24.9.17

Beskydy - výletování

Skanzen v Rožnově pod Radhoštěm

Další výlet byl do skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm.Je to největší a nejstarší skanzen ve střední Evropě a byl založen v roce 1925.Skanzen je ve třech expozicích,Dřevěné městečko,Valašská dědina a Mlýnská dolina.Skanzen prezentuje způsob života na malém městě od poloviny devatenáctého století až po první čtvrtinu století dvacátého.Jsou zde roubená stavení,která svým vyhotovením dokumentují osídlení Valašska.Většina obytných objektů je zařízena původním inventářem.Je zde dřevěný kostel,hospoda,mlýn,škola a další.V hlavní sezóně zde probíhají každý víkend folklorní a řemeslné programy.




























Muzeum v Kopřivnici

Jeden den  ráno nás nečekaně překvapil déšť.Tak jsme mohli uskutečnit výlet do Technického muzea v Kopřivnici,které je spojeno se značkou Tatra a výrobou automobilů,které proslavily Kopřivnici po celém světě.Tady si přišel na své hlavně manžel a to už u první hasičské expozice.













Štramberk a věž Trúba

Věž Trúba je dominantou města Štramberk.Tyčí se na strmém,skalnatém vrcholu zvaném Zámecký kopec.Městečko se rozkládá pod vrcholky Moravskoslezských Beskyd.Věž Trúba je zbytkem původního štramberského hradu z konce 13.století.Kdysi to byl malebný středověký hrad,ze kterého zůstalo po 30leté válce několik hradebních zdí a především hradní věž,která byla počátkem 20.století přestavěna na rozhlednu o výšce 40 m.






Z věže je krásný výhled na Štramberk a  nejvyšší Beskydské vrcholky.













Kostel sv.Jana Nepomuckého





Příbor

Navštívili jsme také městečko Příbor,které je rodištěm Sigmunda Freuda,který uskutečnil velký pokrok v pojetí psychologie a psychiatrie.



Freudův rodný dům,před kterým je umístěna měděná plastika slavné vyšetřovací pohovky.



" Usaď se a rozjímej - vstaň a konej "


Zřícenina hradu Hukvaldy

Hukvaldy se tyčí nad údolím řeky Ondřejnice na úpatí Beskyd nad stejnojmennou obcí.Hrad byl založen ve 13.století.Patřil mezi nejrozsáhlejší hrady na Moravě.Nikdy nebyl poražen vojenskou silou.Zhoubný požár v 18.století proměnil tuto pevnost ve zříceninu.V obci pod hradem se narodil hudební skladatel Leoš Janáček.


Hrady mám moc ráda a tenhle se mi obzvlášť líbil.Dávají průchod mé fantazii,mohu si představovat jak se zde lidem žilo,co se za hradbami dělo a jaké tajemství mohl hrad skrývat.











Výhledy nám nepřály.Bylo pod mrakem.






Manžel zkouší,zda už neprší.


Socha Lišky Bystroušky Leoše Janáčka







Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení