10.5.20

Další vodní mlýny

O prodlouženém víkendu jsme pokračovali v pátrání po vodních mlýnech v okrese Semily.Ze začátku se nám moc nedařilo.V Košťálově,kde mají být tři mlýny nás navigace přivedla jednou před  budovu,která neodpovídala obrázku na stránkách o vodních mlýnech,ze kterých čerpám.Většina mlýnů je na samotě a tak hledám mlýn podle fotografie,kterou mám v hlavě,protože navigace skončí na silnici.Manžel si později vzpomněl,že má v Košťálově kamaráda a že s ním domluví,zda by mně v pátrání nepomohl.Kolikrát, ale místní lidé nemají o mlýnu ani ponětí.Tak jsme pokračovali dále k Peřimovskému mlýnu v obci Peřimov.Původně stál na jeho místě mlýn dřevěný.První zmínka je z první poloviny 19.století.Mlýn leží na říčce Olšina.Roku 1930 měl mlýn jedno kolo na svrchní vodu.Koncem 19.století zbyla z mlýna ruina a později byl přestavěn na zděný.V závěru druhé světové války se v mlýně ukrývali parašutisté ze zpravodajské skupiny CHAN.

Když jsem stavení viděla,tak mně bylo jasné,že jsme na správném místě.Mlýn se mně líbil.






A pokračovali jsme ke mlýnu Makovský do Pasek nad Jizerou,to už je v Podkrkonoší.Mlýn je roubené dvoutraktové stavení na vysoké,kamenné  podezdívce.Stavení je kryté vysokou mansardovou střechou s etážovými bedněnými štíty.Je zde dochováno kompletní strojní vybavení malého válcového mlýna v udržovaném stavu.Leží u Makovského potoka.Roku 1930 je uváděn majitel Teodor Koldovský.



Poslední mlýn v Bystré nad Jizerou jsme našli docela brzo.Fotit se mně ho moc nechtělo,není na něm nic zajímavého.Více mně zajímal krytý dřevěný most.
Janouškův mlýn stojí na samotě u řeky Jizery.Mlýn byl s turbínou,která vyráběla elektřinu.V roce 1930 byl majitelem František Janoušek.V budově byl mlýn a tkalcovna.Část budov byla zbořena.



Ke mlýnu dal v roce 1922 postavit mlynář Janoušek krytý dřevěný most,který slouží svému účelu dodnes.Dřevěný most je zajímavá technická památka.Je 24 m dlouhý,3 m vysoký a 5 m široký.Konstrukčně se jedná o most věšadlového typu.V roce 2016 prošel most rekonstrukcí.







Po většinu času jsme jeli podél Jizery.Jenom jsem koukala z auta, jaká jsou tu krásná údolí řeky a manželovi říkala,jak to půjde někde zastavíme a kousek se podél řeky projdeme.Tady se nám to podařilo.Jizeru mám ráda,protéká Turnovem a jejím údolím,jak v Dolánkách,tak třeba v Nudvojovicích se ráda procházím.









Jak jsem zahlédla barvy v trávě,hned jsem fotila.Manžel jenom ukazoval,tam a ještě tam.












U Jizery jsme zastavili ještě dvakrát.











V Podkrkonoší je hodně krásných roubenek.Fotografuji jenom občas a hlavně když nejsou nikde lidi.



Naše zemička je krásná.



Poslední zbytky sněhu v Krkonoších.Pokud zítra  nenasněží.






Když jsme sjížděli pod horu Kozákov vidíme paraglidisty,jak přistávají na louce pod horou.




Chvíli jsme je pozorovali a zapomněli sledovat hodinky.Chtěli jsme si zajet do cukrárny do Lestkova a nestihli jsme to.Po horkém dni bych si zmrzku dala ráda.Ale dáme si příště,z krásného dne jsme si přivezli pěkné zážitky.
Mějte hezké májové dny

24 komentářů:

  1. Jituško opravdu je ta naše země krásná...všude jinak.Děkuji za podívanou.

    OdpovědětVymazat
  2. Jituško to jste si udělali super výlet. Zajímavý je ten most a nádherné roubenky. Líbí se mi také fotka se zasněženými vrcholky Krkonoš a žlutého pole kvetoucí řepky. Měli jste i hezké počasí. U nás je od soboty zataženo, ale zatím neprší.
    My se ted zatím bojíme někam vydat na výlet. Vlaky i autobusy jezdí stále v omezeném režimu, tak že se na ně nedá spolehnout. Měj krásné a pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru,děkuji.Vy jste na tom blbě,že jste odkázaný na veřejnou dopravu,tím cestovat bude asi riziko dlouho.

      Vymazat
  3. Jitulko moc hezké fotečky si zase vyfotila líbí se mi moc ..Já moc nechodim nikam ještě odpočívám ale je mi už lépe ..moc zdravím ❤️🌞🌺🌷🌹🌞❤️

    Odpovědět

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětuško,děkuji a přeji,aby jsi byla úplně fit.

      Vymazat
  4. Jituško, děkuji za krásný výlet. Tolik funkčních a krásných staveb zapadlo někam do nicoty. Občas se najde dobrý člověk, který jim znovu vdechne život. Ten moc s moc krásný, před pár lety jsme objížděli podobné "madisonské mosty" na Svratce - jsou kouzelné, na blogu mám z té cesty reportáž.
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko,moc děkuji.Nemohu ty mosty u tebe najít.Vidíš,na medisonské mosty jsem si nevzpomněla a film jsem úplně milovala,mám i knížku.Děkuji za připomenutí

      Vymazat
  5. Jituško, krásné fotky. Ty staré mlýny se mi líbí, i zastřešený most.
    A procházka kolem vody byla určitě příjemná.
    Krásný začátek nového týdne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko,děkuji.Baví mě objevovat nové věci.Údolí Jizery je všude nádherné

      Vymazat
  6. Jitu, moc mě bavíš, je to podle mého gusta, krásná příroda a ponaučení a pohodička.
    Dík, že ses s námi o to podělila. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko,děkuji.To jsem ráda,že jsem se strefila do tvého vkusu

      Vymazat
  7. Ahojky Jíťo, tak jsem se s Tebou v duchu krásně prošla. Máš pravdu naše zem je krásná. Ta jarní svěžest mě baví. SUPER ❤️🌞🌺🌷🌹🌞❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,děkuji.Mně z foťáku vyleze úplně výrazná zelená,že v programu potom trochu ubírám sytosti.Možná,že je to nastavením foťáku,fotím s dost velkou clonou.

      Vymazat
  8. Jituš, krásné fotky. :-D Zaujal mě ty dva první mlýny. Ten druhý je krásně zrestaurovaný. O krytém mostu přes Jizeru v Bystrém jsem neměla tušení. Vzpomněla jsem si na krytý most v Lenoře. V Jizeře je docela dost vody. Před dvě,a lety jsme seděli v restauraci v Malé Skále a u vedlejšího stolu řešil nedostatek vody pán z půjčovny loděk s nespokojeným zákazníkem. Ve finále se smála celá hospoda. Příroda, řeka a hory jsou u nás nádherné a tys to vše báječně zdokumentovala.
    A Lestkov? Pravidelně jsme se tam stavovali cestou do a nebo z Tatobit. Loni jsme byli se spolužáky na pár dnů na Benecku. Jsme z různých míst a každý jel jinou trasou. Jedna z spolužaček jela z Turnova na Mírovou, tak jsem jí Lestkov doporučila. Byla nadšená.
    Měj krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko,děkuji.My jsme kolem dřevěného mostu už museli několikrát jet,ale to jsem měla v hlavě jiné věci.Když začnu s pátráním,tak to vždy zjišťuji,že jsme tam už byli.Hodně to v našem okolí znáš.Na Malé Skále tam se nedostatek vody projevuje nejvíce.Je tam několik loděnic a tu vodu potřebují.Jednou jsem s mladýma jela z Malé Skály na raftu až do Dolánek a někde jsme ho museli táhnout,jak bylo málo vody.Ta situace je už hodně let.Možná tam nikdy tolik vody nebylo a hlavně je to tu hodně ksmenité.
      Manžel měl v Lestkově dvě tety a pochází vlastně odtamtud i jeho matka.

      Vymazat
  9. No páni Jituško to jsou překrásné fotečky ty mlýny jsou také zajímavé,jinak souhlasím s Tebou máme krásnou zem :-)Děkuji za senzační procházku opět jsi mne nezklamala měj se hezky, opatruj se a přeji krásný den i když se silně ochladilo.🌻 🌼 🌷🌻 🌼 🌷

    OdpovědětVymazat
  10. Jituško, to byl krásný výlet. Putování k mlýnům se mi líbí. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško,děkuji.K pár mlýnům bych se ještě ráda podívala.

      Vymazat
  11. Jitko, další krásné putování za mlýny. Nedávno jsem nakoukla na ten odkaz u tebe a byla jsem překvapena, co je u nás vodních mlýnů. I v našem okolí. Tak až bude víc času, třeba se na nějaké putování také vydáme. Vy jste si ho hezky užili. Parádní fotky.
    Měj fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
  12. Dášo,děkuji.Také jsem byla překvapená,co je i u nás v okolí mlýnů.Těch větrných bylo o hodně méně.

    OdpovědětVymazat
  13. Dálší skvělá vycházka i fotky Jituško*********

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení