku fotoaparát.Vyhrabávala jsem ho ze sněhu.V ten moment jsem  si říkala,že mám po něm.Pospíchali jsme k autu,kde máme nějaké čisté hadry a snažila se foťák vysušit.V ten moment nefungoval.Volala jsem hned známýmu,který  mi řekl,abych ho přivezla,že to snad nebude tak hrozný.Foťák funguje,musel ho ale pořádně vysušit.Ponaučení pro mě.Mít ho raději v takových podmínkách v brašně.Aspoň nebudu všechno fotit.


Na Mariánskou vyhlídku jsme tedy nedošli,přitom je to asi 600 m.Jak to půjde musíme se sem vrátit.Chci se také podívat na hřbitov horolezců,který je pod vyhlídkou.Musíme to stihnout,než začne sezona.
Mějte hezké dny

33 komentářů:

  1. Jitko,v Českém ráji je tak krásně! Foťák je zachráněn, tak se můžu těšit na Tvoje další pěkné fotoreportáže. Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,děkuji a budu ráda,když zase přijdeš

      Vymazat
  2. ahojky Jitka...zimné fotky sú nádherné a ten zámok je krásny....

    OdpovědětVymazat
  3. No páni opět jsi Jituš nezklamala, úžasné záběry - nádherná krajina i ten sníh, máš opět můj obdiv a tiše závidím pochopitelně v dobrém. Opatruj se i já se budu těšit na Tvé další parádní snímky (◕‿◕)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné místo, krásné fotky, krásné počasí - co dodat!
    Děkuji, Jituško, měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Moc krásné fotky Jíťo ♥ ღ ☼ vidíš to jsem nevěděla, že se tam točila pohádka. No hlavně, že je foťák v pořádku a já se budu těšit na další fotečky a vyprávění. Měj prima den ve zdraví ♥ ღ ☼

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,děkuji.Zapomněla jsem to u zámku napsat.Ale to víš,to byly jenom nějaké záběry.Myslím,že je v pohádce vidět hlavně nádvoří

      Vymazat
  6. Nádhera. Nějak nevím, co víc napsat.
    A sláva, že foťák tu sněhovou koupel zvládl.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Měli jste nádherné počasí a díky za to, že se fotoaparátu nic nestalo a doufejme, Jitu, že i tvé bolesti z naraženin zmizí brzy. Moc pěkně jsme si s tebou připomněla Český Ráj.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko,děkuji.Jo,už jsem v pořádku,nebylo to tak hrozný

      Vymazat
    2. Jitu, asi tu točili i některé pasáže filmu Jak dostat tatínka do polepšovny? už nevím, do kterého rybníka to pošťák na kole p.Náročný zahučel...
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jituš, skalák je v zimě nádherný, takhle ho opravdu neznám. O to víc jsem si procházku s vámi užila. 💓👍
    Když jsme tu byli naposledy, nechali jsme auto kousek od kostela a pak šli přes arboretum vrchem na Valdštejn a zpět spodem mezi skalami. Horolezecký hřbitov jsme nevynechali, jsou na něm jména všech členů výpravy na Huascarán, má tu jmenovku i můj švagr, který má prvovýstup na Civettu v Dolomitech a který to tady miloval. Odtud Mariánská a pak Zámecká vyhlídka a začalo se šeřit. Adamovo lože jsme už z bezpečnostních důvodů vynechali a k autu dorazili téměř za tmy. Mám to tady moc ráda, líbí se mi i trasa Myší dírou do Sedmihorek. Točila se tu pohádka S čerty nejsou žerty.👍
    Ještě, že to s foťákem dopadlo dobře. Já ho také nosím na krku.
    Děkuji za milou připomínku a měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko,děkuji.My jsme už s tatínkem a potom s dětma a naposledy s vnoučatama měli Hruboskalsko prochozené skrz naskrz.S manželem a chozením je to poslední roky špatné a navíc po covidu má problémy s nohou.Bolí a pořád opuchá kotník.Doktoři to svedli na covid a nic mu s tím nedělají.

      Vymazat
  9. Jitu, tam je tak krásně. U Adamova lože jsme byli, ale tam jsem nefotila, protože tam byl nějaký dětský tábor a bylo tam plno lidí. Šli jsme tedy na Hrubou Skálu a Myší dírou na vlak do Sedmihorek. Zámeckou i Mariinu vyhlídku jsme asi minuli. Nějak si je nevybavuji. Moc krásný výlet jste podnikli a tedy po těch schodech, to by chtělo na boty "nesmeky", protože jinak je to o zdraví. Štěstí je, že foťák máš v pořádku. také ho ukládám do fotobatohu. Mnohdy na takovýchto túrách je na zádech bezpečnější v polstrovaném batohu, než na krku. Moc hezké fotografie jsi pořídila a je to opravdu krásná podívaná. Děkuji za příjemnou procházku vaším krásným krajem a přeji Ti příjemné a pohodové dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru,já to chození i po námraze zvládám dobře,ale mám obavy o manžela.Pepik mu dával nesmeky,ale on by si to na boty nedal.Myslím,že na vyhlídkách jste byli,protože jsi psala,že syn říkal,že mají být zpoplatněny.naštěstí na to nedošlo a doufám ani nedojde.Vůbec jsem o tom neslyšela doteď.

      Vymazat
    2. Jitu, to bylo asi před čtyřmi roky, kdy se prý o zpoplatnění uvažovalo, ale naštěstí k tomu nedošlo. Vím, že Pavel o tom mluvil, ale jinak jsem o tom už také víc neslyšela.

      Vymazat
  10. Nádherné fotky Jituško♥ text jsem zatím nečetla, rozmazává se mi to ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuš,děkuji.Já na psaní moc nejsem a tak se snažím dát aspoň prán řádků.

      Vymazat
  11. To byl zase hezký výlet/vycházka :-) Také se courám, a ze stejného důvodu jako ty. Za chůze se zkrátka fotit nedá :-D

    OdpovědětVymazat
  12. To je nááádhera! Počasí vám také přálo. Pořídila jsi krásné snímečky.👏 My si před pár lety udělali výlet z Hrubé Skály na Valdštejn s odbočkou ke Kopicovu statku, do Sedmihorek a zpět na Hrubou Skálu. Ale v létě.
    Doufám, že chodíš s turistickými hůlkami.
    Přeji krásný víkend.🌞⛄

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emo,děkuji.Chodím.Dostala jsem nové od dcery k Vánocům.
      Kopicův statek i Valdštejn mám dlouho v plánu.

      Vymazat
  13. Jitko, kochám se už od začátku. Krásné zimní fotky a ty ze Zámecké vyhlídky... to je nádhera. Nikdy jsem zde nebyla, ale moc se mi tu líbí. A těch schodů... Zvládli jste to a výlet se opravdu vydařil.
    Přeji hezký víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo,děkuji.Z Mariánské vyhlídky je ještě výhled i s Troskami,bohužel jsme tam nedošli.

      Vymazat
  14. Opět krásné zimní toulání. M.

    OdpovědětVymazat
  15. Překrásné fota, povídání, ale ty schody, obdivuji, v zimě se ledu bojím bojím************************************

    OdpovědětVymazat
  16. Jitko, překrásný výlet i skvělý doprovodný text. Já bych také zdržovala manžela focením, ale už si zvykl, jen se diví.:)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení