10.7.19

Zavařujeme,pečeme,vaříme

V poslední době se nám nashromáždilo hodně ovoce.Něco jsme s vnučkama nasbíraly a něco jsme dostaly.A tak se vařilo,peklo a zavařovalo.A protože mám takové pomocnice,šlo všechno pěkně od ruky.
Poprvé jsem dělala marmeládu v domácí pekárně.Mám už druhou,ale ač vím,že džem a marmeláda jsou jeden z programů,myslím,že jsem ji v ní nedělala ani dříve.A je to paráda.Dříve jsem měla zastříkané vše okolo sporáku,hlavně,když jsem dělala švestková a jablečná povidla.Tentokrát nebyl zastříkaný ani vnitřek pekárny.Jahody jsem trochu rozmixovala.Použila jsem dva sáčky Gelfix super 3:1.Na 1 kg ovoce 350 g cukru.Jahody i meruňky,které jsem musela rychle spotřebovat byly hodně zralé a tak nebylo potřeba kupovat přípravek ,který se míchá s větším obsahem cukru.A potom už pracovala pekárna.Ze dvou kil jahod mám sedm skleniček.Dělala jsem ještě marmeládu z meruněk a z malin a těmi jsem už podělila rodinu.To jsem měla od každé jenom tři skleničky.Ale budu znovu dělat.S jahodovou marmeládou se podělím s dcerou a dám na ochutnání i sestrám.





Kynuté meruňkové knedlíky je sice velká kalorická bomba,jak říká moje dcera,ale je to prostě ňamka.


Vnučky i já máme rády toustovací chléb a tak jsme si ho začaly péct.Receptů na internetu je hodně,já ho dělala podle Ilonky.Https://ilci-taktovidmj.blogspot.com.Chléb jsem pekla ve formě na biskupský chlebíček,který má zase rád manžel.




Biskupský chlebíček peču podle receptu z Moučníky od Henriety.


A když už jsme byly v tom pečení upekly jsme si i chleba.Peču pořád podle stejného receptu,ale už musím zkusit zase něco jiného.Začala jsem ho péct v dortové formě.Vypadá dobře.A k čerstvému chlebu jsem udělala domácí lučinu a tu zase podle receptu Helenky Davidové z jejího blogu.Https://sincerehelena.blogspot.com.A Helenko,je fakt výborná.Do domácí lučiny jsme přidala pažitku,tou mě zase zásobuje dcera,protože se ji rozrostla na zahrádce.Lučinu jsem uskladnila v kelímku od Flory,ale byla za dva dny pryč.



S vnučkama a synem máme rádi lasagne se špenátem.


Špenát ochutím jako obvykle,udělám bešamel a potom střídám vrsty.Poslední je bešamel a na něj nastrouhám sýr.





Je to opravdu moc chutný.


A protože manžel lasagne nejí,tak pro něj jsem tentokrát udělala krkovici prokládanou kysaným zelím.



S chlupatými knedlíky to také vypadá moc dobře.


Pro dnešek už chutě dělat nebudu,ale zase vám někdy něco s vnučkama uvaříme nebo upečeme.
A teď musím projít hodně fotek,které jsem pořídila při našem výletování,protože v pátek zase přijedou vnučky a na počítač čas nebude.
Přeji Vám hezké dny


12 komentářů:

  1. Jitko, jedna dobrota větší, než druhá. Lasagne jsem ještě nikdy nejedla a ani nevařila, ale vypadají lákavě, stejně jako všechno ostatní. Mňam. .o)
    Měj se prima. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo,děkuji.Lasagne vyzkoušej,dají se naplnit různě

      Vymazat
  2. Páni, Jitu, to je tedy dobrot! Lasagne milujeme u nás doma všichni, nepohrdla bych ani tou krkovičkou :o) V meruňkách teď jedu taky, nevypadalo to, ale úroda je víc než slušná. A oba chlebíky, mňam! Jsem ráda, že vám lučina chutná, já jsem to psala jen naokraj, myslela jsem, že už ji doma všichni dělají :o)
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko,děkuji.Lučinu teď dělám pravidelně.Mně zase nenapadlo,že bych si ji mohla udělat doma.

      Vymazat
  3. Koukám, že na co sáhneš tak malý zázrak....no šikulka ♥ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško,děkuji.Co nehlídám pravidelně vnoučata a netvořím obrázky,mám hodně času a já musím pořád něco dělat a vymýšlet,ale taky se všechno nepodaří,jak bych chtěla


      Vymazat
  4. Týýýý jó Jíťo ty jsi kuchařinka, děláš chutě 🍉🍋🥀🍒🥑🌹

    OdpovědětVymazat
  5. Páni, tys toho navařila a napekla. To bychom jedli celý týden. My když jsme sami dva, tak tolik už nevařím, ale peču každý víkend,. Teď jsem také dělala kynutý meruňkový koláč s drobenkou a půlku jsme ho odnesli mladým, kteří dnes odjížděli, poprvé bez Lucky, na Otavu. Lucka jde od pondělka na brigádu a tak bude doma vegetit s druhou babičkou, aby se v domě sama nebála.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to jsi Jituš vařila , pekla a zavařovala na veliko********. Ty knedle s meruňkou bych si hned dala♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuš,děkuji.Nás tu je občas hodně a já zavařenin také hodně rozdám rodině

      Vymazat
  7. Jaru,děkuji.Mě to hlavně baví,pořád něco vymýšlet

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení