16.7.22

Kamenný most v Návarově a zámek

 Do Návarova jsem se dostala ještě v červnu se synem,který si tam jel vyzvednout ke známého na chalupu nějaké věci.V Návarově jsme s manželem už byli,ale to jsem si uvědomila až na místě.Zapomínám.Ovšem zříceninu starého kamenného mostu jsme neviděli.A přitom je vidět ze silnice.Jinak se k němu dá asi těžko dostat.Most byl vystavěn v roce 1766 na místě starého dřevěného mostu.Dnes je z něho už jen zřícenina.Most měl originálně deformované oblouky,zřítily se v roce 1955.Most byl pro svůj archaický vzhled vyhledáván umělci,malíři,grafiky a fotografy. Na mostě byla i socha sv.Jana Nepomuckého.




Současnost



Řeka Kamenice.






Návarov je část obce Zlatá Olešnice v Libereckém kraji  a překvapilo mě,že tu trvale žijí jenom čtyři obyvatelé.Není to pro mě neznámá obec.Když sestra bydlela v Tanvaldě často  jsme sem podnikali s dětmi výlety.Cesta kolem Kamenice je velmi zajímavá ač náročná.Tehdy jsme došli až na zříceninu hradu Návarov.Zámek už na blogu mám,ale když už jsem sem došla nafotila jsem si ho znovu.
Zámek Návarov byl postaven v letech 1664 - 1666 v barokním stylu.V roce 1775 byl poničen a v roce 1827 dokonce vyhořel.V letech 1895 - a 1925 prošel rekonstrukcí.Později sloužil jako rekreační středisko a penzion.Celý zchátralý zámecký areál,ke kterému patří dům hospodáře,stodoly,konírna,altán,oranžerie,park,zahrada a nádvoří koupil v roce 2012 soukromník a postupně celý areál zrekonstruoval.A jak vidíte,je to tu moc pěkné.










Tady se už nepamatuji odkud jsem to fotila,ale jsou to výhledy na část Jizerských hor a Krkonoš.







Doma se blížíme ke zdárnému konci.Malovali jsme nakonec sami,přišlo mně to jako nejlepší řešení.Mladí mají své práce až,až.Nikam jsme nepospíchali.Koupila jsem si váleček,protože malování štětkou mi moc nešlo a byla jsem z toho docela utahaná.Váleček je na malování parádní.Manžel si koupil menší a dodělával místa,kam jsem se já nedostala.Nábytek jsme přestěhovali také sami,jenom kolikrát jsem vzala do rukou  knížky.Jsem spokojená.Zbývá ještě pár věcí dokončit,ale to už se bude dělat pozvolna.Jsme konečně sami,což se nám doposud moc nedařilo.Pořád u nás někdo žil a nebo byl.Stýská se mi po Bleky,ale zrovna dnes odpoledne jsem ji hlídala.Léto bude snad hodně aktivní.
Mějte krásné letní dny

16 komentářů:

  1. Jitko,občas mě také děti vezmou na výlet a je to takové sváteční. Pořídila jsi moc hezké fotografie a já se podívala na neznámá místa. Malování a nebo stěhování je náročné,přeji ti pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  2. Jituško, moc jsem na tebe myslela a moc ti přeji , že jsi s úpravami u konce a spokojená!
    Moc děkuji za nádherné fotky. Návarov jsem měla v plánu navštívit při jednom našem pobytu na severu, ale nedošlo na něj. Snad někdy...
    Přeji krásné letní dny a odpočívej!!!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Je skvělé, že finišujete s úpravami bytu, budeš mít již uklizeno na vánoce (hi,hi). Fotky mostu a zámku jsou pěkné a dobře, že jsi zámek zabrala, je krásně opravený. Krásné letní dny.

    OdpovědětVymazat
  4. Navnadila si mi tím válečkem na malování, i já to někdy zkusím, díky Tobě. Fotky jako vždy moc hezké. Maru

    OdpovědětVymazat
  5. Pěknou neděličku Jíťo ⚛ ღ ♥ je škoda, že se unikátní stavby nechají chátrat. Jsi šikula, že jsi se pustila do malování. Budeš mít hotovo a podle svého. ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
  6. Jsou to hezké fotografie z kraje, kde jsem nikdy nebyla, je to hodně vzdálené. Podobných zámečků je v naší republice dost, ale ten váš je udržovaný, každý tak nevypadá.
    Pokud síly stačí, malovat není obtížné, také jsem kolikrát vymalovala, ne celý byt najednou. Důležité je případně opravit ty stěny - před malováním. Přeji, aby se vám v takto upraveném bytě líbilo. 😎

    OdpovědětVymazat
  7. Moc hezké fotky. 🙂 Jsem moc ráda, že vám úpravy doma udělaly radost.
    Hezkou neděli, Jituško.

    OdpovědětVymazat
  8. JItko, zajímavá reportáž. Škoda ,že už nejde opravit most. M.

    OdpovědětVymazat
  9. Jitko, tak to koukám, jak zámek prokoukl, šli jsme párkrát výlet z Plavů kolem Kamenice na Spálov a stavovali jsme se u zříceníny hradu a zámek tehdy vypadal o dost jinak! Pěkné - Jiřina z N.
    přeji ti, aby se práce v bytě dostaly do finiše

    OdpovědětVymazat
  10. Krásný výlet i fotky Jituško ♥

    OdpovědětVymazat
  11. Jituš, zdravím. Ráda jsem si u Tebe prohlédla hezké fotografie. Přeju ať už máš úpravy zdárně za sebou, nás malování atd. Čeká a vůbec se na to netěším. Měj se moc hezky, pa Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  12. Jituško, taky malujeme :-) Už se to naštěstí blíží ke konci, ale bude to ještě náročné.
    To je tedy rozdíl na fotkách most před a po. Zámek je moc hezky opravený, obdivuji lidi, kteří do toho jdou a dotáhnou rekonstrukci do zdárného konce.
    Ať se ti daří vše ke spokojenosti. Zdravím. Jitka

    OdpovědětVymazat
  13. Jak vidím, z mostu je už jen torzo-bohužel. Ale zámek je opravený a vypadá pěkně.
    U vás to taky už postupuje ke zdárnému konci, což je OK.
    Měj se hezky a ať co nejdříve můžeš s pocitem blaha říci : hotovo ! :-)
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  14. Zajímavá místa. Ten zámek je nádherně opravený.

    OdpovědětVymazat
  15. Překrásné fotky šikulko ♥ ♥

    OdpovědětVymazat
  16. Krásné fotečky jako vždy♥👍

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení