22.5.21

Sychrovský viadukt a další zajímavosti

 Pokud se Vám líbil Novinský viadukt v Kryštofově Údolí,tak Vás seznámím s dalším.

Sychrovský viadukt je patrový kamenný železniční viadukt nacházející se poblíž obce Sychrov v Libereckém kraji.Překonává široké údolí říčky Mohelky.Viadukt byl vybudován v letech 1857-1859 v dobách,kdy české země byly součástí Rakousko-Uherska.Kamenný viadukt je 32 metrů vysoký,11 metrů široký a jeho osm oblouků dosahuje rozpětí 9,5 metrů.










Říčka Mohelka








Po dlouhé době vidím petrklíče





Zpátky jedeme kolem zámku Sychrov.Zastavujeme a ne poprvé u Arthurova hradu,který si musím opět vyfotit.Líbí se mi,ač je to umělá zřícenina .Stejný objekt tu byl zakreslen v katastrálních mapách už v roce 1843 a 1868.V roce 1876 prošel úpravami do dnešní podoby.Tady už mokneme.








Zámek Sychrov.S děvčatama máme plán navštívit jako loni zámeckou zahradu,kde kvetou azalky a rododendrony.Čekáme na lepší počasí,doufám,že zatím neodkvetou.

  
Další zajímavostí v areálu zámku je novogotická vodárenská věž.Roku 1891 vznikla na místě původního vodojemu.Vodu čerpala z řeky Mohelky.Fungovala do roku 1953,kdy byl zámecký areál napojen na veřejný vodovod.



Sobota nás přivítala deštěm a zdá se,že bude dnes vytrvalý.Co naděláme.Pořád je naděje,že bude lépe.
Mějte se hezky


18 komentářů:

  1. Moc hezky jsi to, Jituš, zpracovala a nám představila. Já jako milovník historie se ráda podívám i na technické památky a ten viadukt je mohutná stavba s velkou výškou. Zámek Sychrov znám podle názvu, nikdy jsem tam nebyla. Co se týká počasí, jsem na druhém konci republiky a počasí je tu asi podobné, také poprchává, na opalování to není. Pěknou sobotu. ☺

    OdpovědětVymazat
  2. Ten název Sychrov mi připomíná dnešní počasí venku - déšť a vítr. Ale hezky nafoceno, ta deštivá obloha tomu vůbec nevadí. Viadukt je úžasná stavba, napadlo mě, jak se dřív stavěly nádherné stavby, které jsou funkční i dobře vypadaly.

    OdpovědětVymazat
  3. Jituško, moc pěkné fotografie. Viadukt je skutečně nádherná stavba. M.

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Jitko, tohle se ti opravdu moc povedlo! Já znám tento viadukt hlavně zhora, z vlaku. Stejně, jako nedaleký tunel.Stavěli tehdy bytelné a pohledné stavby. Rostlinstvo je tam poněkud opožděné, petrklíče bývají vidět v březnu, letos to jde pomalu.
    Jíťo, udělali jste si - navzdory počasí - příjemný výlet. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. ahojky Jitka... fotky sú úžasne a ten zámek je nádherný aj ten most krásne zábery....

    OdpovědětVymazat
  6. Jituš, parádní fotky. 👍👍👍 Přiznám se, že tento viadukt neznám. Na zámku Sychrov jsem byla několikrát, zámecký park mám prochozený. Netušila jsem, že je tu takováhle krásná technická stavba.
    Krásně jsi tako zdokumentovala jarní květenu. 🌼
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
  7. Jituško, co si slíbila, to si úžasně dodržela - nádherný viadukt i všechny další zajímavosti. Sychrov mám moc ráda, jen do parku nesmí psi, tak pro nás trochu problém...
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Jituš,nádherně jsi krásnýma fotkama představila tuto lokalitu,kterou moc neznám.Zase jsem o něco znalejší,dík,ypěkný vílend....

    OdpovědětVymazat
  9. Viadukt je opravdu parádní. Mám tyhle stavby ráda.
    Na Sychrově jsem asi nikdy nebyla, snad se někdy poštěstí.
    Krásný zbytek víkendu.

    OdpovědětVymazat
  10. Ten viadukt se mi moc líbí a stavby u zámku taky moc. U nás jsou divoké mraky, ale déšť nás minul. Měj se hezky, zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  11. Jituš, moc pěkný výlet. Panečku, to dříve byly úžasné stavby. U nás prší každý den, byly i kroupy...Ahojky Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  12. Jituško moc hezké fotečky a stavby to je nádhera to se už nestaví most je moc hezký krásné oblouky no počasí u nás jednou prší pak zase sluníčko právě dnes už vylezlo ale kdoví jak dlouho moc děkuji za krásnou podívanou opatruj se hezký den přeji ..

    OdpovědětVymazat
  13. Jitu tedy to je pro nás úžasný tip na výlet . Ač jsme tou tratí několikrát jeli, tak Sychrovsky viadukt jsem vůbec nezaznamenala a je velice zajímavý. Ani o tom hrádku vůbec nevím a vypadá fakt krásně . Děkuji za úžasnou podívanou a přeji Ti krásnou neděli.
    jimave

    OdpovědětVymazat
  14. Jituš moc děkuji za nádhernou procházku prostřednictvím Tvých foteček. Moc se mi líbilo******************************

    OdpovědětVymazat
  15. To je opravdu zajímavý viadukt, moc se mi líbí. Ta vodárenská věž mě zaujala, myslím, že je opravdu hezká :)

    OdpovědětVymazat
  16. Jitko, ten viadukt je moc zajímavý. Vůbec netuším, kde se nachází, musím kouknout do map. Hezký výlet, jen to počasí nestojí za nic. Stále zataženo a deštivo, to moc na toulání přírodou není. Snad se v červnu o něco vylepší. :O)
    Měj fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
  17. Zajímavá stavba mostu, nádherné fotky♥

    OdpovědětVymazat
  18. Tak tyhle stavby nepřestanu obdivovat. Krásné fotky.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení