18.9.20

Tvrz Tuklaty a Vyšehořovice

 Představím Vám další dvě tvrze,které jsme navštívili.Tvrz Tuklaty leží v okrese Kolín a tvrz Vyšehořovice v okrese Praha východ.

Tvrz Tuklaty

Věžovitá tvrz byla vystavěna počátkem 14.století.Je třípodlažní ze silného lomového zdiva se střílnami a barokními okny.Při opravě roku 1870 byla osazena nová střecha.Roku 1992 zhotovena měděná střecha,nová okna,dveře a nová fasáda.

V roce 1358 patřily Tuklaty pravděpodobně Šimonovi z Roztok.A od roku 1374 patřily jeho bratru Peštínovi.V průběhu 15.století změnily Tuklaty několikrát své majitele.V roce 1437 se tvrz uvádí jako pustá.Věž sloužila po mnoho století jako zvonice,zvonilo se poledne,klekání a o pohřbech.Dva mohutné zvony jsou ze 16.a 17.století.Třetí zvon byl zlikvidován za 1.světové války.Ve dnech 5. a 9.května 1945 byla na věži zřízena pozorovatelna českého odboje.

K tvrzi se váže pověst o Prokopu Velikém.Od roku 1396 byl vlastníkem tvrze Jindřich Pusch strýc Prokopa Velikého - Holého.Husitský vojevůdce zde často pobýval na návštěvě.Z oken věže sledoval ohně bitvy u Lipan 30.května 1434.Pověst říká,že zde Prokop hledal záchranu.Byl však nedaleko vsi svými pronásledovateli dostižen,přinucen k pokleku a k poslední modlitbě.




Socha sv.Jana


Tvrz Vyšehořovice

Již v druhé polovině 13.století stávala na návsi ve Vyšehořovicích raně gotická tvrz s vysokou hranolovou věží a dvorem.Později přibyly další paláce.Ve 14.století patřila tvrz místním vladykům,kteří měli v erbu dubovou větev.Před rokem 1410 získal větší část panství bohatý staroměstský měšťan Zikmund Rokycanský,který starou tvrz nákladně přestavěl.Další stavební změny a opravy tvrze se uskutečnily koncem 16.století.V polovině 19.století stavba velice zchátrala.
Dnes se z tvrze dochovaly mohutné zříceniny,gotická věz zcela zanikla.Z ostatních objektů stojí zdi až do původní výše.
V restituci ji získala nová majitelka  a ta se snažila s pomocí sdružení Přátel Vyšehořovic tvrzi vrátit její původní vzhled.Od roku 2008 se provádí postupně na tvrzi opravy,které by tuto významnou památku uchovaly i pro další generace.Na opravách se podílí ministerstvo kultury.Od roku 1966 je tvrz chráněna jako kulturní památka.V prostorách tvrze se konají historické slavnosti.

Ke tvrzi se váže také pověst o loupeživém rytíři Vyšehořovic.Což byla skutečná postava zdejšího majitele tvrze z počátku 16.století,Jaroše z Vyšehořovic.Ten získával informace o plánovaných
cestách pražských bohatých kupců se svým zbožím skrze zdejší kraj a společně s dalšími se podílel na jejich okrádání a loupežných přepadení.
Pražští měšťané Jaroše později lapili a popravili.


Tvrz je mohutná a ztráceli jsme se v ní.Kdo mě zná,ví,že takové stavby mám ráda.Byla jsem nadšená a představovala si,že by se tu mohl natáčet nějaký film,ale i pohádka.Asi by mě tu bavilo fotografovat i nějaké postavy.Je vidět,že se tady o to starají.Tráva posekaná a místnosti čisté a uklizené.Docela bych jednou ráda viděla,jak se tvrz po opravách změní.































Je krásně,aspoň u nás a tak dokud nás vir nezastaví cestujeme.
Mějte hezké babí léto.

43 komentářů:

  1. Jitko, ta první budova ano jako tvrz nevypadá, ovšem ta druhá, ta je dokonalá. Nádherné fotky, úžasné místo. Ráda a opakovaně jsme se s Tebou prošla Vyšehořovickou tvrzí a jsem plná dojmů.
    Přeji fajn víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo,děkuji.Z druhé tvrze jsem byla velmi nadšená

      Vymazat
  2. Jíťo to jsou opět parádní fotečky, krásně jsem se s Tebou prošla i povídání je zajímavé. Stavby parádní, kouzelná místa 🌸.

    OdpovědětVymazat
  3. Musela jsem se k Tobě vracet 3x stále mě to ukazovala, že stránka neexistuje. Čím více modernizují, tím je to horší. I to nové rozlišení nestojí za nic :-) papa

    OdpovědětVymazat
  4. Leni,to bylo možná ve chvíli,že jsem asi 5x vracela příspěvek do stavu konceptu,protože mi nešla zvětšit poslední fotografie.Zlobí to.Mně zase naskočila prázdná stránka,když jsem děkovala za komentáře.Snad se to usadí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky Jíťo, ano to je možné, ale stejně se mi to nelíbí. Starší verze mnohem lepší a přehlednější. pa pěkný víkend 🌼💕🌸

      Vymazat
  5. Tak to jsou nádherné fotečky a krásná místa také mám rada takové stavby no doufam že ten vír už konečně zmizí opatruj se krásná podívána děkuji Jitulko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětuško,děkuji.Také mám ráda staré stavby.Jsem optimistka většinou,ale mám obavy,že vir hned tak nezmizí

      Vymazat
  6. Jituško, ta druhá tvrz mě naprosto nadchla. Koukala jsem, že je kousek od dálnice, snad se mi poštěstí a někdy se zastavíme. je úžasná! moc děkuji za její představení!
    Přeji příjemnou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Jitko, tady to neznám a jsem ráda že jsi mě zase seznámila s novým místem. Vždycky se mrknu na mapy, jak daleko to od nás je a jestli je nějaká šance někdy v budoucnu se tam dostat. Takové výlety mám ráda. Pořídila jsi pěkné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško,moc děkuji.Mě baví objevovat místa méně známá

      Vymazat
  8. ahojky jitka pozerá super fotky si dala.....

    OdpovědětVymazat
  9. oprava: ahojky Jitka ako pozerám pridala si super nové fotky...nádhera**************************

    OdpovědětVymazat
  10. Tak ta druhá je opravdu hodně rozlehlá!

    OdpovědětVymazat
  11. Jitko, když jsme v těch místech byli my, tak jsem se do tvrze nedostala, takže díky. Ať se vám hezky cestuje. Máš i pěkně nafoceno. Kolem Českého Brodu je těch míst tolik, až ke Kutné Hoře...na spoustu výletů.
    Pa a ať se daří! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko,je tam toho hodně,snad ještě nějaký výlet se sestrou a švagrem uskutečníme

      Vymazat
  12. U tvrze Tuklaty mě potěšilo, že dva staré zvony se zachovaly, jestli jsem to dobře pochopila. A Vyšehořovice jsou i na tvých fotografií rozlehlé a tajemné, jak píšeš, místo pro pohádku. Máš krásné fotografie, nedokázala bych vybrat tu, která se mi líbí nejvíc .-)

    OdpovědětVymazat
  13. Jitko, líbí se mně, tvůj pohled na svět skrz foťák. Vždycky se tady kochám tvými záběry.
    Měj pěknou neděli. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko,děkuji a jsem ráda,že se ti naše výlety líbí

      Vymazat
  14. Jitko, tahle místa neznám. Díky za fotky, ráda jsem se podívala i se něco nového dozvěděla. Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro,děkuji.O tom to je,poznávat méně známá místa.

      Vymazat
  15. Jituško,opravdu moc hezké fotky,Já fakt málo cestuju a vždycky u Tebe si říkam,že bych to měla změnit.Děkuju moc a přeji krásnou slunečnou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko,děkuji.My teď máme na cestování v důchodě času hodně,když jsme chodili do práce,tak to taky vždy nešlo.

      Vymazat
  16. Nedávno jsme tvrz-věž v Tuklatech také prozkoumávali. Ale Vyšehořovice ještě ne, podíváme se tam, máme to blízko a budeme sledovat vývoj :) Díky za inspiraci!
    Teď je prima počasí na výlety, tak hezké dny,
    Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško,určitě se do Vyšehořovic podívejte,stojí za to

      Vymazat
  17. Anonymní21.09.20 7:01

    Vždy se těším,co tu budete mít nového a nikdy nejsem zklamaná.Opět nádherné tvrze a ta velká vůbec.Fandím vašemu cestování-
    Milena

    OdpovědětVymazat
  18. Jitu moc děkuji za tak nádherné fotky. Kamínkové stavby( náš rodinný výraz)miluji a tyto ani trošku neznám. Zapisuji si do svého deníčku a tobě přeji nádherné dny. Z💙

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni,děkuji.Jsem ráda,že se ti naše výletování líbí

      Vymazat
  19. Jituško - zase místo, kde jsem nikdy nebyla a tak děkuji za procházku. Měj krásné dny. Iva

    OdpovědětVymazat
  20. Jituško to jsou nádherné fotky,inspirace k cestování...vůbec neznám.Měj krásný den

    OdpovědětVymazat
  21. Jitu ,tak ta tvrz u Vyšehořovic, ta se mi moc líbí. Je to opravdu zajímavá stavba a obdiv tedy zaslouží ti, kteří o ni pečují a dávají ji postupně dohromady. Tam by se mi moc líbilo. Děkuji za krásnou podívanou a přeji vám hezké počasí na další krásné výlety. My se teď někam dál cestovat dost bojíme a tak to bereme jen do blízkého okolí, abychom nemuseli dlouho cestovat vlakem a ještě vybíráme doby, kdy cestuje co nejméně lidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru,děkuji.Taky nechodíme na místa,kde je více lidí

      Vymazat
  22. Toto jsou místa, kterými se mohu kochat jen na Tvých fotkách, nádherné fotky, děkuji Jitu ♥

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení