1.1.22

Dům alchymisty

Vítám Vás v novém roce na svém blogu.Budu se snažit i nadále přidávat zajímavé příspěvky.Baví mě objevovat nové věci a proto se u mě často objevují památky,které nejsou tolik v zájmu veřejnosti.Vrátíme se do vánočních svátků,kdy jsme jeli na oběd k synovi a jeho přítelkyni.Zpátky jsme se zastavili na pár místech.Jedním z nich byl Dům alchymisty nebo také Černý dům či Faustův v obci Sosnová,která se nachází 5 km od České Lípy.Je to dvoupatrový kamenný dům postavený v letech 1823 až 1830.Štít domu je vyzděný z pískovcových kvádrů.Dům je památkově chráněn od roku 1965.Dům byl postaven Georgem Abertem v místě dotěženého lomu na kámen.Georg Abert byl alchymista a proto se domu říká Dům alchymisty.V rozsáhlých,hlubokých sklepech pod domem vytesaných do skály měl mít alchymistickou laboratoř plnou baněk.Vlastnil i rozsáhlou knihovnu starých a vzácných spisů z celého světa.Sám se zabýval získáním tajemného a bájného Kamene mudrců.Údajně dosáhl v tomto bádání úspěchu.Po jeho smrti syn zakopal čarovné kameny na neznámém místě a ukryl i jeho spisy.Jednalo se o středověké spisy v oboru farmacie,medicíny,chemie a botaniky.Poslední potomek rodiny Abertů žil v domě do roku 1945.Dům chátral,ale v nedávné době došlo k částečné rekonstrukci této zajímavé památky.









Překvapily mě v přízemí záclonky.Na internetu jsem se dočetla,že v červnu loňského roku byl dům otevřen veřejnosti.To by mě určitě zajímalo.





Copak tajemného se odehrávalo za těmito dveřmi.


Bylo po třetí hodině a domů jsme to měli asi 60 km a tak jsme ještě cestou nějaké zastávky udělali a doufala jsem,že by mohl být i hezký západ slunce.Ráno,když jsme vyjeli z Turnova bylo zataženo,naštěstí se cestou obloha protrhala a bylo docela hezky.
Jak to dopadlo uvidíte v příštím příspěvku.
Mějte hezké první dny nového roku




18 komentářů:

  1. Jitko,dům je opravdu tajemný,jinak zdařilé fotografie. Mě se moc pokračovat v blogovani nějak nechce. Zřejmě mám útlum,nebo lenoru 🥰

    OdpovědětVymazat
  2. Jitu, moc děkuji za velmi zajímavý příspěvek. Shodou okolností jsem před pár dna byla u Faustova domu v Praze, o tomto jsem neměla tušení. Prohlídka uvnitř by mě fakt zajímala...
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Jitko, velmi zajímavý článek. Ráda jsem si přečetla. M.

    OdpovědětVymazat
  4. Jitu, moc zajímavý článek. Dům je opravdu tajemný a i já bych ráda nakoukla dovnitř.
    Měj krásnou neděli.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahojky Jíťo, zajímavé čtení i fotky. Díky Tobě člověk vidí co vše v naší zemi máme ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
  6. Ač přes Sosnovou často jezdíme, neměla jsem o tomto domě tušení, takže - Jitko - díky Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  7. Jituško,
    bála bych se jít dovnitř, br, tohle je strašidelný dům. Maru

    OdpovědětVymazat
  8. Jitko, to je skvělé. Taková tajemná místa mě baví. Škoda, že jsem o něm nevěděla dříve, když jsme byli v ČL na dovolené. Hned první den jsme jeli do Zákup a mohli jsme navštívit i tuto památku. Ale to bylo v roce 2010, možná to s domem tenkrát bylo jinak než dnes.Tesim se na další místa.

    OdpovědětVymazat
  9. Milá Jitko, přeji ti hodně zdraví, spokojenosti a těším se na další tvé příspěvky.
    Krásný nový rok! Zdraví Jitka

    OdpovědětVymazat
  10. Jitu, přes Sosnovou jsme několikrát šli i pěšky a tohoto domu jsem si nikdy nevšimla, spíše jsme prošli kolem novostaveb. Je to zřejmě na jiné straně, než kudy jsme šli. Moc hezké fotografie. Přeji Ti příjemné dny i když nám počasí moc nepřeje.

    OdpovědětVymazat
  11. Jituš, hezky jsi to v úvodu napsala. Pořád je co objevovat a dá se napsat i o málo známých místech a památkách, také se o to snažím. Rekonstrukci starých památek velmi fandím a mají štěstí ty, které nepodlehly devastaci.
    Díky za pěkné fotky a přeji příjemné dny nového roku. ☺

    OdpovědětVymazat
  12. Jituš, přeju Ti, ať se máš v novém roce hezky a jseš zdravá a spokojená. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Zajímavý příspěvek. A krásně vše nafocené.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  14. Jituš, zaujalo mě jak má dům nablýskaná okna, asi je po vánočním úklidu. Jinak vypadá jako opuštěný. Fotky se ti moc povedly.

    OdpovědětVymazat
  15. velmi zajímavé fotky Jitu, líbí se mi
    přeji ti krásný nový týden , první v roce 2022

    OdpovědětVymazat
  16. Jíťo, dům je zajímavý a působí až strašidelně. Měj se krásně i v těchto nevlídných dnech. :-))

    OdpovědětVymazat
  17. Nádherné fotečky a jsi šikulka Jíťo. Měj se hezky♥

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení