18.1.21

Po výletě něco dobrého na zub

 Nejen výletováním živ je člověk.Jak je trochu pěkné počasí vždy někam vyjedeme a nebo chodím s kamarádkou po okolí.A než projdu fotografie z výletů,tak vám zatím připravím něco dobrého na zub.Jím ráda,ale není to česká klasika a tak vítám zajímavé recepty,které zveřejňujete některé z vás.Vařím si pro sebe jinak,než pro manžela,ten zase jí jenom klasiku.A mám hrozně ráda sladké.V poslední době jsme si doma oblíbili kremrole,jak na sladko,tak na slano.Na slano jsem je naposledy plnila pěnou ze šlehané nivy.Nejdříve jsem si dělala těsto doma,ale rychlejší je si listové těsto koupit.Chutná nám.Koupila jsem si v týdnu větší formičky na kremrole,měla jsem půjčené od dcery malé a ty se špatně plnily.Zrovna se ohlásil na návštěvu syn s přítelkyní a tak se kremrole rychle snědly.Mám je ráda od mala.Babička měla s dědou,který byl cukrář malou cukrárnu.Maminka chodila do práce a já byla s babičkou a dědou v cukrárně a chodila na kremrole.Babička vyprávěla,že,jak přišel někdo do cukrárny hned jsem běžela a hlásila?Tubičky nejsou.Dávám si je i v cukrárně a ještě indiána,to jsou takové vzpomínky na dětství.





Ilonka dala na blog recept na houstičky a zrovna jsem se chystala,že upeču kaiserky,abychom měli ráno s manželem k snídani.Protože zkouším ráda nové recepty,tak jsem se pustila do houstiček podle Ilonky.Jsou moc dobré.Viděla jsem video na pletení z jednoho kusu.Většinou housky pletu z více.Těšila jsem se,že se naučím něco nového,ale než jsem přišla manžel měl všechny housky upletené.On doma nepřitluče hřebík,ale v kuchyni se mi motá pořád.




Slané trhací houstičky se sýrem.Recept jsem našla na internetu,líbil se mi a tak jsem hned vyzkoušela.


20 g čerstvého droždí,1 lžička cukru krupice,300 g hladké mouky,2 lžičky soli,1 vejce,
30ml oleje,180 ml vlažné vody
Na náplň kuličky mozzarelly,neměla jsem a nahradila kostičkou balkánského sýra.
A na dokončení 60 g másla,stroužek česneku,1 vejce na potření a sezamová semínka.

Vypracuje se těsto a nechá hodinu kynout,po hodině znovu propracuje a nechá ještě tak půlhodinu kynout.
Nechá se rozpustit máslo a vymaže máslem i pekáček.Do zbylého másla se přidá utřený česnek.Těsto se rozdělí na díly a do každého zabalí kousek sýra a vytvoří se bochánek.Bochánky se namáčí v česnekovém másle a kladou do pekáčku vedle sebe.Přikrejou se utěrkou a nechají ještě 20 minut kynout.Povrch se pomaže vajíčkem a posype seznamem.Trouba se rozpálí na 180 stupňů.a houstičky se pečou 20 minut.A je to opravdu velká dobrota.




No a jdu se postavit zase ke sporáku.Manžel má chuť na španělské ptáčky.Sobě jsem si namočila čočku.
Mějte hezký mrazivý den a příště Vám zase ukáže,kde jsme se courali v zasněžené přírodě.


20 komentářů:

  1. Kremrole ani indiáni nepatří k mým oblíbeným. Tedy kremrole sladké. Já nemám ráda ten přeslazený bílek. Co miluju od mala jsou špičky s vaječným koňakem. A vše z odpalovaného těsta. Sakryš to s tím sýrem bych mohla vyzkoušet, o víkendu jsem dělala tvarohový závin s hruškami. Tedy těsto už jsem měla koupené hotové, rozválené, takže jsem jen namatlala tvaroh, nastrouhala hrušky, zabalila a bylo hotovo....

    OdpovědětVymazat
  2. Tedy Jitko, tohle jsem potřebovala vidět a číst. Já tak ráda sladké, ale i to s třenou nivou, zkrátka dobrůtky.Ochutnala bych od všeho. Indiány rád manžel.
    Já jsme dříve dělávala z křehkého těsta malé košíčky, část jsme plnila pudinkovým krémem a ovocem a část právě pomazánkou z nivy a zdobila hroznovým vínem, jeden druh bílým a jeden červeným. Mamka nám kdysi pekla také doma kremrole. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Jitko, kremrole na slano, to musím vyzkoušet. M.

    OdpovědětVymazat
  4. Jitko, mám ráda sladké, ale už se musím hlídat. Miluji větrníky a kremrolí nikdy nepohrdnu. Ty tvé dobroty vypadají všechny lákavě, ochutnala bych od každého kousek.
    Přeji fajn týden. D.

    OdpovědětVymazat
  5. Dala bych si hned a od každého kousek. Ty houstičky jsou parádní, určitě jsou výborné. Jdu najít recept, zdravím ☺

    OdpovědětVymazat
  6. Jituško, máš ty kremrole jako z cukrárny. Úžasně se ti povedly. A i slané pečivo je parádní. Plněné houstičky o víkendu vyzkouším. Mám stále všechny doma a už mně dochází fantazie.
    Měj pěkný večer. Jitka

    OdpovědětVymazat
  7. Jiruš, přiznám se, že mi děláš chutě. Jak kremrolemi, tak těmi houstičkami. 👍😃 Mám také ráda zákusky, které jsem si oblíbila v dětství. Věnečky a větrníky a také ovocné košíčky. Klasické cukrárny je ještě nabízejí a já vzpomínám na cukrárnu v Lestkově.
    Kremrole už jsem dlouho nedělala. Při mém posledním pokusu, když jsem je na přání plnila šlehačkou, se mi zasekla šlehačková lahev a já s ní tak dlouho lomcovala, že mi ta šlehajda prolétla kremrolí a ozdobila strop. Museli jsme tehdy malovat. 😃 Od té doby jsem je nedělala.
    Měj krásné dny.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Jituško, sbíhají se mi chutě a nejvíce na kremrole. Dělávala je moje babička, plněné sněhem a při návratu domů jsme si odváželi vždy plnou krabici.
    Přeji ti hezký večer.

    OdpovědětVymazat
  9. Zdravím Jitko, narazila jsem na Tvůj blog a hned tolika dobrot! To muselo být moc hezké dětství v cukrárně...Moje mamka dělala taky kremrole, nejmladší syn je miluje, tak hlavně kvůli němu. Vždycky si je počítal, jestli mu někdo nějakou neodcizil. Fotky ptáčků v minulém příspěvku jsou moc krásné, to je takové blaho pro duši. Děkuju

    OdpovědětVymazat
  10. Jituško, všechno vypadá úžasně (chválím manžela za ty housky), ale ty kremrole... Moje mamka je dělá na Vánoce, moje úžasná kamarádka mi je nosí v srpnu k svátku - jsou božské!!! Já sama jsem je nepekla ani jednou, přitom mám několik receptů... Snad to zlomím, když je tak miluju, že :o)
    A děkuji za ty milé vzpomínky!
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  11. Jíťo já smekám opravdu máš můj obdiv jsi fakt moc šikovná 👍hnedle by zakousla ale nesmím bohužel. Děkuji za inspiraci dlouho jsem kremrole nepekla tak se asi do nich pustím i když já kupované těsta nemám ráda :-) plněné nivou vyzkouším my milujeme nivu hlavně syn.

    OdpovědětVymazat
  12. Samé dobroty. Nevím, co bych dala na první místo :-).
    Můj muž je kuchyňský antitalent. Tak ještě něco ohřát v mikrovlnce- to by asi tak bylo všechno.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  13. Tedy Jitu, Ty jsi přímo kouzelnice. Kremrole já miluju. Ale když jsme byli naposledy na podzim v Děčíně, tak tam měli takové krásné na pohled veliké a tak jsem koupila domů ke kávě. Bohužel nebyly vůbec dobré. Vzpomínám často na výborné kremrole, které dělali v jedné cukrárně ve Sloupu, kousek od hradu. Houstičky také vypadají krásně. Už jsem dlouho nic takového nepekla. Dojídali jsme stále cukroví...

    OdpovědětVymazat
  14. Teda Jituško děláš chutě.Asi zítra něco upeču.Také mám nejraději kremrole ,špičky ,indiánky,větrník...ty housličky lákají.

    OdpovědětVymazat
  15. ahojky Jitka... velké WAU čo si upiekla vyzerá moc a moc dobre a chutne..Hned by som si dala*****************************

    OdpovědětVymazat
  16. Jituško,perfektí to vypadá moc dobře hned bych šla ochutnat

    OdpovědětVymazat
  17. Jituš, to je dobrot. Trubičky nám vozívala tchýně, vždycky přivezla celou krabici. Houstičky jsou jak na výstavu, manželovi se krásně podařily upléct. Plněné bochánky musí být dobrota, teď mě bude honit mlsná. No nic, jdu si ohřát květákovou polívku :-) Měj se hezky :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Jituško, jenom se mi sliny sbíhají. Kremrole, houstičky i trhací se mi moc líbí. Manžel je šikovný, že tak krásně houstičky zapletl. Kdyby se mi manžel pletl do kuchyně, tak bych mu ji prostě předala a šla na procházku a přišla k hotovému. No ale já si nemohu stěžovat, protože ten můj je zase spíše na ty všelijaké opravy.

    OdpovědětVymazat
  19. Jitulí, parádní kremrole, no a ty houstičky paráda. Jsi šikulka ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
  20. Jejky, nadělala jsi mi chutě, šikulka **************

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení