26.9.17

Beskydy - výstup na Lysou horu

Nadešel den,na který jsem se nejvíce těšila,ale také měla největší obavy pro jeho náročnost.Výstup na Lysou horu 1323 m.n.m.Na Lysou horu vede několik turistických tras.My jsme si vybrali tuto:
Ostravice,Mazák– vodní nádrž Šance 2 km – Pod Čuplem 5,5 km – Kobylanka 7,5 km – Lysá hora 9 km – Lukšinec 12 km – Butořanka 13,5 km – Ostravice 17,5 km

Nejdříve trochu z historie.Zájem o turistiku v Beskydech se objevil až ve 2. pol.19.století.Ještě v roce 1880 psaly noviny o zimním výstupu na Lysou horu jako " o jistě ne každodenní záležitosti.Dnes sem proudí davy turistů.

Obec Ostravice leží na stejnojmenné řece mezi Smrkem a Lysou horou.První zastávka byla u přehrady Šance,které je při cestě.Leží na horním toku řeky Ostravice.Název je odvozen od vrchu Šance,který se tyčí na levém břehu poblíž hráze.Přehrada byla postavena v roce 1970 a při stavbě byla zatopena centrální část obce Staré Hamry.







A teď už vzhůru na Lysou horu.



Ranní mlha se rozplynula a vypadá to na pěkný den






Cesta je hodně kamenitá,jde se po ni špatně


Před námi se otevírají nádherný výhledy






Tady jsem si myslela,že jsme už nahoře.


Uf... to nejprudší stoupání máme teprve před sebou
  










Konečně.Lysá hora 1323 m.n.m. zdolána.Je nejvyšší horou Moravskoslezských Beskyd.Na vrcholu je meteorologická stanice,televizní vysílač a stanice horské služby.







Z Lysé hory je vidět na údolí Beskyd,Jeseníky až po Západní a Vysoké Tatry.








Tady je vidět část trasy na Lysou horu.Připadala jsem si jako na nejvyšším vrcholku naší země.Byla to krása...









Cesta dolů už nám půjde rychle.




Hory jsou prostě nádherné


3 komentáře:

  1. Znám Beskydy jsou krásné,jsem z Ostravy,tak to máme kousek,ale přiznám se Lysou znám jen z obrázku....

    OdpovědětVymazat
  2. Jitko, na Lysou jsem si vyšla dvakrát a dvakrát na něj vyjela autobusem vždy byly krásné pohledy do údolí a okolí. Naše Beskydy jsou krásná.

    OdpovědětVymazat
  3. Ráda jsem se podívala na známé místo "z našeho kraje". Na Lysou jsem pěšky vyšla 2x a je to celkem náročné. Pak jsem tam vyjela busem, který v sezóně vyjíždí z Raškovic. Tak se na vrchol dostanou i ti, kteří by nemohli vyjít. Beskydy jsou naše nejbližší hory a mám je ráda. ☺

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení