3.8.21

Tismice a Přistoupim

 Dalším místem,které jsme navštívili společně se sestrou a švagrem byly Tismice.Je to obec v okrese Kolín ve Středočeském kraji.Zajímal nás kostel Nanebevzetí Panny Marie.Je to vzácně zachovaná trojlodní románská bazilika z konce 12.století a patří  k nejkrásnějším stavitelským památkám v Čechách.Je chráněna jako kulturní památka.Vznik takové románské baziliky v místě,které není aspoň v současné době nijak významné ,nebyl zatím objasněn.Lze se jen domnívat,že zakladatelem mohl být král Vladislav II nebo některý z jeho následovníků.V letech 2008 až 2010 probíhala generální rekonstrukce baziliky.


Vstupní schody ke hřbitovní bráně jsou ozdobeny sousoším svatého Jana Nepomuckého z let 1768-1775.Na vrcholu brány je soška Madony.










Jižní portál s erbem Vrbíků z Tismic,jejíž rod se údajně zasloužil o dostavbu kostela








Byla jsem ráda,že byl kostel otevřen.




Hlavní oltář pochází z roku 1755.V jeho středu je gotická socha Tismické Madony.V kostele se rovněž dochovaly zbytky románské nástěnné malby z doby kolem roku 1200.Stav maleb je špatný,nebyly nikdy restaurovány.



Kostel se nám líbil a jeli jsme se ještě podívat do obec Přistoupim.Je rovněž v okrese Kolín.O obci se píše již v roce 1146,protože zde ve středověku vedla významná královská cesta z Českého Brodu do Kostelce nad Černými lesy,Kouřimi a Sázavy.O obci se dokonce píše i v Dalimilově kronice.
Kostel sv.Václava je původně gotický kostel z roku 1352 a v roce 1590 prošel renesanční úpravou a dále v letech 1694-1695 raně barokní přestavbou.V letech 2011-2013 byl kostel rekonstruován.Je vidět,že je o kostel stále pečováno.I nyní tu probíhá rekonstrukce a proto jsme narazili na zavřenou bránu.





Těsně vedle kostela stojí renesanční zvonice,která vznikla v letech 1590-1591.Šindelová střecha je barokní ,vytvořená po požáru v roce 1732.


Naproti kostelu stojí barokní zámek ze 17.století.Vznikl přestavbou starého panského dvora.V 18.století jej kněžna Marie Terezie Savojská znovu přestavěla na hospodářský dvůr.V 19.století byla část dvora přestavěna na faru.Zámeček je od roku 2000 v soukromých rukách.


Fara


Ano,pracuje se tady všude.


A to je z našeho víkendu u sestry všechno.Zbytek času strávíme na návštěvách,máme tu neteř a synovce s rodinami.
Mějte hezké srpnové dny

16 komentářů:

  1. Jituško, hned bych jela někam na prohlídku , díky za fotky, moc mi to láká někam jet. Maru

    OdpovědětVymazat
  2. Ten kostel je opravdu románská lahůdka! Tismice i Přistoupim znám z rozcestníků, ze zdejších jabloňových sadů máme dva rouby na místních jabloních. Tedy z jednoho roubu už je celý strom, z druhého půlka.

    OdpovědětVymazat
  3. Trojlodní románská bazilika je krásná, tu opravu si zaslouží a pěkně jsi to nafotila. Dobře, že je to přístupné i mimo bohoslužby.
    A Přistoupim? ? O názvu obce pověst vypráví, že pochází již od souboje knížete svatého Václava s Radslavem Zlickým po roce 923, který zde dle pověsti prohlásil: „Přistoupim na podmínky tebou kladené“, když viděl na Václavově čele zlatý kříž a nad ním dva anděly. Jsou to zajímavá místa spjata s naší historií. ☺

    OdpovědětVymazat
  4. Super fotky Jaruško, díky za tu podívanou. Mám ráda tyto staré stavby ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
  5. Jíťo prosím Tě promiň, ká jsem Tě přejmenovala, no blbnu hihihi.

    OdpovědětVymazat
  6. Jituško tak zase cestuješ nádherné fotečky ten kostel je moc hezký děkuji za krásnou podívanou opatruj se ,

    OdpovědětVymazat
  7. Moc krásná místa, Jituško, děkuji za seznámení s nimi.
    Přeji příjemné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Jitu zase jste navštívili velice zajímavá místa, která vůbec neznám. Bazilika Nanebevzetí Panny Marie je úžasná a nádherná stavba a krásný je i vnitřek. Zajímavý je i kostel sv. Václava v Přistoupimi. Moc hezké fotografie a děkuji i za zajímavé seznámení s těmito místy, kam se my asi nepodíváme. Přeji Ti příjemné dny a těším se na další reportáž z vašeho toulání.
    P.S. Dnes už jsem tu počtvrté a tak doufám, že tento komentář už nezmizí jako ty, které jsem přidávala asi třikrát za sebou brzy ráno. Vždy jen problikly a zmizely. Měj se moc hezky Jitu a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
  9. Je tolik zajímavých míst u nás. A je jich hodně, která vlastně neznám. Takže vždycky se ráda podívám na fotky a přečtu si i doprovodná slova.
    Klidné dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  10. To jsou zase moc pěkné fotky, interiér kostela se mi moc líbí, je fajn, že byl otevřený :)

    OdpovědětVymazat
  11. Opravdu je u nás mnoho krásných míst a památek,není nutné jezdit za každou cenu do ciziny.Jsem ráda,že jsem se s Tebou mohla podívat tam,kde jsem ještě nebyla.Díky a přeji krásné letní dny...

    OdpovědětVymazat
  12. Velice zajímavé místa a krásné fotky Jituško ♥

    OdpovědětVymazat
  13. ahoj Jitu nádherné fotky

    OdpovědětVymazat
  14. Jituško, zase nezvyklá stavba z neobvyklého materiálu. Zajímavé fotky i povídání.
    Měj pěkné odpoledne. Jitka

    OdpovědětVymazat
  15. Jitko, ty kamenné kostely mají atmosféru. Opět pěkný výlet.

    OdpovědětVymazat
  16. Nádherná místa líbí se mi a hlavně kamenné kostely mám moc ráda. Děkuji za tu krásu.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení