18.9.17

Jeseníky - další výlety

Jeskyně Na Pomezí

Sluneční počasí občas vystřídala oblačnost a tak jsme se v jeden takový den vypravili na prohlídku jeskyně Na Pomezí.Nachází se v Rychlebských horách 2 km od Lipová - lázně.Jeskyně Na Pomezí je největším zpřístupněným jeskynním systémem v České republice vzniklým rozpouštěním mramoru,tj.krystalického vápence.Vyznačuje se úzkými, místy vysokými chodbami,které se v místech křížení rozšiřují o menší dómy.Celková délka je 1700 metrů.Průměrná teplota je zde 7,7 stupňů a vlhkost ovzduší 99 %.Protože jsem zmrzlá a ten den nebylo ani žádné teplo venku nastrojila jsem se do všeho teplého,co jsem měla.Jeskyně byla nádherná.


















Zlatorudné mlýny

Zlatorudné mlýny a údolí Ztracených štol se nachází v oblasti Zlaté Hory.Říčka Olešnice tu po milióny let ukládala zlato a již v dávných dobách se tu těžilo.Můžete si tady rýžování zlata vyzkoušet.Jsou tu repliky dobových zlatorudných mlýnů za 14 století.My jsme sem dorazili později odpoledne a bylo zde už pusto a prázdno.Aspoň jsme si mohli zde všechno nerušeně prohlédnout.





Kaple svaté Anny

Historie tohoto místa je známá od 17.století,kdy zde stála dřevěná kaplička.Později obyvatelé Jeseníku / dříve Frýdvaldova /začali ke kapli konat procesí s nesením kříže.Od té doby se místo nazývá Křížový vrch.Kaple byla zavřená a tak jsme jenom nakoukli přes železnou bránu.




Rešovské vodopády

Nacházejí se na říčce Huntavě v Nízkém Jeseníku.Byly vyhlášeny za chráněněnou přírodní rezervací.Říčka Huntava zde v kaňonovitém a skalnatém údolí vytváří kaskády a vodopády.Je zde hodně dřevěných lávek a schodů,které vás provedou  touto romantickou přírodní lokalitou.Bylo to tady kouzelné,byla jsem naprosto unešena.
















Chata Švýcárna

Tady je už hodně vidět,že podzim se pěkně vybarvuje,však také byl první říjnový týden.Vyjeli jsme opět autobusem na Ovčárnu a dále jsme pokračovali k chatě Švýcárna,kde jsme měli v plánu si dát nějaké občerstvení.Chata se nachází na nejfrektovanější části hřebenové trasy mezi Červenohorským sedlem a Pradědem v nadmořské výšce 1304 m. 







Kudy teď?



Začalo se hodně mračit a opět silně foukal studený vítr.


Petrovy kameny

Dalším místem,které jsme navštívili byly Petrovy kameny.Nachází se na hlavním hřbetu Hrubého Jeseníku,1,5 km jižně od Pradědu.Petrovy kameny byly vyhlášeny přírodní rezervací.Rezervace se rozkládá na 19 ha nad chatou Ovčárna.Dostat k nim se dá pouze po značených cestách se zákazem odbočení.Přístupné veřejnosti nejsou a jsou také součástí Národní přírodní rezervace Praděd.Tady jsme zažili pěknou chumelenici zrovna,když jsme stoupali nahoru.Nebylo vidět na krok.Naštěstí to byla jenom přeháňka.





Zlatý Chlum

Zlatý Chlum je kopec vysoký 875 m.n.m. na jehož vrcholu je restaurace s rozhlednou.Cesta vedla lesem do velmi příkrého kopce a jak jsem se dočetla na internetu,tak stoupání je dlouhé 5 km s převýšením 450 m.Byla to opravdu pořádná fuška.Největší za celý pobyt v Jeseníkách.




Vystoupali jsme ještě na rozhlednu asi po 146 schodech,ovšem žádná viditelnost.Fotky jsem doma smazala,nebylo na nich nic vidět.


Čertovy kameny

Na Čertovy kameny 690 m. jsme dorazili po sestupu ze Zlatého Chlumu.Je to skalní útvar hodně využívaný horolezci, s délkou přes 100 m.Patří k nejmohutnějším v Jeseníkách.Výstup je zajištěn řetězy se schody.








Od dětství mi výšky nedělají dobře,ale vždycky jsem se s tím nějak poprala.Slezla jsem téměř celé Vysoké Tatry.Tady je to vidět,křečovitě se držím sloupku.Vždycky jsem si říkala,že strachy jsou od toho,aby se překonávaly.Teď už nemám potřebu něco překonávat,dělám věci úměrné svému věku



Priessnitzovy léčebné lázně

Posledním místem,které jsme navštívili byly lázně.Leží asi 2 km od města Jeseník.Jsou pojmenované po Vincencu Priessnitzu,zakladateli těchto lázní,který se tu v r.1799 narodil.Léčí se zde nemoci dýchacích cest,potíže krevního oběhu a nervové soustavy.Zdejší klima je pro tuto léčbu velmi vhodné.







Podzimní dovolená v Jeseníkách byla nádherná a proto jsme se další rok rovněž v říjnu vypravili na týden do Beskyd.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení