Deštivé počasí,které přetrvává nás nutí být doma.Včera bylo jediný den hezky,tak jsme si ho docela užili,ale fotografie budou v některém dalším příspěvku..Hlídám od pátku dcery maltézačku Fibinku.S pejskem se musí na procházky i kdyby padaly trakaře.A co dělat,když pořád prší.Čtu,háčkuji a vařím a peču.Asi už víte,že zkouším ráda nové věci,protože i ráda jím.
Tentokrát to bude podmáslový chléb.U někoho na blogu jsem ho možná už viděla,ale tento recept mám od sestry.
Pšenično - žitný podmáslový chléb
300 g pšeničné hladké mouky,200 g žitné chlebové mouky
450 g kysaného podmáslí,15 g čerstvého droždí
15 g octa,13 g soli,kmín.
Pekla jsem asi 50 minut způsobem,jako peču všechny chleby.
V poslední době peču ve větší formě na biskupský chlebíček,který vyložím
pečícím papírem.
Vyzkoušela jsem i chléb z dýně Hokaido.Je křehký a příště bych do něj dala třeba olivy a nebo i ořechy.
Může být i na sladko.Někomu se může zdát příprava složitá,ale co jsme sami dva mám spousty času a tak
mně nevadí si s něčím vyhrávat.Trouba se předehřeje na 200 stupňů.Mezi tím jsem si dýni rozkrájela na menší kousky
a vydlabala semínka.Pokapala olejem a dala do trouby.Nechala ji tam necelou půlhodinu a po vychladnutí dužiny vydlabala.Jde to velmi snadno
Potom jsem ji rozmixovala tyčovým mixerem.Na 500 g dýně se dá 250 g hladké mouky a 250 g hrubé mouky
42 g čerstvého droždí,jedno vejce do těsta a jedno na pomazání
2 lžičky soli a lžičku cukru
60 ml vlažné vody
Pekla opět ve formě na chlebíček,vyloženou pečícím papírem.
Trouba se předehřeje na 220 stupňů.Peče se 10 minut,potom se sníží teplota na 180 a peče se dalších 10 minut.Potom se pekáč vyndá
a chléb potře vajíčkem a peče dalších 20 minut.
Dýňový chleba mi hodně chutnal,byla to příjemná změna.
Ovšem dýňové noky jsem si zamilovala.Mám nejraději jednoduchá jídla.Můj manžel je masožravec a jí jenom českou klasiku
Já už ji nemohu někdy ani vidět a tak sobě vařím jinak.Není to pro mě nic neobvyklého,protože jsme měly 20 let s dcerou dietu
a tak jsem už kdysi vařila několik jídel.
Příprava je velmi jednoduchá.Postup jako u chleba a do pyré se přidá podle potřeby hladká mouka,jedno vejce,pepř a sůl.
Těsto potom protlačím sítem a jak vyplavou,procedím.
Navrch si můžete dát to,co máte nejraději.Jednu porci jsem si dala s kysanou smetanou a na to vyškvařenou slaninu.
U nás má řezník naprosto dokonale vyškvařenou slaninu a mám ji hodně ráda.Je to asi moje jediná neřest,protože
vůbec nejím tučné maso a žádné salámy ani klobásy.Prostě to nemám ráda.
Od nového roku jsem ještě nepekla nic sladkého i když jsme cukroví dojedli na nový rok.
Ale myslím,že upeču něco zítra mám hodně zavařených jablek a přijde na oběd vnuk.
Je sám doma má zkouškové období,ale ještě se nevyjádřil,co by si dal k obědu.Já se prostě nenudím.
Jeden den jsem upekla podle Ivy Trhoňové dalamánky.Peču podle ní hodně.
Recept na dalamánky
100 g vlažné vody,necelá lžička medu,130 g hladké mouky
10-13 g čerstvého droždí to je na omládek
Těsto
150 g vody,2 lžíce sádla,2 lžičky drceného kmínu,2 lžičky soli,
150 g žitné mouky,150-160 g hladké mouky
Omládek se nechá 45-60 minut kynout.Přidají se další suroviny,vypracuje se těsto a nechá hodinu kynout.
Z těsta se vytvoří delší knedlík,který se rozkrojí na 8 dílů.Každý z dílů hluboce po délce nařízneme dáme na plech vyložený
pečícím papírem a necháme ještě kynout.Postříkáme je vodou,já je ještě na přání manžela posypala sezamem.
Pečeme 25 minut při teplotě 210.
Jsou vynikající
Před Vánocemi jsem se zmiňovala,že se manžel účastní soutěže o nejlepší bramborový salát.
Z 19 získal druhé místo a pěknou cenu.Sice nevím,kdo to víno vypije,manžel je pivař,
já abstinent,ale čeká nás velká oslava tří vodnářů,tak se to bude hodit.
Cena za druhé místo
Tak jsem udělala na blogu zase nějakou změnu,třeba se budou recepty někomu hodit.
Já si vaše recepty kopíruji a často je používám.
Dnes mě potěšil komentář na jablečnou šarlotu,kterou jsem dávala na blog asi před dvěma lety.
Paní píše,že ji dělá jinak,ale můj recept vyzkouší.Recepty moje samozřejmě nejsou,když chci něco
upéct hledám na internetu.
Mějte hezký další lednový týden
Jitko, tak to bych si dala s máslem a úplně se vidím, jak si užívám. Jiřina z N.
OdpovědětVymazatJiřinko,čerstvě upečený chleba s máslem miluji.Právě jsem si na chleba zadělala
VymazatDříve jsem hodně pekla různé druhy chleby, ale to jsem měla manžela. Nyní jsem sama a nechce se mi péct chleba v malém množství. Na Silvestra jsem si pekla veku, protože mi kupovaná nechutná. Na volby jsem pekla kynutý koláč s hruškovými povidly, ořechy a drobenkou a měl úspěch. Přeji ti ať strávníkům chutná, to je nejlepší odměna pro kuchařku. Měj se krásně.
OdpovědětVymazatTo chápu,taky bych jenom pro sebe nepekla.Asi bych se odbývala.
VymazatDnes mě ale přemohly chutě na sladké a upekla jsem buchtu s jablky,velmi jednoduchou
Napekla jsi toho dost. Přeji, ať Tě to stále baví a hlavně, aby to všem okolo chutnalo. Recept na chleba si uložím.
OdpovědětVymazatZajímavé zpestření a dobrý vstup do nového týdne. ☺
Hani,děkuji.Mě chuť na pečení přepadne vždy večer.Dnes jsem si zadělala na chleba
VymazatJituško chleb vypadá hodně lákavě,dala bych si?A hodně jsi napekla.Manželovi gratuluji k výhře.🤩🤩🍾
OdpovědětVymazatJindřiško,děkuji i za manžela
VymazatJitko, jsou určitě výborné, brala bych i suché :-) Ty dýňové noky vyzkouším, dýni mám ráda. Ale chleba jsem nikdy nepekla. I když recepty mě zaujaly. Zatím nepíši, ale možná si je u tebe budu později vyhledávat :-)
OdpovědětVymazatLeni,vyzkoušej.Já se zbláznila do pečení chleba a pečiva až asi poslední čtyři roky.Dříve na to nebyl moc čas
VymazatJitko, cerstvy chleba a na zapití podmáslí,to by byla dobrota. Už dlouho jsem chleba nepekla.
OdpovědětVymazatMarti,chleba nám pekla v dětství teta v peci,když jsme k ní jezdívaly se sestrama na prázdniny.
VymazatNa to vrstvu domácího másla a jak píšeš podmáslí.Byla to dobrota
Ahoj Jituško taky peču občas chleba, dělám kváskový. Ale ne pravidelně, to bych nic jiného nedělala... Dala bych si dýňové noky, ty už jsem dlouho nevařila. A gratuluji k výhře ! Přeju hezký den, Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Leni,já kváskový neumím.Zakládala jsem si ho,vypadal docela dobře,ale chleba za nic nestál.
VymazatJeště,že mají mladí králíky
Jituško, všechno pečivo máš jako malované, opravdu si skvělá pekařka! A ty noky, ach, to musí být dobrota! Ještě dýni mám, ráda vyzkouším!
OdpovědětVymazatManželovi gratuluji k výhře a tebe moc zdravím, Helena
Helenko,děkuji za manžela.Do noků z dýně jsem se zamilovala.Moc mi chutnají a naštěstí dýně v obchodě je zatím pořád
VymazatJITUŠKO, JAK MĚ ZNÁŠ UŽ DLOUHO TOHLE JE TO CO JÁ DOSLOVA MILUJI, DÍKY A TĚŠÍM SE NA DALŠÍ. MARU
OdpovědětVymazatMaruško,pro mě je jednodušší to všechno upéct,než dát potom dohromady fotky a udělat příspěvek na blog
VymazatObčas jsem chleba také upekla, ale teď už dlouho ne. Docela jsi mne nalákala. Zaujaly mne ty noky, ty by mi určitě chutnaly.
OdpovědětVymazatMěj klidné dny!
Hanka
Hani,já jsem asi hodně náročná.Nepeču si chleba pořád a zkouším různé chleby v obchodech.Na některých si vůbec nepochutnám a já chleba miluju.Manžel si jezdí pro chleba do soukromé
Vymazatpekárny kousek za město.Je dobrý,ale první den
Jíťo, tak ten bude určitě výborný a hned se po něm zapráší. Chleba mám ráda, více jak rohlíky ⚛ ღ ♥Jsi šikula.
OdpovědětVymazatTaké mám ráda chleba,rohlíky vůbec,pokud si je neupeču.Ale ty se mi moc nedaří.Musím je zdokonalit
VymazatChleba i ostatní pečivo je lákavé. Já doma nepeču, jen když nás ovládl covid, tak jsme si doma pekli housky, zase bych mohla zkusit, domácí je domácí. Velká gratulace pro manžela 😉
OdpovědětVymazatEvi,děkuji za manžela.Já se do pečení dala,když tu s námi bydlel pět let syn a každých 14 dní tu měl na víkend dcerky.Ty to bavilo mi pomáhat.
VymazatJituš, jsem chlebová a úplně na dálku cítím, jak ten chleba voní. 👍👍 S dýní nemám vůbec zkušenost, ale věřím, že chléb z ní a i noky stojí za to ochutnat.
OdpovědětVymazatGratuluji ke krásnému 2. místu v soutěži o nej bramborový salát. 👍👍
Alenko,taky jsem chlebová,proto si ho peču.Děkuji
VymazatJitko, jsem taky Vodnář - to bych se měla nechat pozvat, hihi. Navíc jsem tehdy tvému manželovi velmi přála výhru.
OdpovědětVymazatJiřina z N.
Jiřinko, u nás jsou pro dobré lidičky vždy dveře otevřený
VymazatJituško zdravím, děkuji za milé komentáře. Chlebík vypadá báječně a určitě i tak chutná, jsi šikulka ♥
OdpovědětVymazatDanuško,děkuji
VymazatAhoj Jituško to je paradní chlebík. Budu muset vyzkoušet receptík.Jak jsi mi psala uteklo mi to jak voda u vnoučků v Irsku...a už jsme byli zpět.Měla jsem problém ještě pak s pc.Díky za komentíky měj hezký den
OdpovědětVymazatRomanko,děkuji.Ještě,že můžeš za vnoučatama cestovat.Moje sestra se švagrem letěli v úterý do Londýna na 14 dní za rodinou dcery.Mají tam tři vnoučata.Nemohla se dočkat
VymazatJituško, podobná chléb s podmáslím jsem pekla podle Helenky a moc nám chutnal. Recept na dalamánky si píšu a vyzkouším.
OdpovědětVymazatDíky a měj se hezky. Jitka
Jituško,vím,že některé recepty mají i jiná děvčata.Já sama mám i od tebe hodně receptů
VymazatDala bych si já takové chleby mám ráda Jitu, hlavně z krámu se to nedá jíst a to píši slušně :-) No páni tak gratulace manželovi a neboj ono se víno vypije a nebo použiješ do některého jídla. Děkuji Ti, za komentáře opatruj se a měj krásné slunné dny.🌹 🌺 Mě v pátek čeká kontrola pozadí očí musím chodit jednou za rok no utíká vše jako voda.
OdpovědětVymazatIvetko,děkuji i za manžela.S těmi chleby máš pravdu.Pokaždé nepeču a v krámě si nemohu vybrat
VymazatChlebík vypadá nádherně Jituš a jistě i výborně chutnal.Hned bych si ho dala,ale jsem sama a tak nevím jak dlouho bych ho jedla.Ty noky ale někdy vyzkouším..hezké dny a trochu víc sluníčka....
OdpovědětVymazatEvi,děkuji.Je pravda,že když si sama nevyplatí se to,Ale noky vyzkoušej,jsou takové jemné
VymazatJituš, je super, že máš taky Okénko do kuchyně. Chleby vypadají krásně, mňam🥰
OdpovědětVymazatLibuško,děkuji.Já ráda peču i vařím a tak sem občas něco dám,když si mi naskládají fotky.
VymazatAle všechno nefotím.Hlavně,když jsme tu měly vnučky,ty to hodně bavilo něco péct
Chleba i dalamánky vypadají moc pěkně Jituško. Děláš mi chutě, Já mám vždy chleba od pondělí až do pondělí, tak dnes už je trochu horší než když je čerstvý. Manžel je dobrý když vyhrál 2 cenu, blahopřeji. Jinak já český popcorn/ škvarky/ miluji a mám je nejraději na bosáky s cibulkou a nebo se zelím
OdpovědětVymazatKvětuško,děkuji.My dáváme pečivo do mrazáku a i potom je docela jako čerstvé.Škvarky mám také ráda,.dělám si je z toho špeku.Hodím do mikrovlnky a vyškvařím a to je pochoutka
OdpovědětVymazatManžel škvaří sádlo poměrně často a škvarky má moc rád, já si jen počkám, když je pak umele na pomazánku a dám si ji na chleba, ale moc tomu neholduji, jsem na sladké. Jiřina z N.
VymazatManžel má sádlo a škvarky rád.Dokud měli mladí prasátko,to jsme měli sádla plné sklenice.Teď si už sádlo dlouhou neškvařil.Já jsem Jiřinko,také více na sladké.
Vymazat