7.2.22

Nebákov v Českém ráji

 Další výlet,který jsme podnikli,když se počasí umoudřilo byl Nebákov.K tomuto místu nás také váže pár pěkných vzpomínek.Jezdili jsme sem několik roků s dětmi a přáteli,ale i s mými sestrami na dovolené na chatu od manželova zaměstnavatele.Je fajn si ty vzpomínky občas připomenout.Nebákov se nachází v Českém ráji.Je zde rybník s restaurací a nedaleko zbytky hradu Nebákov.Okolo něho jsme prošli nejdříve.Hrad vznikl na konci 13.století.Jedinou historicky doloženou osobou,která  měla k hradu přímý vztah byla Machna Nebákovská.Na konci 15.století hrad zřejmě vyhořel a v roce 1538 je už uváděn jako pustý.Ze hradu téměř nic nezbylo a nachází se někde nad skalami.















Nebákovský mlýn z roku 1743.Mám ho také ve štítku Vodní mlýny







Bleky tu měla společnost.Nejdříve jsem se velkého psa lekla,aby se do sebe třeba s Bleky nepustili,ale manžel mě ujistil,že je to fena a holky se očuchaly a byly v pohodě.














Svatý Jan Nepomucký






Dělala jsem si z manžela legraci,zda si tu hasiči nezapomněli loďku.Protože,když jsme sem jezdili na dovolené,tak jsme měli od nich půjčenou velkou loď a podnikali s dětmi plavby po rybníku.Bylo tu i pěkné koupání,ale později byl rybník hodně zarostlý.Poslední roky je tu v létě hodně živo,kousek je vždy tábor a v rybníku se zase koupe a i restaurace je v sezóně otevřená.





Chata,kde jsme prožili pár pěkných dovolených.Nahoru se chodilo po schodech vytesaných do skály.ty jsem nenašla a syn říkal,že už jsou v takovém stavu,že by se po nich nahoru vylézt nedalo.Jedině po cestě.Tam jsem už nešla.



Venku bylo sice mokro,ale jinak docela příjemně a tak jsme cestou domů ještě udělali jednu zastávku.Tu nechám na příště.
Mějte hezký začátek týdne


30 komentářů:

  1. Další krásné putování po Českém ráji. Děkuji za něj, Jituško!
    Jen ta paní z hradu se moc hezky nejmenovala, že :o)
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko,taky jsem se nad jménem pozastavila.
      Děkuji za komentář

      Vymazat
  2. Jitu, to jsou krásné fotografie. Skalní masívy se sněhem jsou zajímavé a krásné. My jsme měli se synem v plánu výlet na sobotu, ale začalo pršet a foukal nepříjemný a dost silný vítr, tak jsme to nakonec vzdali. Do lesa jít by to bylo riskantní kvůli podmáčené půdě a padajícím stromům a ve volné krajině by zas díky větru hodně foukalo a ještě ten déšť se sněhem, to bychom byli za chvíli mokří až na kost. Jak já už chci ven!!! Ale kvůli počasí to na procházky nejde. Tak chodím jen nakoupit, vyřídit co je potřeba a domů do tepla. Přeji ti krásný nový týden.
    Doufejme, že se počasí uklidní a ukáže se zase sluníčko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru,děkuji.Co mám na starosti Pepika psa,tak jsem si už zvykla chodit za každého počasí na procházky.Až se odstěhují bude mi to chybět,sama asi do deště nepůjdu

      Vymazat
  3. To jsou opravdu moc hezké fotky. Projela jsem si je několikrát.
    Takže díky a měj hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Jitu, udělali jste si krásný výlet do Českého ráje. Bleky měla prima kamarádku, myslím, že to byl bernský salašnický pes. U nás pořád není počasí na procházky natož jet někam na výlet. Ale už mi to moc chybí.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko,děkuji.Taky jsem myslela na tuhle rasu,protože něco podobného má syn bratrance

      Vymazat
  5. Nádherné fotky Jituško, u nás máme dnes poprašek sněhu a fouká hrozný vítr. Měli jste krásnou procházku, tady se poslední dobou nedá nikam chodit. Hezký týden plný toulek ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško,děkuji.Zdá se mi,že teď pořád hodně fouká a to do lesa nechodíme,všude jsou popadané stromy.Celkově tahle zima na výlety moc není

      Vymazat
  6. Krásné fotky, Jituško. Maru

    OdpovědětVymazat
  7. Jituško, takový výlet je úžasný. Skalní útvary, cestičky, voda... Prostě nádhera. Moc krásné fotky. Mám ráda podobnou krajinu. Škoda, že je to od nás dost daleko. Měj se hezky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško,Český ráj je krásný,mám také ráda tento ráz krajiny.Občas zatoužím vidět něco jiného,ale vždy záleží na manželovi,jak se mu chce vyjet někam dále

      Vymazat
  8. Jituš, to byl parádní výlet. Krásně je tam... Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Jituško tak to jsou zase moc hezké fotečky u nás je vítr a trochu nasněžilo tak ani moc ven nechodím pěkný výlet a opatruj se hezký den přeji ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětuško,děkuji.U nás bylo sněhu málo a už z něho nic nezbylo

      Vymazat
  10. Tam musí být krásně. 🙂

    OdpovědětVymazat
  11. Skvělé fotky Jíťo, musí tam být nádherně. Bleky měla kamrádku , to je hezké ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,děkuji.Pěkně jsem se toho velkého psa lekla,ale zbytečně

      Vymazat
  12. ahoj Jitu, měj pohodový týden
    opět moc pěkné fotky

    OdpovědětVymazat
  13. Překrásná procházka nádherným krajem a fotečky na velkou jedničku******************

    OdpovědětVymazat
  14. Toto místo neznám, ale vypadá moc pěkně. Budu na to myslet až se zase do tohoto kraje vydám. Asi by to šlo spojit i s návštěvou Semína. Díky za tip

    OdpovědětVymazat
  15. Semín je nedaleko a je toho tady daleko více.
    Děkuji za návštěvu

    OdpovědětVymazat
  16. Moc krásné fotky líbí se mi moc.♥

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení