11.10.18

Vrchlabí zámek,zámecký park a okolí

Říjnové počasí je jako stvořené na výlety.Sice raději obdivuji krásy přírody,ale zámek ve Vrchlabí jsem měla už nějaký čas v plánu navštívit.
Vrchlabí je město v severní části Královéhradeckého kraje.Je nazýváno Vstupní bránou Krkonoš.Žije zde asi 12 tisíc obyvatel.

Náměstí TGM,dominantou je barokní radnice z roku 1737.



Čtyři historické domy patří mezi nejstarší zachované městské stavbyJsou příkladem architektury krkonošských a podkrkonošských měst,kdy podloubí na náměstích a hlavních ulicích tvořilo ochranu před rozmary počasí a sloužilo jako místo,kde své zboží nabízeli řemeslníci,kteří v domech žili a 
pracovali.




Chrám svatého Vavřince nechal postavit v novogotickém slohu vrchlabský stavitel Eduard Zirm podle projektu pražského architekta Stephana Tragla.Stavba probíhala v letech 1886 až 1889.Pět zvonů z původního kostela bylo použito jako surovina pro válečné účely.Od roku 1942 byla kostelní věž bez zvonů.Z výtěžků veřejné sbírky byly však v r.2002 pořízeny tři nové kostelní zvony.







Chrám byl zavřený a tak jsem jenom nakoukla.


Stavbu zámku započal v roce 1546 Kryštof Gendorf z Gendorfu.Postaven byl v renesančním slohu a patří k prvním stavbám svého druhu v Čechách.Na dostavbě zámku pracoval pravděpodobně Ital Carlo Valmade.Původně obklopoval zámek dvanáct metrů široký vodní příkop,přes který se do zámku vstupovalo třemi mosty.Dnes je zámek sídlem městského úřadu.





Jdeme se podívat do zámeckého parku.Park byl do současné podoby přetvořen v druhé polovině předminulého století.Zahradník Fuchs přeměnil zahradu na přírodní park v romantickém stylu.Zrušil vodní příkop,založil jezírko a rozšířil park do dnešní velikosti.Park je na seznamu nemovitých kulturních památek.






Z parku je krásný výhled na zámek.


Na jezírku je hodně kačen.Tahám z batohu tvrdé rohlíky a krmím.Jedí mi skoro z ruky,nebojí se.

















Park je rozlehlý a krásný a pro lidi z Vrchlabí určitě příjemná odpočinková zóna.


















Vrchlabí je pěkné město a lidem se tu určitě žije hezky.A navíc je to kousek do Krkonoš.
Máme ještě čas a tak se ještě podíváme po okolí.Zajedeme na Benecko k lanovce,ale není v provozu.Nějak se mračí a hodně fouká.








Zastavujeme ještě o kus dále,kde je pěkný výhled na Krkonoše.








Jen tak se couráme po okolí








Loučíme se v Horním Štěpanicích s dřevěnou soškou Štěpanického barona a frčíme směr domov.















Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení