9.5.19

Bošín

Tentokrát jsme vyrazili směr Mladá Boleslav a dále Bošín,Křinec a Hrubý Jeseník.Nejdříve jsme si prohlédli obec Bošín.Leží v okrese Nymburk a je součástí obce Křinec.Je zde evidováno 62 adres. Zástavba vsi je od roku 1995 chráněna jako vesnická památková rezervace.Z kraje obce mě zaujaly hned dva kostely.Nejsem věřící a na kostely se dívám jako na zajímavé stavby,leckdy jediné v obci.
Kostel Českobratrské církve evangelické mě opravdu zaujal.Je to nádherná stavba.Kostel byl postaven někdy kolem roku 1787 a stavitelem byl pan Petr Mšenský z Dobrovan.Stavba byla velice strohá a prostá.V roce 1887 byl kostel znovu vystavěn v pseudorománském stylu spolu s vysokou  hranolovou věží v západním průčelí.Kostel je kulturní památka.






Kostel se mi líbil hlavně proto,že vypadal tajemně,byl obehnán zdí.Nemusí se mi vždy líbit vše,co je dokonalé,právě naopak.I ty oprýskané zdi k tomu celkovému dojmu patřily.Škoda,že jsme se nedostali dovnitř.












Hned přes ulici je další kostel ,Nanebevzetí Panny Marie.Byl postaven někdy před rokem 1362 v gotickém slohu.V 19.století byl kostel přestavěn a dostal barokní podobu.Rozsáhlé úpravy na něm byly v letech 1782 - 1784 a potom v 19.století.V letech 1945 až 1989 byl kostel zanedbáván a došlo k jeho devastaci.Později začala jeho obnova.Vedle kostela stojí barokní márnice z 18.století.






Vrata na hřbitov jsou zavřené a tak fotím skrz.







Vesnická památková rezervace.Je to tady kouzelné místo.Pár chaloupek z každé strany silnice a nádherná zeleň všude okolo.





Loučíme se s tímto kouzelným místem a jedeme dále.Je to tady samá rovina.


Sluníčko svítí a z té zeleně kolem až oči přechází.




16 komentářů:

  1. Zajímavá vesnička. Taková tajemná. Krasne fotografie. Ta jarni zeleň je taková krásná a mladá. To se mi moc líbí .

    OdpovědětVymazat
  2. Jitu,fotky se ti moc povedly.moc se mi líbí.Kostel je opravdu zajímavý,mám také rád více takové stavby,než ty moc dokonalé.Škoda,že jste nemohli dovnitř.Měj se K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karle,děkuji.To místo se mi hrozně líbilo a kostel opravdu hodně.Měj se

      Vymazat
  3. Jitulko samou nádheru tu máš a ten kostelik je moc hezký líbí se mi zdravám a krásný víkend

    OdpovědětVymazat
  4. krásný výlet i fotografie******** já 8.5. byla na zámku Bečov na Teplou - měli jsme dva okruhy prohlídky 1.relikviář sv. Maura, 2.interiery, pak jsme jeli do Marianských Lázní na zpívající fontánu, procházkou po kolonádě jsme obešli a ochutnali z 9 léč.pramenů a pak jsme navštívili
    Park Boheminium - miniatury památek ČR

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuš,děkuji.Tak to jsi si výlet užila.Tam já asi nikdy nebyla i když jsme s manželem o dovolených hodně cestovali i po celé republice.

      Vymazat
  5. Jitko, úžasné místo, nádherné fotky. Mám ráda stará stavení, tady bych si focení také užila.
    Přeji fajn víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo,děkuji.Bylo to opravdu úžasné místo

      Vymazat
  6. Parádní fotečky, ty chaloupky nemají chybu 🌞🌿🌻🌼♥️🦋🐞🌷

    OdpovědětVymazat
  7. Jitko, děkuji za krásné fotky kouzelného místa!
    Přeji hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Jituško super fotečky a oba kostely krásné a ta vesnička, nádhera, moc Ti děkuji,že díky Tvým fotkám nakouknu i tam kde se asi nikdy nepodívám ♥ ♥ ♥

    OdpovědětVymazat
  9. Danuško,to jsem ráda a moc děkuji

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení