2.9.18

Zřícenina zámku Zásadka

Po deštivé sobotě přišlo krásné nedělní ráno.Sluníčko vydrželo až do odpoledne a tak jsem navrhla manželovi malý výlet směr Mnichovo Hradiště.Mám ráda staré hrady a zříceniny a už delší dobu jsem měla v hlavě zříceninu zámku Zásadka.Zřícenina se nachází na okraji obce Sychrov u Mnichova Hradiště v okrese Mladá Boleslav.Trochu jsme bloudili,ale díky pánovi,kterého jsem se ptala na cestu jsme našli.Zřícenina stojí na vysokém prudkém břehu nad soutokem řeky Jizery a Mohelky.

Řeka Mohelka v Mohelnici nad Jizerou.Sem nás dovedla navigace,hi,hi,trochu bloudíme.





Našli jsme.Zřícenina zámku Zásadka
Původně to byla tvrz ze 14.století a byla přestavěna na renesanční dvoukřídlý zámek na přelomu 16. a 17. století Zikmundem Vančurou z Řehnic a Václavem Budovcem z Budova.Po rychlém střídání majitelů získávají sídlo na konci 17.století Valdštejnové,kteří ho připojují k panství Mnichovo Hradiště.Za Valdštejnů došlo k postupujícímu úpadku.Zámek byl užíván až do počátku 19.století,kdy ho obýval jen panský hajný.Roku 1790 zámek vyhořel,ale ještě v roce 1820 měl střechu.Definitivně zchátral ve druhé polovině 19.století.V držení Valdštejnů zůstala Zásadka až do roku 1945..









































V blízkosti je soukromý pozemek,ale nevíme,zda jsme už na něm.Ohraničena je až chatička.Je to tady moc hezké.










Naštěstí se i dnes najdou lidé,kterým není lhostejný stav takových památek a nezištně se o tuto zříceninu starají.Okolí je udržované,jsou tu lavičky a ohniště a celé místo je prostě kouzelné.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení