4.4.21

Jesenný a Škodějov

 Jakmile se vylepší počasí táhne mě to ven z města.Ne vždy se to podaří,manžel je nejraději doma u televize,tak jdu většinou někde po okolí se sestrou a nebo kamarádkou.Ve čtvrtek 25.března se to podařilo a manžel prohlásil,že mě někam vyveze.Protože můžeme cestovat jenom po okrese,tak jsem měla připravených pár tipů.Vybrala jsem obec Jesenný.Je to malé město v Podkrkonoší,žije zde 472 obyvatel.Od nás je to asi 28 km.Protože ráda navštěvuji místa,která nejsou tolik v zájmu turistů a přesto jsou zajímavá,našla jsem si na internetu krásnou kapličku.A zároveň jsem zjistila,že je tu i zřícenina zámku.A už byl důvod se sem jet podívat.Zadám místo do navigace a jedeme.Přijeli jsme na rozcestí a navigace hlásila jste na místě.Je jasné,že všude se nedá dojet až na místo.Manžel koukne a říká,tamhle na kopci máš nějakou věžičku.Tak jsem se tam vydala.Koukám,prohlížím ze všech stran,fotím a říkám si,že na internetu vypadala úplně jinak.A když jdu dolů všimnu si další věžičky.A tak se k ní také vydám.A to byla ta správná.A moc se mi líbila.Akorát mně vadilo,že místní to už asi za takový zázrak nemají,protože na cestě k  ní parkovala auta.Tak jsem se při focení jim musela vyhýbat.To dělám často a potom fotografie vypadají jako ukousnuté.

Kaple Povýšení sv.Kříže se nachází v horní části obce na vrchu zvaném Kalvarie.Cestu ke kapli lemují na každé straně tři sochy.Jedná se o nejvýznamnější historickou památku obce.Je postavena v barokním slohu a pochází z roku 1734.Je to zděná stavba na osmibokém půdorysu.Nad hlavním vchodem je kamenný erb.Šest soch představuje Ježíše Krista,Pannu Marie,sv.Máří Magdalenu.sv.Veroniku,sv.Petra a sv.Jana Evangelistu.Pravděpodobně jde o dílo turnovského kameníka Františka Fialy.










Ze zámku v Jesenném je zřícenina.Asi od roku 2007,kdy zámek zachvátil požár.
Původně zde stála tvrz a ta byla v roce 1664 přestavěna na zámek.V roce 1715 byla k zámku přistavěna osmihranná kaple s kopulí,kde byl oltář sv.Jana Křtitele.Škoda každé památky.Nyní je to tak na zbourání.







Dále nás navigace navedla na lesní kapli Karla Farského ve Škodějově.Je to malá obec,žije zde jenom 47 obyvatel.Lesní kaple Karla Farského se nachází na naučné stezce,která začíná na místě,kde stával jeho rodný dům.Karel Farský je jedním ze zakladatelů a prvním patriarchem Církve československé /husitské./Prošli jsme si zajímavou naučnou stezku,kde na některých místech kvetlo dost bledulí.
Tabule umístěné podél stezky nás seznámily s různými přírodními zajímavostmi.
















Kaple Karla Farského









Zelený mužík ve Škodějově



Manžel mně říkal,že jsme ve Škodějově určitě už byli,když jsme cestovali po dřevěných zvonicích.Nepamatovala jsem si to,ale měl pravdu.Tahle zvonice byla jedna z nejhezčích.


Provedla jsem Vás po méně známých místech a pořád říkám,že všude je něco zajímavého.A když nic jiného,tak skoro v každé obci je nějaká sakrální památka.
Přeji Vám hezké dubnové dny

15 komentářů:

  1. Jitko, tentokrát jsi mne velmi mile překvapila - taková místa vyhledávám a mám moc ráda a povedlo se ti moc pěkně zdokumentovat. A že zámeček vyhořel, je mi líto, to až řeknu manželovi a Marcelce a dalším, budou koukat.Přeji jen samé pěkné výpravy do přírody. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Jituš, opět pěkný výlet. A krásné sochy. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný výlet, Jituško! Ta kaple, ty sochy, jarní počasí - to je fakt nádhera!
    Užij si hezké velikonoční pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. zajímavá místa a zajímavé stavby ....

    OdpovědětVymazat
  5. Krásný výlet jsi měla Jíťo, sochy paráda, co je tam bledulek. Hastrman, jak to pěkně střeží ♥ ღ ☼

    OdpovědětVymazat
  6. Krásný výlet Jituško, pěkné fotky. Máte tam v okolí samou krásu ♥ Hezké Velikonoční pondělí ♥

    OdpovědětVymazat
  7. Jitu to jsou moc krásné fotografie, kterými jsi mě opět moc potěšila. Líbí se mi moc ty šindelové stavby. Kaplička je také nádherná i ty sochy. Děkuji za hezkou podívanou a přeji Ti příjemný zbytek svátečního dne.

    OdpovědětVymazat
  8. Je to tak, všude se dá něco najít :-) Zřícenina zámku je rozhodně důvod, proč někam zamířit. Jen je škoda, že některé stavby tak dopadnou. My jsme za poslední dva dny stihli dva procházky, i když na jednu z nich jsme si kousek popojeli autem :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Je to pravda, všude je něco zajímavého. I naučná stezka je pomalu v každé větší vesnici. Děkuji za tuto procházku, přečetla jsem si, co jsi napsala a prohlédla hezké fotografie. Bledulky jsou roztomilé, první kaple se sochami se mi moc líbila a škoda zámku.

    OdpovědětVymazat
  10. To je pravda, že každá obec má něco svého-zajímavého. Jen se to občas přejde bez povšimnutí.
    Moc pěkně jsi váš malý výlet nafotila.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  11. Jituško, moc pěkný výlet. Když už sedím doma, cestuji alespoň s Tebou na blogu. Díky. Marie

    OdpovědětVymazat
  12. Jitko, to je moc krásné místo. Kaplička je krásně barevná a překvapilo mě že i ty sochy lemující cestu ke kapličce jsou barevné.

    OdpovědětVymazat
  13. Jituško opět nádhera, s Tebou uvidím a přečtu si tolik zajímavých věcí, moooc děkuji ♥

    OdpovědětVymazat
  14. Děkuji Vám za návštěvu

    OdpovědětVymazat
  15. Nádherný koníček je focení Jituško. MAru

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení