3.12.22

Nejsou jenom betlémy

 V uplynulých příspěvcích jsem vám ukázala hezké betlémy,ale jsou tu i jiné věci,zdaleka ne hezké.V Zákupech jsme zámek vynechali,nejspíše byl zavřený,zajímala mě zřícenina kostelasv.Františka Serafinského a bývalý kapucínský klášter.Při pohledu na něj a to jsem viděla už hodně kostelů ve špatném stavu,jsem byla trochu zděšená.Hlavně na klášteře bylo vidět,že se tu dělaly různé zásahy.

V roce 1665 získal městečko i zámek Zákupy vévoda Julius František Sasko-Lauenburský a ten se zasloužil o první církevní areál v Zákupech. Základní kámen kláštera byl položen roku 1681. V roce 1950 byl klášter zrušen a řeholníci vyhnáni.Potom to šla s kostelem a klášterem z kopce.Tři roky poté se poblíž kostele v části kapucínské zahrady začaly stavět první vojenské domy pro příslušníky Československé armády.Po roce 1968 byl areál v "péči" Sovětských vojsk.Po nich se tu střídala družstva a od roku 2004 byl areál v soukromých rukách a je asi stále.Pozemky patří státu.Smutné je na tom to,že klášter je veden jako kulturní památka,která rok od roku chátrá.

Klášterní kostel Františka Serafinského zepředu.








Žalostný pohled.Více jsem raději nefotila.

V lepším stavu je Klášterní most s řadou soch svatých.Původně vedl most přes tok řeky Svítávky,ale ten byl v roce 1915 zasypán.Most je 
veden také jako kulturní památka.V roce 2016 byly sochy opraveny díky dotaci z Ministerstva kultury.








V okolí jsou hezké domky,nevím,zda jsou to ty,co byly vybudovány pro vojáky.Dnes jsou v soukromém vlastnictví.






Zámek Zákupy


Když jsme jeli od betlému z Velenic,tak nás silnice vedla kolem Božího hrobu.Také jsme toto místo už navštívili.






Silnice z Velenic jde i  kolem Pekelných dolů a Pustých kostelů.
Zastavili jsme i když jsme tu byli také už několikrát.Na Pusté kostely mám hezké vzpomínky.Jezdila jsem sem se synem a vnučkami.
Syn nám pořídil čelní svítilny a prolezli jsme všechny jeskyně a chodby.Všechna vnoučata to tu měla ráda.Bylo to pro ně dobrodružství.
Teď jsem sama dovnitř nevlezla.Venku bylo šero a vlezlo a do studených jeskyní se mi nechtělo.Pár fotek jsem ale udělala.

















V Mimoni jsem z auta fotila betlé




Tento příspěvek není tak atraktivní,většina z nás žije adventem a blížícími se Vánocemi.
Ale jsem zvyklá nedávat příspěvky s velkým zpožděním a přesouvat ho do nového roku nechci,protože věřím,že budou
další nové příspěvky z našeho cestování.
Prosinec je pro mě,jako každý rok měsíc milých setkání.Mám toho před sebou hodně a tak v prosinci blog hodně omezím.Důvodem je také zhoršení třesu rukou.Léky,které jsem brala poslední dva roky
jsem musela kvůli vedlejším účinkům vysadit a tak se s myší a písmenkami  na klávesnici vysloveně peru.Fotoaparát zvládám jen díky tomu,že ho držím oběma rukama a pevně přitisknu na obličej.Však už mám z toho placatý nosPříští týden jedu k neurologovi,tak snad něco nového na mě vymyslí.a stane se zázrak. Na nějakou dobu vypínám komentáře,ale k vám,které ke mně chodíte pravidelně určitě zajdu i když třeba se zpožděním.Říkám od začátku,že jsem špatná blogerka a občas potřebuji pauza.Dělám hodně jiných věcí,hlavně mě baví ty,kterou jsou za mnou nějak vidět.
Včera jsem měla na mobilní aplikaci sněžení,Nevěřila jsem celý den byly 4 stupně.A později večer vykouknu z okna a bylo bílo..
Krajina pokrytá sněhem vypadá hezky.,ale na pondělí mám už déšť.Jela bych na výlet,ale přijde k nám rodina a ta je mi nad všechno výletování.


Mějte hezký druhý adventní víkend


Žádné komentáře: