15.2.22

Jedeme dál

 Jedeme dál.Ve čtvrtek jsem fotila zajímavý východ slunce nad Žabakorem,ale počasí přes den nebylo nic moc.Ale,když už někam vyrazíme,tak  ať to stojí za to.

Z Kokořínska jsme se dostali do Sudoměře.Na navigaci se mi objevila dřevěná zvonice a nepamatovala jsem si,zda jsme tu už byli.A byli, poznala jsem to až,když jsem došla na náves,kde je koupaliště.To jsem si už tehdy říkala,že koupat se před celou vesnicí by se mi nechtělo.

Povídání o zvonici už tedy na blogu mám,ale stejně jsem ho nemohla najít.Tak jen připomenu,že zvonice je z roku 1616 a byla postavena bez kovových hřebů.Stojí u kostela Narození Panny Marie ,který je z poloviny 18.století.














Už delší dobu jsem se chtěla podívat na zámek v Beznu.Dost jsem o něm četla.Podle snad novějších informací je na prodej.Tak pokud máte zbytečných 33 miliónů může být váš.Ovšem musíte mít i další miliony na opravu.Zámek je velmi rozsáhlý.Areál tvoří zámecká budova s bočními křídly po obou stranách,dvě obydlí pro služebnictvo,správní budova,hospodářská budova,špýchar,kravín a dokonce vrátnice.V parku je sochařská výzdoba.Zámek je památkově chráněn.Jeho stavba byla zahájena roku 1742 Františkem,Josefem Pachtou z Rájova na místě zbořené tvrze.Kolem roku 1770 byla přistavěna nižší křídla.Poslední úpravy v duchu empíru proběhly po požáru v roce 1817.Poslední majitel se snažil zámek opravovat,je tam ještě složený stavební materiál,ale od roku 2012 je zámek na prodej.Je to škoda,protože zámek akorát chátrá.









V Beznu mě zaujal ještě kostel.Jenže manžel nevěděl,kde zaparkovat,já jsem nedokázala přejít rušnou silnici a tak jsem fotila přes silnici.
Kostel sv.Petra a Pavla byl vybudován v letech 1750-1755.Hranolová věž byla přistavěna v roce 1763.




Kaple na náměstí


Jeli jsme také okolo zámku Stvolínky,ale tam jsem se podívat nechtěla,byli jsme tu nedávno.
Projeli jsme pod Stránovským viaduktem a manžel mě zavezl na vyhlídku,odkud je na něj krásně vidět.Je u hradu Starý Stránov.


Stránovský viadukt překlenuje údolí,kterým protéká Strenický potok.Železobetonový most byl postaven v roce 1924 a patří mezi naše významné technické památky.Most je 152 m dlouhý a maximální výška nad nejnižším bodem přemostění dosahuje 27 m.Z lesa vyčuhuje zámek Nový Stránov




A když už jsem byli kousek od zříceniny Starý Stránov,tak jsem si ji obešli.
Už jsme tady také byli,ale ne v době,kdy jsou stromy holé a tak jsme poprvé viděli,jak je uvnitř hradu postaven  domek.Dokonce jsme mluvili s majitelem a mohli se podívat,jak to uvnitř hradu vypadá.Pěkné bydlení.Okolo hradu vede stezka a jsou tu i nové informační tabule.
Hrad byl vystavěn na konci 13.století Mikulášem z Hrádku.Hrad byl opuštěn koncem 15.století a pustl.
Je chráněn jako kulturní památka.








Tabule je nová a posledně jsme si ani nevšimli,že pod cestou je židovský hřbitov.




Výlet jsme zakončili u rybníků Písečák,aby se Bleky ještě pořádně proběhla.





Nad hlavou nám letěly kachny.



Zahlédli jsme i volavky.



Nakonec jsme byli rádi,že jsme nezmokli,protože k večeru opět začalo.
Fotografií je zase více,ale musím to trochu popohnat.Mám další z víkendu,kdy jsem byli u sestry a dnes jedeme s vnučkou do Jihlavy a doufám,že se někde podíváme.Bohužel opět prší.
Náladu nám to nezkazí.Mějte se hezky


20 komentářů:

  1. Vůbec nevadí, že je fotografií moc,ráda se na ně podívám a něco zajímavého si přečtu. 🙂

    OdpovědětVymazat
  2. Jitu, to jste si tedy projeli pořádně velký okruh a zase jsi nafotila velice zajímavá místa. Ten zámek je zajímavý, ale asi nebude jednoduché nají kupce. Myslím, si, že jsi nenafotila letící kachny, ale vracející se husy bernešky, které letí na sever. Ty létají uspořádané do šipky. Přeji ti příjemné dny a užij si cesty do Jihlavy.

    OdpovědětVymazat
  3. Jitu, další z Tvých zajímavých výletů. Ráda si pěkné fotografie prohlédnu. M.

    OdpovědětVymazat
  4. To jste měli vydatný výlet - tolik památek! Dřevěné zvonice se nikdy neokoukají : Zámek a kostel je krásný, snad ho koupí někdo, kdo ho pěkně opraví. Měj se pěkně, zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  5. Jitko, líbí se mi vaše výlety. Co toho stihne objet, vidět a procourat. Nádherná místa objevujete, ... zámek se mi moc líbí a snad se najde nějaký nový majitel, který ho dokáže zachránit.
    Přeji fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkné fotečky i povídání. Stavby jsou moc pěkné. Stejně byli někteří šikovní, bez hebíků a stavba stojí léta. Bleky byla ve svém živlu ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
  7. Líbí se mi hned ta dřevěná zvonice na začátku, pak hlavně viadukt, to je krásná stavba, mám ráda technické památky. ☺

    OdpovědětVymazat
  8. Bereš nás na moc krásná místa, Jituško!
    Zámek si nekoupím, ale líbí se mi, snad mu někdo vdechne život.
    Na Stránově jsme byli, nedaleko Starého jsme myslím parkovali. Ten Nový je moc krásný...
    Měj se moc hezky, Helena

    OdpovědětVymazat
  9. Jituško, hezký výlet. Maru

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to jste toho tedy stihli hodně. Pro mne zajímavé podívání, protože tam jsem nikde nebyla.
    Co těch všelijakých zámků u nás je. Vždycky je mi líto, když je vidět jak chátrá.
    Měj se hezky a těším se na další fotky z vašich výletů.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  11. Kouzelné fotečky, prima výlet a povídání ♥

    OdpovědětVymazat
  12. Jituš, hezké fotografie i výlet. Líbí se mi, jak si výletujete. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Určitě se pro zámek najde nějaký vhodný kupec, určitě by bylo fajn, kdyby prošel rekonstrukcí :) Fotky jsou moc hezké, prima výlet!

    OdpovědětVymazat
  14. Jituško, měli jste vydatnou vycházku a všechna místa se mne moc líbila. Třeba se také tím směrem někdy vydám. Přeji ti hezký den. Iva

    OdpovědětVymazat
  15. Nádherné fotky, stavby , výlet i popis k fotkám Jituško ♥

    OdpovědětVymazat
  16. Další zajímavé místo a díky Tobě mnoho poznávám, děkuji Jitulko moc i za pěkné povídání♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko,děkuji a jsem moc ráda,že mohu seznamovat se zajímavými místy

      Vymazat
  17. Jedno místo hezčí než druhé! Zvonice je parádní a opuštěného zámku je škoda. Snad se brzy najde nový solidní majitel, který tomu místu dodá nový život.
    Díky za ukázku pro mě nových míst

    OdpovědětVymazat
  18. Moc děkuji.Zámek by mohl být honosný,ale kde na to vzít

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení