27.8.18

Jilemnice

Vedra,která nedávala jinou možnost než být doma v naprosto uzavřeném bytě a nebo a to byla lepší volba,je trávit u vody,konečně povolila.V neděli bylo příjemně a tak jsem vybrala nenáročný výlet do Jilemnice a Horní Branné.Nejdříve jsme se zastavili v Jilemnici.Sem jezdíme každou zimu s vnoučatama podívat se na sněhového Krakonoše.
Jilemnice je město v okrese Semily a žije zde 5 500 obyvatel.Je spádovou obcí pro střed západní části Krkonoš a Podkrkonoší.Název Jilemnice je podle stromu jilm,který je zobrazen i na vlajce,kterou město užívá od roku 1999.Za péči o památky získala Jilemnice roku 2012 ocenění Historické město.V Jilemnici jsou nejznámější tyto památky:Jilemnický zámek,kostel sv.Vavřince,budova Radnice a domy ze Zvědavé uličky.Na nich je vidět,že se město o památky opravdu vzorně stará.

Na Jilemnickém náměstí jsou nejzajímavější hodiny na budově Radnice,které bijou nejčastěji v Čechách.Už jsem to zde na blogu popisovala a tak se k tomu vracet nebudu.





Jdeme se podívat na Jilemnický zámek.Nejdříve obdivujeme kostel sv.Vavřince.Je to jednolodní,barokní chrámová stavba.Základní kámen byl položen 10.srpna 1729.Je to veliká stavba,že ji těžko zachycuji celou svým objektivem z protějšího chodníku.




Nakouknu dovnitř přes zavřené mřížované dveře.


Vcházíme do zámeckého parku a před námi se objevuje nádherná budova zámku.
Na místě původně stávala ve 14.století tvrz.Renesanční zámek vznikl v 16.století a založili ho Křinečtí z Ronova .V roce 1701 koupil panství rod Harrachů.Ti během let 1714-1895 přestavěli zámek do současné podoby.Majetek jim byl během druhé světové války zkonfiskován a připadl státu,jehož majetkem je i v dnešní době.V zámku je Krkonošské muzeum.



















Zámecký park,kde rostou vzácné keře,rostliny a stromy.Jsou tu i sochy svatých.






V parku je příjemně.





Hortenzie



Posezení pod lucernou


Zvědavá ulička

je soubor lidové architektury postavený většinou po velikém požáru města v roce 1788.Každá chalupa na západní straně se posunuje o jednu okenní osu blíž do středu uličky než stavení před ním.Ulička se tím rychle zužuje a stáčí a domy působí dojmem zvědavosti svých obyvatel,kteří chtějí pozorovat dění na tehdejší hlavní třídě.
Součástí Zvědavé uličky je i roubený Šaldův statek,kde je stylová restaurace.



Socha sv.Jana Nepomuckého


Chaloupky vypadaly jako z pohádky.


















Jilemnické uličky



Pamětní deska na jednom z domů.


Budova s pěknou věžičkou je střední škola


Jilm,podle kterého dostala Jilemnice název



Jilemnice je pěkné město,líbilo se mi tu.Oceňuji,že je tu pěší zóna.Je tu také hodně pěkně upravených budov.Pokud bude sníh vypravíme se sem opět za sněhovým Krakonošem.








Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení