20.11.18

Pec pod Sněžkou

Páteční ráno u nás bylo slunečné,jako i předcházející dny.Manžel v práci nebyl a tak jsem navrhla výlet do Krkonoš,chtěla jsem se podívat do Pece pod Sněžkou a doufala,že při menším výšlapu uvidíme Sněžku v celé její kráse.



Nad Jilemnicí byla ještě modrá obloha,ale dále se už mračilo




Po pár objížďkách jsme v Peci pod Sněžkou,která leží v Krkonoších na řece Úpě a Zeleném potoku v Královéhradeckém kraji.Město je významným horským střediskem zimní i letní rekreace a významným centrem cestovního ruchu.Žije zde 643 obyvatel.Na území obce se nachází nejvyšší hora České republiky Sněžka s výškou 1603 m.V obci je i sídlo Krkonošského národního parku a horské služby.Hledáme centrální parkoviště,protože jinde se tu parkovat nedá.Je velká zima,fouká a hory jsou schované za mraky.Od větší procházky upouštíme a jdeme projít město a hlavně se podívat,kde je stanice lanovky na Sněžku.Rádi bychom se na ni podívali,ale na velké pěší stoupání si už v budoucnu netroufneme.


Na hodně místech se pracuje,zimní sezóna se blíží.Tady je stanice lanovky na Sněžku.Lanovka je kabinková se čtyřmi místy a je v provozu po celý rok.Pouze v listopadu jenom o víkendech,pokud jsem dobře četla.


Jeden moment se mraky roztrhnou a Sněžka se nám přeci jen ukázala.


Je tu hodně krásných horských chalup.Čekají na své návštěvníky.












K návštěvě Pece pod Sněžkou mě vedly staré fotografie Sněžky,které jsem objevila ve věcech po tatínkovi.Sněžka má tvar trojbokého jehlanu.Severní srázy spadají na polské straně do údolí Lomničky,na jižní do Obřího dolu.Poprvé prý na Sněžku vystoupal roku 1456 neznámý Benátčan.




Na Sněžce jsem byla se sestrou a přáteli před xx lety.Děti s námi nejsou,což je známka,že už byly velký,jinak chodily s námi.



Ohlížím se za horami,které jsou pořád zahalené v mracích.


Ujíždíme k nám do sluníčka a kvůli Bleky se jdeme kus za městem Semily projít do lesa.




Sněžko,dnes jsme z tebe moc neviděli,ale možná se uvidíme na jaře.





1 komentář:

  1. My jsme si udělali výlet do Pece pod Sněžkou už loni a bylo to naprosto famózní. Ubytovaní jsme byli přes https://www.bakukova-chalupa.cz/#ctvrty a musím říct, že chalupa na nás udělala opravdu dojem. Bylo nám tam příjemně.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení