5.4.20

Doma

Jak přečkat tuhle náročnou dobu.Pořád se něčím zabývat a pořád něco dělat.Liberecký kraj zavřel všechny známé lokality a to jsem moc ráda.To,co se dělo v Českém ráji v době omezení pohybu byl opravdu masakr.Ono je to v sezoně pravidlem,proto se na známá místa v Českém ráji nevydáváme.Ale,když se to děje v téhle době nestačím se divit.Lidi jsou prostě neukáznění.A podepsala bych se i pod příspěvek jedné paní,která napsala:Lidé nechte tu přírodu taky trochu oddychnout.Kousek lesa nebo louky snad k procházce najdeme všichni a nemusíme jezdit bůhví kam.
Protože doma trávím nejvíce času,tak chlapům vyvářím a hodně peču.Sladké tolik ne,protože jsem vždy pekla hlavně pro vnučky a syn sladké vůbec nejí a my se s manželem krotíme.A tak,když peču,tak jenom do malého pekáčku a nebo do formy na dort.
Podle Jitky jsem upekla buchtu z listového těsta s tvarohem a pudinkem a sněhovou peřinou.Podobnou dělávala tchýně a byla moc dobrá.Tahle je výborná a není tak sladká.




Manžel koupil jahody a ty jsou lepší v nějakém koláči.Upekla jsem jednoduchou bublaninu v dortové formě.




Na víkend jsem upekla mramorovou bábovku s nahrubo usekanými ořechy a čokoládou.Máme ji tak rádi.



V Lídlu si  koupím vždy květiny do vázy


Více než sladké peču chleba,toustový chleba a kaiserky.Chleba a housky peču už dlouho doma,ne jenom v tomhle období.






První chleba,kde je i polohrubá mouka.Vyzkoušela jsem už asi pět druhů chleba.Dobré byly všechny



Kaiserky peču tak 2x týdně.Jednou posypu kmínem,sezamem a jindy třeba hrubou solí.


Přidávám  na vyžádání ještě recept na kaiserky i když už tu asi někde je.
Hlavně musím napsat,že je to podle videa na Youtube Marie Pačesové.
300 g hladké mouky,půl kostky droždí,sůl,dvě lžíce majolky a teplá voda.Vypracovat těsto a nechat hodinu kynout.Vyválet váleček a já z něj udělám 8 kousků.Dáme na plech na pečící papír,nakrojíme,potřeme vajíčkem,posypem čím chceme a ještě necháme chvíli kynout.Pečeme při 170, 20 minut


Pořád háčkuji.Co taky po večerech.Pokud nečtu,tak si většinou pouštím dokumenty na Youtube.Je jich tam tolik zajímavých a u toho háčkuji.
Pro kolegyni z práce jsem uháčkovala k významnému životnímu jubileu filetovým vzorem polštář.




Uháčkovala jsem různě velké dečky filetovým vzorem.Zatím zkouším jednoduché vzory.Vymýšlím si a musím zakoupit čtverečkovaný papír,abych si na něj vzor nakreslila.



Srdíčkový vzor,kdyby jste nepoznali.



Protože se blíží Velikonoce,tak jsem se opičila po Ilonce a uháčkovala zajíce.




Když je potřeba pořád šiju roušky.Ale už podle jiného střihu,který mi poradila moje sestra,je z internetu.Turnov se pořád potýká s nedostatkem roušek.




Doma je pořád co dělat a baví mě dělat věci,které jsou za mnou vidět.A tak se snadněji přečká tento divný stav.Dojímá mě semknutost lidí při pomoci druhým,ale na druhou stranu jsou lidé z jejichž příspěvků na diskuzích cítíte: já,já, jenom já.
Přeji Vám hezké dny a opatrujte se

38 komentářů:

  1. Hezké foto tvého tvoření. Ať je to pečení, nebo krásné háčkování i potřebné šití roušek. M.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsi pilná Jituško.Těch dobrot.Já jsem upekla pár perníčku a linecké vajíčka.Pošu to dětem.Ještě jim upeču,zajíce a slepičku místo beránka.Krásně háčkuješ.kolegyně bude mít radost.Užij si hezkou neděli a těším se na fotečky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindřiško,děkuji.Perníčky máš krásné,ty bych tedy nesvedla,hlavně ozdobit

      Vymazat
  3. Jituško, klobouk dolů, zvládáš toho opravdu hodně.
    Krásně pečeš a ruční práce nemají chybu.
    Přeju pohodové velikonoční dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko,děkuji.Jsme teď hodně doma a to je takového času

      Vymazat
  4. Jitu, jsi šikulka. Také hodně peču, jen se mi špatně dělá kynuté těsto. Strašně mě bolí ruce a hlavně lokty a zápěstí a tak nemám na to vypracování sílu. To háčkování máš nádherné. Vlastně díky Tvým krásným věcičkám jsem se to začala učit také. Ale ještě se musím hodně učit. Měj krásné jarní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru,děkuji.Já jsem v míchání těsta už tak zručná,že bych si mohla otevřít pekárnu...

      Vymazat
  5. Jitko, máš to krásné - pečení i háčkování. Jsem ráda, že vám naše peřinová buchta chutnala. Prosím, mohla bys dát na blog recept na kaiserky?
    Děkuji a zdravím.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš,děkuji.Myslím,že tvoji buchtu brzy zase upeču,je lehká a rychlá

      Vymazat
  6. Samé dobroty, mňam.. Hezkou neděli Ilona

    OdpovědětVymazat
  7. Jitko, koukám, ty se opravdu nenudíš, ale já také ne. :o) Máš skvěle napečeno, nazdobeno i naháčkováno. Poslední dobou moc nepeču, jedla bych to jen já a chleby peču, ale dochází droždí i mouka (žitná). A nikde nejsou. Jednu kostku syslím na mazance. .o)
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo,děkuji.Sladké jsem omezila,manžel tloustne a mně se zvyšuje cukr,ale cukrovku nemám.Mně sehnal manžel další droždí v pekárně,prý se dá skladovat v mrazáku,tak jsem to vyzkoušela.Horší je to s žitnou moukou,ta nikde není.Někdo peče jenom z hladké,třeba vyzkouším

      Vymazat
  8. Jituš, jsi úžasně činorodá. :-D Co se pečení týče, přes háčkování až po šití roušek.
    Liberecký kraj rozhodl dobře, když omezil parkování a tím i davy turistů. Do Českého ráje jsem jezdila od ranného dětství se svými rodiči. Jejich zaměstnavatel měl v Drhlenách nejprve dvě chaty a louku u rybníka, později se to tam rozrostlo. Táta jezdil jako vedoucí dětského tábora, maminka do kuchyně a my se sestrou od dětství s nimi. Tři týdny tábora byly málo, rodiče pak ještě masochisticky pokračovali další dva týdny tzv. rodinnou rekreací. Díky tomu jsem poznala a zamilovala si Český ráj. Kdeže jsou doby, kdy člověk potkával na turistických cestách občas někoho. Hrady a zámky nebyly v obležení a do Skaláku se netáhlo procesí ať už ze Sedmihorek, nebo z Hrubé Skály. Předloni jsme byli na Troskách, obří parkoviště pod hradem nikdy nebývalo, stejné to je u Bozkovských jeskyní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko,děkuji.Také schvaluji ten zákaz v Českém ráji.My o víkendech a v sezoně tam vůbec nejezdíme.To úplně zkazí požitek z krásných památek a přírody,protože tu jsou davy lidí.Jedeme raději někam dál,ale teď ne.
      Pionýrské tábory znám.Také jsme s prostřední sestrou jezdily každý rok snad až do osmičky na tři neděle.A potom byla rodinná rekreace,ale s námi mohly i kamarádky.Bez kamaráčovu bychom déle nevydržely.

      Vymazat
  9. Nádherné Jituško,nevím co mám chválit dřív. SUPER 🌹🌺🌷🌻🌼💐

    OdpovědětVymazat
  10. Nejprve zdravím a musím Tě milá Jituš velmi pochválit, jsi nezmar, pracovitá a hodně šikovná.Máš u mne velký obdiv kdybych měla klobouk tak budu smekat alespoň 100x fakt jsi skvělá.Pečení máš nádherné ten chléb také vypadá famózně hnedle bych do něj zakousla klidně do suchého jen se solí :-))Děkuji za recept vyzkouším také.Háčkování máš opravdu překrásné hlavně ten srdíčkový vzor je pecka a polštář?? No náádhera nevím už ani jak Tě mám více pochválit i ty roušky jsou super líbí se mi ten vzor jen nevím jestli bych ho zvládla.Liberecký kraj rozhodl dobře také souhlasím a hodně mě štve jak někteří jsou nezodpovědní což se týká i u nás na vsi úplně mě to vytáčí raději jdu od okna pryč jelikož mám vztek.Už přišlo na OÚ udání tak je varovali místním rozhlasem,pokud se to bude opakovat, že nebudou nosit roušky tak zavolají policii a stejně si dělají podle sebe je to hodně špatné nás to také štve,ale musíme to vydržet a pak zase bude dobře.Opatruj se a ještě jednou smekám šikulko-Jituško♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko,moc děkuji.Díky neukázněným turistům to všechno je.Bohužel u nás to byli hlavně pražáci.Chápu,že chtějí vypadnout z města,ale v téhle době jet skoro 100km?Hlavně ať to už skončí,ale moc velké naděje si nedělám.My senioři asi už nikdy paty nevytáhneme.Opatruj se

      Vymazat
  11. Ahoj Jituško, pečeš samé lahůdky, chleba vypadá výborně, má krásnou kůrčičku. Moc se mne líbí tvoje háčkování, ušáci jsou kouzelný. Přeji ti příjemný týden. Iva

    OdpovědětVymazat
  12. Jituško, jsi moc šikovná. :) Na dobroty se sliny sbíhají, háčkované věci máš nádherné. Je na co se dívat. :) A nezbývá, než přát si, aby pandemie už brzy skončila a do té doby byli lidi ukáznění. Opatruj se.

    OdpovědětVymazat
  13. Jituško, páni, ty tedy jedeš! Doufám, že na nic nezapomenu - vzorně napečeno, roušky ušité a to háčkování! Filetové ti jde skvěle, srdíčka ty nikdy nezklamou! Moc se mi líbí ušáčci, s mašličkama jim to opravdu sluší!
    Přeji pokud možno hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  14. Jíťo, to je skvělé, nádherně napečeno, ten chleba vypadá luxusně, krásné kousky háčkové. KOlegyňka bude mít radost. Jsi šikulka, roušky máš skvělé. Opatruj se papa ❤️🌺🌼⭐🌹🌟🌙

    OdpovědětVymazat
  15. Jsi pracovitá jako včelička. Pečení k nakousnutí, háčkování parádní. A k tomu šití potřebných roušek!
    Měj dny v pohodě a ve zdraví!
    Hanka(bavi-mne-to.blog.cz)

    OdpovědětVymazat
  16. Co je prosím ta modrá kytička? Vypadá to jako rozrazil, ale neviděla jsem nikdy takhle ho prodávat v květináči....já volný čas trávím zahradou. Zatím jsem po zimě natěšená a tak mě to ještě baví. Ale jak přijde ta nenálada a člověk se do toho musí nutit, je to mnohem horší na ní dělat. Takže se toho snažím udělat co nejvíc než k tomu dojde! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy,děkuji.Dříve jsem také trávila na zahradu hodně času.Byla jsem tam celé dny,bavilo mě to.Přes léto jsem se tam opalovala a četla.Teď mně zbyl balkon

      Vymazat
  17. Tento tvar roušek jsem také šila. Sedí líp, než ty skládané.:-) Že jsou lidé neskutečně neukáznění dokládá, že se vůůůůůbec z dané situace nepoučili. Dál jsou a budou sobečtí, nezopovědní, lhostejní, ....:-( Poslala bych je hákovat na pole, aby pomohli zemědělcům, a taky pomoci zdravotníkům.
    Přeji pěkné jarní dny.:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ema,děkuji a s tvým názorem naprosto souhlasím.

      Vymazat
  18. Jitu ty jsi pilná jako včelka... Koukám, že náplň práce máme téměř stejnou viď 😊. Je potřeba mysl zaměstnat, abychom to přežily ve zdraví . Moc děkuji za receptík, ráda vyzkouším... jo pod písmenka paní bych se také hned podepsala. Posílám mnoho pozdravů a opatruj se. Z💙

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni,děkuji.Práce je lék,jenom tak se zaměstná mysl.

      Vymazat
  19. Jituško, koukám, že si stále v pohybu, pořád něco vytváříš.Krásné háčkování a tyto roušky určitě lépe sedí,dělala jsem tam ještě kapsičku pro filtr/ roztřihaný sáček do vysavače, ale stačí i papírové kapesníčky/ také jsem je šila. My pracujeme celá rodina na zahradě, vysekávali jsme roští a nálety stromů, dávali nové pletivo a připravujeme zahradu pro ovečky. Chceme ušetřit při sečení. Ovečky to budou spásat. Opatruj se

    OdpovědětVymazat
  20. Květuš,děkuji.U baráku je práce pořád,v paneláku se musíme zabavit jinak.Ovečky jsou krásné,mladí je také mají.
    Měj se hezky a opatruj se

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení