19.4.21

Starý hřbitov v Loukově

 S návštěvou hřbitovů nemám problém a staré mě přímo lákají.Manžel mně vždy říká,že jsem ujetá v čem jsem si našla zálibu.Nemám v tom zálibu,ale pokud je nějaký zajímavý,podívám se tam.Možná to ve mně vypěstovala babička.Jezdily jsme s ní se sestrama často všude možně,hlavně po příbuzných a nebo známých a babička nikdy nezapomněla zajít na hřbitov.Vím,že jsem si četla náhrobky a kde byla fotografie a vůbec dětí jsem dlouho postávala a přemýšlela,proč zemřely.Ale ne na všech hřbitovech cítím klid.A to se mi stalo i na starém hřbitově v Loukově u Hájí nad Jizerou.Cítila jsem zvláštní tíseň,že jsem se jen tak přes rameno podívala,zda je tam někde manžel.Ten pocit jsem naposledy měla při návštěvě vojenského hřbitova ve Kbelnici.A nemohu vůbec na židovské.Přitom tento hřbitov stojí na otevřeném a světlém místě ve vesnici.

Areál hřbitova je kulturní památka.Jsou tu náhrobky z průběhu 19.století.Hřbitov obíhá ohradní zeď z roku 1774.Dominantou hřbitova je zděná kaple z roku 1815 na místě původního dřevěného kostela.















Potěšilo mě,že mezi náhrobky kvetly narcisky,sasanky a křivatec.





Na novém hřbitově mě zaujala tato kaple,nebo hrobka,nevím,nic sem k ní nenašla.



Kostel sv.Stanislava





Nakoukla jsem přes ozdobné mříže, hlavní dveře byly otevřené,ale další mě dovnitř nepustily.



V plánu mám další starý hřbitov a ten je přímo v lese.Ale musím dát manželovi pauzu.

Přeji Vám hezký celý nový týden

16 komentářů:

  1. Jituš, krásné fotky ze hřbitova v Loukově i z kostela sv. Stanislava. Mám ke hřbitovům stejný vztah jako ty. Prostě je mám ráda pro jejich klid a ticho, kdy jsou slyšet jen ptáci, či osamělé kroky dalšího návštěvníka. Moje babička byla hluboce věřící a chodila do kostela uklízet. Nosila tam čerstvé květiny a pokaždé se stavovala na hřbitově, který byl hned vedle. Vodila mně sebou. Dodnes si pamatuji její větu: "Mrtvých se neboj, ti už ti neublíží." Někteří lidé mají podvědomý strach či jen nechuť chodit po hřbitovech. To já nemám.
    Některé náhrobky a hrobky jsou krásnými památkami. Moc se mi líbí náhrobek ženy se skloněnou hlavou (před fotografiemi květin), který je uměleckým dílem.👍
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
  2. Jitko, za tento příspěvek dík. Mám to podobně jako ty nebo výše Alenka, chodím na hřbitovy a obvykle se tam dozvím spoustu věcí z historie.Je mi jedno, jaký to je hřbitov, prostě to beru jako místo pro zemřelé a klidný kout pro rozjímání. Stejně tak ráda chodím ke kostelům, kapličkám a chrámům, ač ofic.nejsem věřící. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahojky Jíťo, mám ráda staré hřbitovy a náhrobky. Některé jsou doslova umělecká díla jak píše paní Signora.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkné fotky, kostel má nádherný interiér. Také mám procházky po hřbitovech ráda, působí na mne příjemně svým klidem. Měj hezké dny ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  5. Konečně jsem se dočkala, Jituško, nemá to chybu. Staré hroby co nemluví, ale vypovídají toho moc, stačí se u hrobu zastavit, nechat se unést minulostí. Moc děkuji. Maru.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Jituš,
    taky nemám s návštěvou hřbitovů problém...naopak, všude kde jsem se ocitla jsem hřbitov navštívila.Hřbitov a kostel. Kvetoucí kvetiny mezi náhrobky...když nedonesou lidé, postará se příroda, krásné. Měj pěkný večer...♥

    OdpovědětVymazat
  7. Moc hezké fotografie jsi zase pořídila Jituško. Ten kostel je moc krásný a hrobka také vypadá skvostně. Myslím si, že je to hrobka. Jinak já to mám asi podobně jako Ty. Některé hřbitovy mi nevadí a jinde na mě padne taková tíseň, že musím jít hned pryč. To se mi stalo v Terezíně. Je to místo kde bylo příliš mnoho zla a utrpení a to já prostě psychicky nezvládám. Prošli jsme to sice celé, ale už bych tam nejela. Vím že na spoustě hřbitovů jsou nádherná umělecká díla. Nádherné sochy, krásně zdobené hrobky, ale padne na mě smutek a musím pryč...Měj krásný den.

    OdpovědětVymazat
  8. Já mám také ráda staré hřbitovy a zvlášť smutné kamenné anděly. V Loukově možná působí tísnivě, aspoň na mě, že tam stojí jen ty křížky na trávě, bez záhonků.
    Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
  9. ahojky Jitka.... to sú nádherné kostoly super fotky ako vždy**********************

    OdpovědětVymazat
  10. Jituško je to zvláštní také ráda chodím na hřbitovy.... hezký večer.

    OdpovědětVymazat
  11. Anonymní20.04.21 0:12

    Jitko,mám stejný problém s návštěvou Židovských hřbitovů,padá tam na mě tíseň. Zrovna tak u hrobky Klainu v Sobotíně. Jinak se na ostatních hřbitovech projdu ráda,nacházím tam klid. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
  12. Jituško, jako bych slyšela manžela - prázdniny u babičky, každý den končil tím, že šli za dědou na hřbitov. Takže my chodíme na hřbitovy taky moc rádi. Děkuji za tu reportáž.
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  13. Jako malá jsem chodívala v létě zalévat macešky na hrob příbuzných. Teta s námi byla takto dohodnutá, musela by dojíždět. A já chodila ráda. Vždycky v sobotu navečer. Vnímala jsem tam takový zvláštní klid. A tak to cítím dodneška. Ráda jsem si prohlížela různé náhrobky a vyobrazenou malou křížovou cestu, která vedla od brány hřbitova ke kapli.
    Hezké zajímavé fotečky, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  14. Jituško, další váš zajímavý výlet. Díky za skvělé foto. M.

    OdpovědětVymazat
  15. Nádherné fotky Jituško ♥ také to vše cítím jako ty ♥

    OdpovědětVymazat
  16. Skvělé fotečky, bezva povídání ♥

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení