15.1.23

Okénko do kuchyně

Deštivé počasí,které přetrvává nás nutí být doma.Včera bylo jediný den hezky,tak jsme si ho docela užili,ale fotografie budou v některém dalším příspěvku..Hlídám od pátku dcery maltézačku Fibinku.S pejskem se musí na procházky i  kdyby padaly trakaře.A co dělat,když pořád prší.Čtu,háčkuji a vařím a peču.Asi už víte,že zkouším ráda nové věci,protože i ráda jím.
Tentokrát to bude podmáslový chléb.U někoho na blogu jsem ho možná už viděla,ale tento recept mám od sestry.

Pšenično - žitný podmáslový chléb
300 g pšeničné hladké mouky,200 g žitné chlebové mouky
450 g kysaného podmáslí,15 g čerstvého droždí 
15 g octa,13 g soli,kmín.
Pekla jsem asi 50 minut způsobem,jako peču všechny chleby.
V poslední době peču ve větší formě na biskupský chlebíček,který vyložím
pečícím  papírem.







Vyzkoušela jsem i chléb z dýně Hokaido.Je křehký a příště bych do něj dala třeba olivy a nebo i ořechy.
Může být i na sladko.Někomu se může zdát příprava složitá,ale co jsme sami dva mám spousty času a tak
mně nevadí si s něčím vyhrávat.Trouba se předehřeje na 200 stupňů.Mezi tím jsem si dýni rozkrájela na menší kousky
a vydlabala semínka.Pokapala olejem a dala do trouby.Nechala ji tam necelou půlhodinu a po vychladnutí dužiny vydlabala.Jde to velmi snadno
Potom jsem ji rozmixovala tyčovým mixerem.Na 500 g dýně se dá 250 g hladké mouky a 250 g hrubé mouky
42 g čerstvého droždí,jedno vejce do těsta a jedno na pomazání
2 lžičky soli a lžičku cukru
60 ml vlažné vody

Pekla opět ve formě na chlebíček,vyloženou pečícím papírem.
Trouba se předehřeje na 220 stupňů.Peče se 10 minut,potom se sníží teplota na 180 a peče se dalších 10 minut.Potom se pekáč vyndá 
a chléb potře vajíčkem a peče dalších 20 minut.
Dýňový chleba mi hodně chutnal,byla to příjemná změna.




Ovšem dýňové noky jsem si zamilovala.Mám nejraději jednoduchá jídla.Můj manžel je masožravec a jí jenom českou  klasiku
Já už ji nemohu někdy ani vidět a tak sobě vařím jinak.Není to pro mě nic neobvyklého,protože jsme měly 20 let s dcerou dietu
a tak jsem už kdysi vařila několik jídel.

Příprava je velmi jednoduchá.Postup jako u chleba a do pyré se přidá podle potřeby hladká mouka,jedno vejce,pepř a sůl.
Těsto potom protlačím sítem a jak vyplavou,procedím.
Navrch si můžete dát to,co máte nejraději.Jednu porci jsem si dala s kysanou smetanou a na to vyškvařenou slaninu.
U nás má řezník naprosto dokonale vyškvařenou slaninu a mám ji hodně ráda.Je to asi  moje jediná neřest,protože
vůbec nejím tučné maso a žádné salámy ani klobásy.Prostě to nemám ráda.


Druhou porci jsem si dala s nastrouhaným sýrem.


Od nového roku jsem ještě nepekla nic sladkého i když jsme cukroví dojedli na nový rok.
Ale myslím,že upeču něco zítra mám hodně zavařených jablek  a přijde na oběd vnuk.
Je sám doma má zkouškové období,ale ještě se nevyjádřil,co by si dal k obědu.Já se prostě nenudím.
Jeden  den jsem upekla podle Ivy Trhoňové dalamánky.Peču podle ní hodně.

Recept na dalamánky

100 g vlažné vody,necelá lžička medu,130 g hladké mouky
10-13 g čerstvého droždí to je na omládek

Těsto
150 g vody,2 lžíce sádla,2 lžičky drceného kmínu,2 lžičky soli,
150 g žitné mouky,150-160 g hladké mouky

Omládek se nechá 45-60 minut kynout.Přidají se další suroviny,vypracuje se těsto a nechá hodinu kynout.
Z těsta se vytvoří delší knedlík,který se rozkrojí na 8 dílů.Každý z dílů hluboce po délce nařízneme dáme na plech vyložený
pečícím papírem a necháme ještě kynout.Postříkáme je vodou,já je ještě na přání manžela posypala sezamem.
Pečeme 25 minut při teplotě 210.
Jsou vynikající



Před Vánocemi jsem se zmiňovala,že se manžel účastní soutěže o nejlepší bramborový salát.
Z 19 získal druhé místo a pěknou cenu.Sice nevím,kdo to víno vypije,manžel je pivař,
já abstinent,ale čeká nás velká oslava tří vodnářů,tak se to bude hodit.

Cena za druhé místo



Tak jsem udělala na blogu zase nějakou změnu,třeba se budou recepty někomu hodit.
Já si vaše recepty kopíruji a často je používám.
Dnes mě potěšil komentář na jablečnou šarlotu,kterou jsem dávala na blog asi před dvěma lety.
Paní píše,že ji dělá jinak,ale můj recept vyzkouší.Recepty moje samozřejmě nejsou,když chci něco
upéct hledám na internetu.
Mějte hezký další lednový týden



 

44 komentářů:

  1. Jitko, tak to bych si dala s máslem a úplně se vidím, jak si užívám. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko,čerstvě upečený chleba s máslem miluji.Právě jsem si na chleba zadělala

      Vymazat
  2. Dříve jsem hodně pekla různé druhy chleby, ale to jsem měla manžela. Nyní jsem sama a nechce se mi péct chleba v malém množství. Na Silvestra jsem si pekla veku, protože mi kupovaná nechutná. Na volby jsem pekla kynutý koláč s hruškovými povidly, ořechy a drobenkou a měl úspěch. Přeji ti ať strávníkům chutná, to je nejlepší odměna pro kuchařku. Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu,taky bych jenom pro sebe nepekla.Asi bych se odbývala.
      Dnes mě ale přemohly chutě na sladké a upekla jsem buchtu s jablky,velmi jednoduchou

      Vymazat
  3. Napekla jsi toho dost. Přeji, ať Tě to stále baví a hlavně, aby to všem okolo chutnalo. Recept na chleba si uložím.
    Zajímavé zpestření a dobrý vstup do nového týdne. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani,děkuji.Mě chuť na pečení přepadne vždy večer.Dnes jsem si zadělala na chleba

      Vymazat
  4. Jituško chleb vypadá hodně lákavě,dala bych si?A hodně jsi napekla.Manželovi gratuluji k výhře.🤩🤩🍾

    OdpovědětVymazat
  5. Jitko, jsou určitě výborné, brala bych i suché :-) Ty dýňové noky vyzkouším, dýni mám ráda. Ale chleba jsem nikdy nepekla. I když recepty mě zaujaly. Zatím nepíši, ale možná si je u tebe budu později vyhledávat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,vyzkoušej.Já se zbláznila do pečení chleba a pečiva až asi poslední čtyři roky.Dříve na to nebyl moc čas

      Vymazat
  6. Jitko, cerstvy chleba a na zapití podmáslí,to by byla dobrota. Už dlouho jsem chleba nepekla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti,chleba nám pekla v dětství teta v peci,když jsme k ní jezdívaly se sestrama na prázdniny.
      Na to vrstvu domácího másla a jak píšeš podmáslí.Byla to dobrota

      Vymazat
  7. Ahoj Jituško taky peču občas chleba, dělám kváskový. Ale ne pravidelně, to bych nic jiného nedělala... Dala bych si dýňové noky, ty už jsem dlouho nevařila. A gratuluji k výhře ! Přeju hezký den, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,já kváskový neumím.Zakládala jsem si ho,vypadal docela dobře,ale chleba za nic nestál.
      Ještě,že mají mladí králíky

      Vymazat
  8. Jituško, všechno pečivo máš jako malované, opravdu si skvělá pekařka! A ty noky, ach, to musí být dobrota! Ještě dýni mám, ráda vyzkouším!
    Manželovi gratuluji k výhře a tebe moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko,děkuji za manžela.Do noků z dýně jsem se zamilovala.Moc mi chutnají a naštěstí dýně v obchodě je zatím pořád

      Vymazat
  9. JITUŠKO, JAK MĚ ZNÁŠ UŽ DLOUHO TOHLE JE TO CO JÁ DOSLOVA MILUJI, DÍKY A TĚŠÍM SE NA DALŠÍ. MARU

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško,pro mě je jednodušší to všechno upéct,než dát potom dohromady fotky a udělat příspěvek na blog

      Vymazat
  10. Občas jsem chleba také upekla, ale teď už dlouho ne. Docela jsi mne nalákala. Zaujaly mne ty noky, ty by mi určitě chutnaly.
    Měj klidné dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani,já jsem asi hodně náročná.Nepeču si chleba pořád a zkouším různé chleby v obchodech.Na některých si vůbec nepochutnám a já chleba miluju.Manžel si jezdí pro chleba do soukromé
      pekárny kousek za město.Je dobrý,ale první den

      Vymazat
  11. Jíťo, tak ten bude určitě výborný a hned se po něm zapráší. Chleba mám ráda, více jak rohlíky ⚛ ღ ♥Jsi šikula.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mám ráda chleba,rohlíky vůbec,pokud si je neupeču.Ale ty se mi moc nedaří.Musím je zdokonalit

      Vymazat
  12. Chleba i ostatní pečivo je lákavé. Já doma nepeču, jen když nás ovládl covid, tak jsme si doma pekli housky, zase bych mohla zkusit, domácí je domácí. Velká gratulace pro manžela 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi,děkuji za manžela.Já se do pečení dala,když tu s námi bydlel pět let syn a každých 14 dní tu měl na víkend dcerky.Ty to bavilo mi pomáhat.

      Vymazat
  13. Jituš, jsem chlebová a úplně na dálku cítím, jak ten chleba voní. 👍👍 S dýní nemám vůbec zkušenost, ale věřím, že chléb z ní a i noky stojí za to ochutnat.
    Gratuluji ke krásnému 2. místu v soutěži o nej bramborový salát. 👍👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko,taky jsem chlebová,proto si ho peču.Děkuji

      Vymazat
  14. Jitko, jsem taky Vodnář - to bych se měla nechat pozvat, hihi. Navíc jsem tehdy tvému manželovi velmi přála výhru.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, u nás jsou pro dobré lidičky vždy dveře otevřený

      Vymazat
  15. Jituško zdravím, děkuji za milé komentáře. Chlebík vypadá báječně a určitě i tak chutná, jsi šikulka ♥

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Jituško to je paradní chlebík. Budu muset vyzkoušet receptík.Jak jsi mi psala uteklo mi to jak voda u vnoučků v Irsku...a už jsme byli zpět.Měla jsem problém ještě pak s pc.Díky za komentíky měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Romanko,děkuji.Ještě,že můžeš za vnoučatama cestovat.Moje sestra se švagrem letěli v úterý do Londýna na 14 dní za rodinou dcery.Mají tam tři vnoučata.Nemohla se dočkat

      Vymazat
  17. Jituško, podobná chléb s podmáslím jsem pekla podle Helenky a moc nám chutnal. Recept na dalamánky si píšu a vyzkouším.
    Díky a měj se hezky. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško,vím,že některé recepty mají i jiná děvčata.Já sama mám i od tebe hodně receptů

      Vymazat
  18. Dala bych si já takové chleby mám ráda Jitu, hlavně z krámu se to nedá jíst a to píši slušně :-) No páni tak gratulace manželovi a neboj ono se víno vypije a nebo použiješ do některého jídla. Děkuji Ti, za komentáře opatruj se a měj krásné slunné dny.🌹 🌺 Mě v pátek čeká kontrola pozadí očí musím chodit jednou za rok no utíká vše jako voda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko,děkuji i za manžela.S těmi chleby máš pravdu.Pokaždé nepeču a v krámě si nemohu vybrat

      Vymazat
  19. Chlebík vypadá nádherně Jituš a jistě i výborně chutnal.Hned bych si ho dala,ale jsem sama a tak nevím jak dlouho bych ho jedla.Ty noky ale někdy vyzkouším..hezké dny a trochu víc sluníčka....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi,děkuji.Je pravda,že když si sama nevyplatí se to,Ale noky vyzkoušej,jsou takové jemné

      Vymazat
  20. Jituš, je super, že máš taky Okénko do kuchyně. Chleby vypadají krásně, mňam🥰

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuško,děkuji.Já ráda peču i vařím a tak sem občas něco dám,když si mi naskládají fotky.
      Ale všechno nefotím.Hlavně,když jsme tu měly vnučky,ty to hodně bavilo něco péct

      Vymazat
  21. Chleba i dalamánky vypadají moc pěkně Jituško. Děláš mi chutě, Já mám vždy chleba od pondělí až do pondělí, tak dnes už je trochu horší než když je čerstvý. Manžel je dobrý když vyhrál 2 cenu, blahopřeji. Jinak já český popcorn/ škvarky/ miluji a mám je nejraději na bosáky s cibulkou a nebo se zelím

    OdpovědětVymazat
  22. Květuško,děkuji.My dáváme pečivo do mrazáku a i potom je docela jako čerstvé.Škvarky mám také ráda,.dělám si je z toho špeku.Hodím do mikrovlnky a vyškvařím a to je pochoutka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Manžel škvaří sádlo poměrně často a škvarky má moc rád, já si jen počkám, když je pak umele na pomazánku a dám si ji na chleba, ale moc tomu neholduji, jsem na sladké. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Manžel má sádlo a škvarky rád.Dokud měli mladí prasátko,to jsme měli sádla plné sklenice.Teď si už sádlo dlouhou neškvařil.Já jsem Jiřinko,také více na sladké.

      Vymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení