16.7.19

Ze Smržovky do Jablonce nad Nisou

V nedělí jsme měli opět na starosti psa a tak původně plánovaný výlet za Prahu na jeden hrad jsme museli oželet.Náhradou nám je šťastný pes,který jak vidí,že beru vodítko skáče radostí.
Měla jsem v poznámkách další méně známý zámek ve Smržovce a tak cíl výletu byl stanoven dále se uvidí.Smržovka je malé městečko v podhůří Jizerských hor v okrese Jablonec nad Nisou.Asi ji znají více lyžaři a nebo sáňkaři,protože je kolébkou českého sáňkování.

Náměstí Tomáše.G.Masaryka.Je vidět,jak je všude hrozné sucho.Tráva místo zelená,žlutá.






Zámek byl postaven roku 1703 rodem Des Fours pro příležitostné pobyty rodiny.Dnes se o majetek soudí dědici rodu Walderode.V zámku je umístěno muzeum.


Železniční viadukt Smržovka.Píše se o něm,jako o jednom z nejhezčích.Jeho stavba byla zahájena roku 1893 a ukončena roku 1894.Viadukt má celkem 9 otvorů a jeho délka je 123,5 metru,výška 26,5 metru.




Hledala jsem na internetu fotografii,kde je vidět viadukt celý.Našla jsem pouze starou pohlednici,důkaz toho,že vyfotit ho dnes celý je problém.Běhala jsem s foťákem všude možně,ale bohužel.


Další zastávka byla v obci Lučany nad Nisou.Přilákala mě věžička kostela vyčnívající na kopci nad obcí.Lučany nad Nisou jsou dalším malým městečkem v okrese Jablonec nad Nisou.Nad městečkem se tyčí římskokatolický farní kostel Navštívení Panny Marie.Je to novorenesanční sakrální stavba od roku 1996 chráněna jako kulturní památka České republiky.












Zajímavá stavba u kostela







Výhled na Lučany nad Nisou od kostela



Posledním zastavením bylo město Jablonec nad Nisou.Žije zde asi 46 tisíc obyvatel.Proslulo výrobou skla a bižuterie.Já se chtěla pouze podívat,jak dnes vypadá oblíbená vyhlídková restaurace Petřín.Kdysi vyhlášená,nyní zavřeno.Ale stojí za to si sem vyšlápnout,je zde nádherný výhled na Jablonec.Restaurace s vyhlídkovou věží byla postavena v roce 1906 a stala se oblíbeným výletním místem.Po 2.světové válce sloužil objekt jako dětský domov a ke svému původnímu účelu se vrátil až v polovině šedesátých let.Po roce 1989 čekaly Petřín majetkové spory a tahanice,jenž vyústily v uzavření restaurace a postupnému chátrání a devastaci.Nový majitel v roce 1996 objekt zrekonstruoval a na konci roku 2000 otevřel.Opravený objekt nabízel restauraci,ubytování a vyhlídkovou věž.Od března 2013 je objekt nabízen k prodeji .Je to škoda,je to pěkné místo.Před hodně lety jsme tu byli na svatbě.Výhled z tohoto místa je úžasný.Jablonec,jako na dlani a za ním Krkonoše a Jizerské hory.Pěkně tu foukalo.

















Tlačí nás čas,za chvíli přijedou domů vnučky,tak abychom byli doma dříve.Výlet byl pěkný i Bleky si zaběhala.
Mějte se hezky






9 komentářů:

  1. ahojky Jitka fotky sú nádherné...ten most je úžasny aj tie kostoly či
    mlyny díky že som to mohla vidieť*************************

    S pozdravem
    komentár | slavka0204@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Jitko, skvělý výlet a nádherné fotky. Viadukt je opravdu úžasný, nikdy jsem o něm neslyšela.
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo,děkuji.My pod ním jezdíme často,ale špatně se bohužel fotí

      Vymazat
  3. Parádní fotečky, to jsi měla super výlet ❤🌺❤🌺❤❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,děkuji.Je to příjemné občas někam vyrazit.

      Vymazat
  4. Jituško, tak viadukt ve Smržovce znám, dokonce i zámek. Byli jsme tam před hodně lety se školkou v přírodě. Syn byl stavbou naprosto fascinovaný a neustále viadukt kreslil :o)
    Mám kraj kolem Jablonce moc ráda, té restaurace je opravdu velká škoda.
    Měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Helenko,děkuji.Okolí Jablonce je pěkné,je ještě hodně věcí,kvůli kterým se sem budeme vracet

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení