22.4.19

Zámek Svijany

Zámek Svijany leží v Libereckém kraji v obci Svijany.Máme ho často na očích.Je vidět z dálnice od Turnova směr na Prahu,kde často jezdíme.Roky jsme koukali na chátrající objekt a udělalo mi radost,když zámek začali opravovat.Je zpřístupněn od června 2016.
Zámek Svijany vznikl z původní renesanční tvrze ,kterou vystavěl stejně jako pivovar v polovině 16.století Jaroslav z Vartenberka.Místo,kde stojí zámek bylo osídleno před více jak 2500 lety,což ukázal archeologický průzkum.Zámek často měnil majitele,mezi jeho vlastníky patřili jak Valdštejnové,tak i Rohanové.Rohanové drželi svijanské panství do roku 1945.Po Bílé hoře zámek nesloužil už jako šlechtické sídlo,ale jako správní budova.Zchátralý objekt koupil v roce 2013 Pivovar Svijany,kterému se podařilo zámek zrekonstruovat do podoby jakou měl na přelomu 17. a 18.století.Z původního vybavení se téměř nic nedochovalo.K vidění je zde archeologická expozice,výstava o rodech Valdštejnů a Vartenberků a také historie pivovarnictví.Nejcennější exponát je bronzový poklad,který představuje 23 bronzových předmětů,identifikovaných později jako součásti vzácného kultovního vozíku.Mně se nejvíce líbila zrekonstruovaná zámecká kaple s nádhernými stropními freskami.Součástí zámku je i rozlehlá zahrada,kde se konají různé slavnosti.





Nádvoří zámku s informačním střediskem,kde se kupují vstupenky do zámku.



Výhled ze zámeckých oken do zahrady



Expozice pivovarnictví.Na tu jsem nalákala manžela,protože exteriéry zámků nemusí,ale svijanské pivo má rád a tak si o jeho historii mohl něco přečíst.







Mně se všude líbí prostorné chodby


a mám ráda i stará křesla





Pohledy na strop mě také zaujaly


Líbí se mi i stará kování




Kaple je nádherná.Původně byly prostory zámecké kaple dostavěny v roce 1578 jako veliká dvorana,jinak nazývaná také jako rytířský sál.Z tohoto období se zachovaly dva typy renesančních výmaleb,které byly objeveny při rekonstrukci zámku v roce 2015.Mladší z výmaleb,tzv.šlikovská výmalba je z let 1612-1621.Z původního barokního vybavení kaple je zde vidět oltářní nástěnný obraz držený anděly s motivem světců,jimž je kaple zasvěcena.


Ani tady nezapomínají s výzdobou na Velikonoce









Oltářní nástěnný obraz držený anděly





Starý sekretář


Takto vypadal zámek do roku 2013




Bronzový poklad




Model pravěkého osídlení




Schodiště v zámku


Pohled na zámek ze zámecké zahrady



Všechno tu kvete



Zde se konají zámecké slavnosti












Starověká pec na pečení chleba






Rozkvétají magnolie.Podle nahnědlých lístků asi utrpěly nedávným mrazíkem.












V části zámku je hotel





Zámek se mi líbil,všechno tu září novotou.

Kousek od zámku je vidět na ještě bílé vrcholky Krkonoš



Je vidět i Ještěd



Krásné další jarní dny




9 komentářů:

  1. Skvělé fotografie. Zámek je opravdu nádherný. Zkusíme ho zařadit na program výletů. Je tam nádherný park. Libi se mi i zámek uvnitř. Krasne jsi vse popsala. Super článek i fotografie.

    OdpovědětVymazat
  2. Jitulko nádherné fotografie zámek je krásný a ten strop moc se mi líbí a ta magnolie ta krásně rozkvéta moc děkuji za příjemnou podívanou hezký den přeji ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětuško,děkuji.Magnolie byly krásné,ale trochu namrzlé

      Vymazat
  3. Jíťo, to je paráda. Super fotečky i popisky 🌞🌿🌻🌼♥️🦋🐞🌷

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní24.04.19 9:44

    Nádherný zámek,také nejsem na klasické zámecké prostor,tak by se mi tady líbilo.Zahrada je krásné rozkvetlá.Je dobře,že to dál pivovar do pořádku.Mej se hezky F.

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji.Mám radost,že to dal pivovar tak do pořádku.Moc se mi tam líbilo

    OdpovědětVymazat
  6. překrásné fotografie********

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení