9.6.19

Hrdlička zahradní

Asi před měsícem mě manžel upozornil,zda jsem si všimla,že na borovici u okna ložnice hnízdí hrdlička.Nevěděla jsem to a od té doby začala pozorovat a každou změnu fotit asi tak měsíc.Hrdlička zahradní je středně velký pták z čeledi holubovitých.Jejím nejvýraznějším znakem je černý,bílým okrajem lemovaný pruh na krku.Vyskytuje se výhradně u lidských obydlí,žije v zahradách a parcích.Mám ráda všechna zvířata a pozorovat,jak se někde klube nový život je pro mě vždy zážitek.Někdy si říkám,že kdybych nejedla maso,možná by se mi lépe spalo.Dočetla jsem se,že i hrdlička je lovný pták.Na hnízdě se střídali asi oba rodiče,ale protože se sameček od samičky neliší,nepoznala jsem to.Ale viděla jsem je pohromadě.



Asi po 14 dnech se pod hrdličkou něco objevilo.


Rodiče pohromadě.


 Časem mládaťa zůstávala sama , rodiče pro ně sháněli potravu.



Tyhle fotky mě dojaly.Mrně se tulí k mámě.







Mláďata byla pod dohledem





Dalších 14 dní jsem pozorovala,jak rychle rostou.



Brzo zkoušely křídla


Jedno mládě bylo větší a tudíž i odvážnější.Asi sameček.

 












Někdo je pozoroval.



Když bylo krmení,radostně roztahovaly křídla.










Postupně se vzdalovaly od hnízda.Rodiče je pořád krmili.


Mláďata ještě nemají proužek kolem krku.



A jednoho dne,zrovna,když byly v předpovědi průtrže a bouřky z hnízda a z mého zorného úhlu zmizely.Objevila jsem je při pohledu z okna jiného pokoje.Seděly na stejném stromě,ale na druhé straně,ale teď už je nikde nevidím.Rozletěly se do světa...


Prázdné hnízdo.Snad budou mít hezký a dlouhý život.
Mějte hezké dny




14 komentářů:

  1. Jitko, úžasný příspěvek a nádherné fotky. Povedlo se Ti zachytit nádherné okamžiky hrdliček a jejich potomků, smekám a kochám se. Super, ani nemám slov, jaký je to krásný příběh.
    Přeji Ti spoustu takto milých zážitků. D.

    OdpovědětVymazat
  2. Jitko, tak tohle je prostě bomba! Úžasná reportáž! Jsi skvělý pozorovatel a fotograf!!!
    Kochám se a tleskám!
    Přeji krásný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Jituško, to je úžasné, že jsi je takto viděla od toho chmýří až po opeření vyrůstat. My tu máme holuby hřivnáče, ale na hnízdo jsem neviděla. Bylo skryté na další husté borovici v sousední zahradě. Dlouho jsme dávali na okno slunečnici, aby měli ze začátku čím krmit, než mohli začít sbírat hmyz v přírodě. Fotila jsem holubí námluvy a teď už nám před okny sedávají jejich mláďata. Už jsou opeřená a stále ještě nemají bílé skvrny na krku jako dospělí holubi a zatím jsou viditelně menší. Moc krásný příspěvek. Opravdu se ti moc povedl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru,děkuji.Baví mě to sledovat všechno zvířátka,ale asi to jsou hlavně ptáčci.Ti jsou všude

      Vymazat
  4. Ahoj, Jituš, krááása! Taky máme na zahradě párek hrdliček, hnízdo jsem neviděla, ale viděla jsem je létat do koruny naší borovice.Máme je tady každý rok.V pnoucí růži si udělali hnízdo kosácí asi 2,5 m od země.Sýkorky máme na několika místech i ve starém dutém stromě. Mláďta nám létala po zahradě.Natočila jsem si zpěv kosa, seděl mi nad hlavou na ořešáku a zpíval, jako u život.Ptáčků máme v zahradě několik druhů.Třešeň je plná špačků.Je jim u nás dobře,mají několik pítek a krmení dostatek...zahrada bez chemie plná hmyzu.Po ránu je to koncert pro duši...prostě ráj.Děkuji za úžasné fotečky....♥ :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali,děkuji.To se máš.Já děkuji za pár stromů,které máme u paneláku a za zeleň,která tu je.Jinak musíme někam vyrážet do přírody.Jenom v sídlišti bych se zbláznila.

      Vymazat
  5. Týýýý jó Jíťo to je pecka, super podívaná 🌹🌹 (✷‿✷)🌹🌹

    OdpovědětVymazat
  6. Jituško to je miloučké, super fotečky, díky za nádherné pokoukání*************************

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení