27.8.21

Ptáčí domky Úštěk a další zajímavosti

 Fotografie z našeho cestování dávám teď se zpožděním,protože nemám vždy čas je hned zpracovat.Tyto jsou z 9.8.,kdy jsme vezli vnučku ke kamarádce ze školy kousek od Litoměřic.Přemýšleli jsme,kam se potom podívat,zda do Litoměřic a nebo do Úštěku na Ptačí domky.Vyhrál to Úštěk.Je to už hodně let,co jsme tu s manželem byli a mně právě utkvěly v paměti Ptačí domky.Úštěk je velmi zajímavé město a je zde opravdu na co koukat.Leží v Ústeckém kraji.Velký problém byl s parkováním.Manžel mě vysadil před náměstím a tak jsem si obíhala místa,na která jsem se chtěla podívat sama.Nakonec manžel se svolením majitelky jednoho domu směl na dvě hodiny nechat auto na místě pro parkování jejich auta.Takže společně jsme se už šli podívat na Ptačí domky.Zdály se mi trochu vylepšené i přesto,že se dále rekonstruují.Ptačí domky se nachází v historickém jádru města.V mnoha pramenech se lze dočíst,že domky byly vybudovány italskými dělníky,kteří pracovali na stavbě železniční tratě  z Litoměřic přes Úštěk do České Lípy.Ovšem jinde se uvádí,že domky tu byly už na počátku 19.století,tedy mnohem dříve,než do města zavítali italští dělníci.Díky podobě s ptačími hnízdy nalepenými na skále se vžil pro tyto domky název ptačí.Domky jsou vybudované do skály s malinkatými okénky a sklepy.Přestože dřevěné opěry zajišťující stavby působí dost chatrně,stojí tu Ptačí domky už více,než sto let.








Na domky je lepší pohled zezdola.








Copak to tady máme?Někdo si chová pštrosa.


Náměstí v Úštěku je moc krásné se svým podloubím a zachovalými pozdně gotickými měšťanskými domy.Náměstí se objevilo ve filmu Kolja a v hudebním filmu Rebelové.



Ale těch aut všude.Nerada je fotím.





Domy jsou krásné.





Kostel sv.Petra a Pavla.





Zase jenom přes mříže.





Tady tudy bych se měla dostat k hradu.Nemohla jsem ho najít,je schovaný.




Toto je hrad a Pikartská věž z roku 1428.Věž získala jméno podle členů hnutí,kteří popírali přítomnost Krista ve svátosti oltářní.Věž byla obývána až do roku 1947.Moc jsem to tady neprozkoumala,protože jsem nevěděla,kde je manžel.



Úštěk je malé město,nemá ani 3 tisíce obyvatel,ale dost rušné a tak jsme raději jeli kousek dál podívat se na skalní sklípky v Dubé.Byly to zajímavé stavbičky,pořád používané.Zrovna si tam jedna paní uskladňovala brambory.Sklípky jsou památkově chráněné.Sklípky byly vytesány do skály v letech 1839-1856 a je jich tu více,jak padesát.




Další zajímavostí v Dubé jsou sušárny chmele z roku 1877.Chmel se sušil na sítech a dřevěných roštech.Stavba je u nás unikátní tím,že se sušilo ve dvou kruhovitých věžích.Takové uspořádání je typické pro stavby v Anglii a nebo Francii.Pěstování a zpracování chmele zde probíhalo do druhé světové války.








Při cestě domů jsme zastavili ještě u zámku Stvolínky.Zámek byl přestavěn z původní tvrze s vodním příkopem v 17.století.V letech 1663-1665 byl barokně upraven.Koncem 19.století získal zámek prvky rokoka.Po roce 1950 zámek využívalo,jako ve většině případů zemědělské družstvo.V současné době zámek probíhá rekonstrukcí. 







Příspěvek je dlouhý,snad Vás to nevyčerpá jako mě.Než to naklapu se svýma neposlušnýma rukama,uf. 
Mějte se hezky i když venku je to bláznivé.Střídá se déšť se sluníčkem.naštěstí zima u nás přes den není.Ale pokud bude pršet,za chvíli bude.

38 komentářů:

  1. Jituško, moc děkuji za parádní reportáž! Úštěk chci navštívit už hodně dlouho, náměstí "hrálo" v mnoha filmech i seriálech.
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko,děkuji.Úštěk je kouzelné městečko,ale chce to asi v jiný čas.Možná také z rána.

      Vymazat
  2. Jitu, příspěvek mě neunavil naopak. Moc jsem si prohlížení fotek užila. Ptačí domky jsem už někde na blogu viděla, naši předkové byli vynalézaví. Úštěk má i krásné náměstí. Škoda, že je od nás tak daleko, hned bych vytáhla manžela na výlet.
    Máš pravdu, počasí nic moc, doufejme, že ještě přijde babí léto a s ním teplé dny.
    Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko,mrzelo mě,že jsem si všechno neprohlédla.Manželovi nebylo moc dobře a byl ještě nervozní z parkování a tak jsem koukala,abychom byli brzy z města.Ten den bylo ještě horko

      Vymazat
  3. Moc pěkný příspěvek. Dozvěděla jsem se zajímavost z míst, která jsem nikdy nenavštívila.
    Bavilo mne prohlížení fotek a čtení toho, co jsi naťukala.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Díky Tvým fotkám se podívám na místa, kam se nedostanu, velká dálka. Ptačí domky jsou určitě rarita. Náměstí je hezké, přítomnost aut při focení mi také vadí. Dobré jsou ty sklípky ve skále. Vůbec mi to nepřipadá dlouhé, bylo to zajímavé a je škoda fotky nezveřejnit.
    Přeji nám všem lepší počasí. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani,děkuji.Občas příspěvek rozdělím,ale to se potom táhne a já mám pořád ještě nezveřejněné fotky ze začátku srpna.

      Vymazat
  5. Jitu hezky jsi nafotila zajímavá místa. Úštěk známe docela dobře. Trávili jsme tam ještě s dětmi několik dovolených u jezera Chmelař, kde měly České dráhy dvě chaty a samozřejmě jsme prochodili celé městečko od synagogy po rybník Barvíř, včetně Ptačích domků, Pikartské věže a došlo i na Helfenburk i Kostelíčky. Docela mě překvapilo, jak se Ptačí domky rozpadají...Ještě loni jsem je fotila. Dubou znám jen podle názvu, ale nebyla jsem tam. Tam to neznám, ale ty sklepy vypadají zajímavě. Naši mladí tam jezdí k příbuzným z Hančiny strany. Ve Stvolínkách je zámek stále v tak žalostném stavu, v jakém jsme ho viděli před pár lety, kdy jsme tam byli naposledy a myslím, že momentálně ještě horším než to bylo před lety...Moc hezky jste cestovali. Jste moc šikovní a hezké fotografie jsi zase pořídila. Měj se moc pěkně i když je počasí hodně deštivé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsme byli jednou v kempu u rybníku Chmelař.Je tady hezky,ale bohužel taky hodně lidí.Na tak malé městečko nezvykle rušno.
      Je zajímavé,že skoro na každém zámku je cedule,že se opravuje,ale většinou je stav pořád stejný.

      Vymazat
  6. Jituško tak to je nádhera všechno a ty ptačí domky tak to je teda rarita to tak nikde jsem neviděla ale škoda že se to rozpadají a také to podloubí se mi to líbí a dřevěné figurky jak tam máš nafocené no zase jsem se pokochala a teda to byl krásný výlet děkuji moc zdravím..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětuško,děkuji.Ptačí domky je rarita.Škoda,že jsem nenašla fotky,když jsme tu byli před 30lety.To byl vidět jak šel odpad po skalách,teď je to už zakryté.

      Vymazat
  7. Zdravím Jíťo, parádní výlet jsi měla. Stavby jsou úchvatné, ty malé uličky ty se mi moc líbí.Skvělá podívaná ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
  8. Jitko, tak to byl opravdu vydařený a zajímavý výlet. Domy na náměstí jsou krásně opravené a ptačí domy zase velice zajímavá rarita. Díky za fotky, pá 👍😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko,děkuji.Když jsme tu byli před 30 lety náměstí bylo prázdné a to i přesto,že kemp u rybníku Cihlář byl plný.

      Vymazat
  9. Jituško,
    já jsem ty ptačí domky nepochopila hned, myslela jsem si, že to budou ve skále domečky pro ptáčky. Jinak to bylo zajímavé, díky za fotky. Maru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško,jsou to takové domečky pro lidičky

      Vymazat
  10. v Úštěku jsme před pár lety byli a domky se nám moc líbili.
    Přeju prima víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko,děkuji.Ráda bych je viděla až bude hotová rekonstrukce.Jenže to bude asi trvat dlouho.Někde jsem četla,že to jde pomalu a stav je pořád stejný

      Vymazat
  11. Jituš, ahoj. V Úštěku jsem nebyla, ale vypadá moc hezky, jsou tam samé zajímavosti. A to krásné náměstí ! Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  12. Jitko, další nádherný výlet a další úžasné fotky. Ráda jsem nakoukla do míst, která znám jenom z doslechu. Náměstí v Úštěku je malebné, jen ta auta jsou tam strašná, ale s tím se nedá nic dělat. :o)
    Přeji prima víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo,moc děkuji.Do měst jsem nerada jezdila na prohlídku právě kvůli autům a lidem.Neumím to fotit.

      Vymazat
  13. Ptačí domky jsou opravdu zajímavé stavby :) Líbí se mi ten pštros :D Pěkný výlet :)

    OdpovědětVymazat
  14. Jitu, krásné putování a moc krásně nafoceno. Jeden z těch sklípků bych brala:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani,myslím,že takový sklípek špatný není.Nakoukla jsem dovnitř,je to hluboké,prostorné a hlavně suché

      Vymazat
  15. Dálší procházka místy, které jsou pro mě neznámé. Pěkné fotky Jituško ♥

    OdpovědětVymazat
  16. Ačkoli vše tady uvedené dobře znám, Jitko, tak některé údaje jsou pro mne nové, například, že Ptačí domky jsou opravované, koukám, že město Úštěk se snaží, opravili synagogu, žid.hřbitov a teď i tyto stavby? Stvolínky budou jednou taky hezké, když jsem tam naposledy fotila, byly ještě v zuboženém stavu.A sklípky v Dubé moc známé nejsou, a vida, našla jsi je.
    Od Lito do Č.Lípy je toho hodně k návštěvě. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  17. Jiřinko,děkuji za návštěvu.Opravuje se toho hodně,ale není to prý moc vidět

    OdpovědětVymazat
  18. zajímavé,pro mě neznámé,auta mi taky vadí při focení,Sv.

    OdpovědětVymazat
  19. Světlanko,děkuji.Bohužel ve městě je skoro nemožné udělat fotografií bez nich

    OdpovědětVymazat
  20. Jitu já žasnu a vůbec nevyčerpáváš alespoň mě ne máš můj obdiv a díky za pěkné povídání jinak opět nádherné fotografie šikulka jsi.

    OdpovědětVymazat
  21. Ivetko,moc děkuji.No,myslím,že přeci jen i to povídání k fotkám někoho zajímá

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení