20.1.21

Zimní přírodou

 S kamarádkou jsme se domluvily,že si každý týden dáme svižnou aspoň 10 km dlouhou chůzi.Konečně mohu využít nové trekingové hole,staré si přivlastnil syn.Ač obě bydlíme na kraji města stejně musíme velkou část jít po silnicích.V tomhle počasí se docela bojím,protože autům uhýbáme do sněhových mantinelů.Také jsem přišla domů a měla jsem kalhoty skoro po kolena mokré.Obě máme chytré hodinky a tak okruh,který jsme si vymyslely nakonec dal více,jak 10 km.Vycházíme vždy z Modřišic,kam se nechám manželem odvést autem,protože pěšky to mám 3 km a část zase podél silnice.To se mi nechce.Kamarádka mě přemlouvala i na běžky,ale na nich jsem stála naposledy asi před čtyřmi lety a mám vybavení už hodně letité,ale stejně nad návrhem přemýšlím.Zatím jsme šly okruh 3x a měly bychom jít dnes,ovšem večer začalo do sněhu pršet a možná bude venku klouzačka.Fotografie jsou z různých dnů,ale seřadím je ze stejných míst za sebou.Myslím,že příště si foťák už brát nebudu,protože s ním akorát zdržuju a účel je úplně jiný,

Pohled z okna je většinou pořád stejný.Bílý sníh a bílá obloha a sluníčko vidíme úplně vyjímečně.



.Po silnici se dostaneme k Písečáku.Mám to tady ráda a je to vlastně jedno z míst,kde se dá říct,že jsme ve volné přírodě.Je to po prvním sněžení.









Za týden už bylo sněhu více




Jizera sice většinou nezamrzá,ale stromy okolo měly docela pěknou námrazu.Bylo na nule




Písečák pod sněhem.Zkoušely jsme zkraje klackem,jaký je led,ale není.Na něm by se bruslit nedalo.




Zázrak,když se obloha protrhá.



Lávkou přes Jizeru dojdeme do Ploukonic.



Touto polní cestou se dostaneme  kousek za Všeň.Je to trasa kudy jezdím hodně na kole,ale to si mohu přidat ještě klidně 20km.


Hodně se mračí.Konečně není bílá obloha.Nefotím ji ráda.


Na jedné straně slunce a na druhé chumelenice.



Kostelík na Všeni



Po poli se prochází  párek husice nilské.




A během chvíli se spustí husté sněžení.V dálce se snaží z pod sněhu vyhrabat něco zeleného stádo srnek.





O kousek dál je hejno labutí.Jsou na stejném místě jako na podzim.Mám sice nasazený 300mm objektiv,ale je to stejně na tu dálku málo.Začíná mně ve foťáku nějak podezřele rachotit,tak ho raději schovávám.Hustě sněží a fotografie nejsou dobré,ale chci jen ukázat,kde jsou teď labutě z rybníků.





Lesy na Žďársku,ale už zase v jiný den.Bylo trochu lepší počasí.





U první odbočky zalézáme kousek do lesa.Mají to trochu projeté asi lesáci,protože žádné cesty tu nejsou.


Baví mě sněhové čmuky na malých stromkách

















U paneláku postavily děti sněhuláka.


Procházky s kamarádkou jsou fajn.Nevídaly jsme se teď tak často a tak jsem ráda,že vymyslela naše výlety do přírody,při kterých si můžeme popovídat.V cukrárně a nebo kavárně to bylo také příjemné,snad se zase dočkáme.
Doufám,že vás naše výletování neunavilo,fotek je dost,ale nechtěla jsem je dělit na více příspěvků.
Mějte hezké dny


13 komentářů:

  1. Jitko, to je krása. Moc pěkně jsi procházky vyfotila. M.

    OdpovědětVymazat
  2. Neunavilo, naprosto chápu tu potřebu chodit a být na vzduchu. Ani mám se nechce po silnici, to je fakt nebezpečný sport!!!
    Moc krásné fotky, Jituško!
    Měj pěkný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherná procházka několika tvými dny.Jitko, moc jsi mě potěšila. Zdravím Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Jitko, to je úžasná reportáž z procházky. Labutě takto vidět na sněhu, to mi přijde až nezkutečné. U nás nejsou labutě ani v létě.

    OdpovědětVymazat
  5. Jituš, ráda jsem se prošla s tebou a tvou kamarádkou zimní krajinou. Fotky jsou krásné. 👍👍
    Sníh dokáže opravdu krajinu zkrášlit, vše je čisté a bílé.
    My se byli v pondělí podívat opět na Hostivické rybníky a prošli si naučnou stezku. Myslela jsem si, že uvidíme nějaké vodní ptáky, kteří se tu vyskytují. Jediným zástupcem živočichů byla nutrie, která se snažila na odtoku rybníka vytrhávat kořínky.
    Vrátíme se sem zase až na jaře, kdy nastane tah ptáků a kdy se tu objevují i vzácné druhy. A možná najdu náušnici, kterou jsem na těch 5 km ztratila. Zábly mě uši, stále jsem si stahovala čepici a asi jsem jí rozepla.
    Měj hezké dny 🍀💓

    OdpovědětVymazat
  6. Jitu, to jsou moc krásné fotografie. I sněžení jste si při chůzi užily. Také bych takto chodila delší trasy, ale nemám s kým, protože sousedka, která sice chodí "na hůlky" by prý 10 km nedala, že je to na ni moc i když je o pět let mladší než já. Manželovi se pokaždé ven jít nechce, a tak se toulám po okolí, ale také mi to kolem těch osmi km dá, jen ne každý den. Moc hezké fotografie jsi pořídila Upoutaly mě hlavně ty labutě...jsou tam i černé. Přeji Ti krásné dny v pohodě a ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
  7. Jitulí kochám se zimní krajinou, takto jsem labutě nikdy neviděla. Krásné zimní dny a hodně km ve zdraví. papa

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné fotky, moc se mi líbí ten páreček husic :) Máte u vás opravdovou zimní nádheru

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Jituš, tak jsem se s tebou prošla a představ si, že jsem v pohodě :-)...jsi dobrá, já bych to asi neušla.Máš krásné fotografie. Já teď hodně myslím na zvířata...chudinky, vše jim zapadalo.Nemají to teď lehký. Opatruj se a měj pěkné dny...♥

    OdpovědětVymazat
  10. Bezva fotky. Každá je moc hezká a ukazuje co zima umí.
    Pěkný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  11. Moc krásné fotky.Procházka byla úžasná,já chodím taky sama,klidně si dám delší trasu,to mi nevadí.Ale je pravda,že spíš o víkendu,přes týden jdu z práce do obchodu,domů a za chvíli je tma.Teď už se dny prodlužují,tak je to lepší.Hezký večer.Marťa.

    OdpovědětVymazat
  12. Jitko, pořídila jsi opět nádherné fotky z výletu. Mám to podobně, všude fotím a zdržuji. Ale bez foťáku jsem občas jako bez ruky. Co když se naskytne něco, co stojí zaznamenat. A ono se vždy něco naskytne, že? Takže i příště si ho určitě vezmi. :o)
    Přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
  13. Dobře, že jsi si foťák sebou vzala, parádní fotečky*************************

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení