18.6.17

Tolštejn 15.6.-19.6.2017 na pokračování

Ve čtvrtek jsme vyrazili s manželem na hrad Tolštejn,kde jsme měli zaplacený pobyt na čtyři dny.Dostali jsme ho od dcery k vánocům.Prostudovala jsem jak hrad,tak i okolí.Hrad leží v severních Čechách asi 2 km od obce Jiřetín pod Jedlovou.Z Turnova je to asi 77 km.Fotografií hradu je na internetu hodně,ale,když jsme tam přijeli a zaparkovali na nádvoří hradu zůstala jsem koukat.Hrad působí zajímavě.Hlavně jsem byla překvapená,jak jsou železnými schody a lávkami zpřístupněny hradní věže.Výhled je úžasný.Okolní krajina je pod vámi,máte pocit,že letíte v balónu..Vidět je do Německa a do Polska.A ten samý výhled jsme měli i z okna pokoje.
Na internetu jsem se dočetla,že hrad byl postaven na začátku 14.století.Byl vybudován na ochranu cesty z Čech do Lužice a ve své době byl významným a mocným opevněním.V průběhu dějin se vystřídalo několik majitelů až v období třicetileté války r.1642 hrad vyhořel.A nebyl už nikdy obnoven.V r.1865 zde byla postavena hradní restaurace.Od r.1996 se díky iniciativě Obecního úřadu v Jiřetíně pod Jedlovou obnovil zájem o záchranu hradní zříceniny.

Náměstí v Jiřetíně pod Jedlovou


 Už vidíme hrad Tolštejn



 Restaurace a ubytovna





Vjezd do hradu.Pro ubytované bylo parkování na nádvoří hradu,ale pouze od 6 večer do 9 ráno.Přes den jsme stejně odjíždeli na výlety po okolí.










Manžel leze na první vyhlídku.Jsem mu v patách.





 Pohled z hořejší vyhlídky



 Výhledy do okolí.Pod námi Jiřetín pod Jedlovou,Dolní Podluží,kostel na Studánce,Varnsdorf a další místa,která už popsat nedokážu.













Po dešti








 Výhled z hoření vyhlídky





 I takový byl někdy výhled.To už je z okna pokoje.Dvakrát jsme na výletě zmokli.









 Posezení před restaurací


Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení