22.4.20

Sloní kameny,zámek Vartenberk a Pusté kostely

V úterý jsme vezli syna k Jitravě a když už jsme vyrazili tímto směrem,tak jsme si připomněli místa,která jsme tady a v okolí navštívili.Máme to tady dost procestované,protože tu jsou místa méně navštěvovaná turisty a to nám vyhovuje.Na rozdíl od Českého ráje,kterému se v sezoně a hlavně o víkendech snažíme vyhnout.Kousek od Jitravy jsou Sloní a neboli Bílé kameny.Je to státem chráněná přírodní památka na úpatí vrchu Vysoká v okr.Liberec.Jsou vidět od hlavní silnice od Liberce po pravé straně.Ovšem zatím.Byli jsme tu před třemi lety v létě a to byly schovány za stromy a proto jsme je chvíli hledali.
Fotografii jsem si vypůjčila z mého staršího příspěvku,protože u silnice se stavět nedalo a my neměli v úmyslu se k nim vydávat,ale za návštěvu Sloní kameny určitě stojí.Je to moc pěkné místo.


Nechtěli jsme se vracet stejnou cestou směr Liberec a tak jsem si zapnula navigaci v mobilu,konečně jsem se naučila ji používat a jeli jsme a jeli až jsme dojeli do Stráže pod Ralskem,to je už okr.Česká Lípa.A že se půjdeme podívat na zámek Vartenberk,jak je daleko oprava.Byli jsme tady vloni v létě.První fotografie je z loňska,To se opravoval levý bok zámku.


A to už jsou fotografie z úterý.Nyní se opravuje zadní část.Tentokrát jsme zámek neobcházeli,nechtěli jsme nikde moc courat.






Manžel šel dovnitř a mával na mě,abych k němu přišla.Zeptal se dělníka,co tam byl,zda si mohu udělat pár fotografií uvnitř.Tam se zatím nic moc nezměnilo.





Tady začíná alej na Zámecký vrch ,kde se nachází Boží hrob.Tam jsme byli  také vloni.O zámku se více rozepisovat nebudu,pokud bude mít někdo zájem,tak stačí zadat do vyhledávání na blogu hrad Vartenberk a najde tam vše .



Dále jsme se rozhodli,že se zastavíme u Pustých kostelů.Je to hned u silnice a hlavně je to oblast,kde asi nikdo moc nechodí.Jedině tu mohou projet motorkáři,protože kousek jsou Pekelné doly,motorkářské sídlo.Ty jsou ale teď zavřené.Byli jsme tu před dvěma lety se synem a vnučkami a byli jsme tu sami.
Pusté kostely jsou převážně uměle vytvořené jeskyně v pískovcových skalách mezi obcemi Velenice a Svitava na Českolipsku.Leží při říčce Svitávka.














Vše o Pustých kostelech už na blogu také mám.Když jsme tu byli s vnučkami,tak jsme se vypravili do jedné chodby,protože syn jim dal čelovky a tak nám posvítily na cestu..Pro děti je to tu velmi lákavé,no nejen pro ně.I mně se taková místa líbí.Skály a jeskyně mě přitahují.A protože tu opravdu nebylo ani človíčka šli jsme se ještě projít podél říčky Svitávky.













Zavřené Pekelné doly


Projeli jsme kouzelnou přírodu,pár vesniček,kde jsem obdivovala krásné chaloupky.Je jich tady opravdu hodně.





U jedné krásné chalupy jsem si fotila kozy,ale když jsem si přečetla nápis na plotě,tak jsme raději mizeli.Nechtěla bych rozčílit nervozního důchodce a hodného,ale dotěrného psa.


Výlet jsme zakončili zmrzlinou.Měl jsem na ni už dlouho chuť.


Příští týden nám končí nouzový stav a budeme moci více cestovat a tak jsem Vám dala třeba tip na nějaký výlet.Tohle jsou nenáročné výlety,dojet se dá téměř na místo.Kvůli manželově zdravotnímu stavu musím plánovat výlety po rovině,kopce má zakázané,a ne moc dlouhé.Tak snad něco naplánuji,protože se už těším,že se vydáme zase někam mimo Liberecký kraj.
Pár dní tady nebudu,zlobí mě počítač a tak ho budu dávat ke známému,který se mi o něj stará,snad zjistí co se s ním děje.

Mějte hezké dny a opatrujte se

28 komentářů:

  1. Moc krásný výlet jste si udělali tím, že jste spojili příjemné s užitečným. Tam všude je krásně. u Sloních kamenů jsme byli kdysi dávno, ale tam bychom se museli teď dopravit autobusem. Od vlaku je to daleko a původní trať ze Svoru přes Cvikov na Liberec byla zrušena už dávno, což je velká škoda. Už bych také ráda někam vyrazila na výlet. tady po okolí už mám pocit, že znám každý kámen. Přeji moc krásné jarní dny a další super výlety..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru,děkuji.Jo,když už jsme tam byli,tak jsme se podívali na známá místa.Já jsem šťastná,že můžeme jezdit autem,protože jezdit vlaky a autobusy je teď hodně složité.Řeknu manželovi a jedem.Chodit tady po okolí mě už vůbec nebaví i když důležitější je to,že je člověk venku.Ale fotit už fakt nevím,co.

      Vymazat
  2. Jituško super výlet,tak jsem se s tebou prošla.Krása....těším se na další.🤗🤗🤗

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindřiško,děkuji.Také bych ráda vyjela zase někam dál a objevovala něco nového.

      Vymazat
  3. Jituš, udělali jste si krásný výlet a tys ho báječně zdokumentovala. :-D Ač rodem severočeška zjišťuju, jak málo to tam znám. Z toho, co jste navštívili, znám pouze Vartenberk.
    Asi jsem to své rodiště opustila příliš brzy.
    Měj hezké dny a ať jwe tvůj počítač opraven co nejdříve.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko,děkuji.Do těchto míst jezdíme rádi,nejsou tolik navštěvovaná jako Český ráj.Ráda bych se podívala třeba na Valdštejn,chodíme pravidelně každý rok s kamarádkou trasa ze Sedmihorek a Valdštejn doslova obležený turisty.Dovnitř nemáme odvahu a teď už vůbec.

      Vymazat
  4. Jitko, opět tolik krásných a zajímavých fotek.
    Díky za procházku. Pěkný večer.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  5. Ze snímečků dýchá klid, pohoda, jaro a všechnu tu krásu podtrhuje sluníčkové počasí.👍
    K nám jsou blíž Valečovské světničky. Taky jsme si to tam před časem užily, když jsme vyrazily na holčičí výlet.😊
    Přeji pěkné jarní dníky.🌞🌷

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emo,děkuji.Na Valečově jsem byla v zimě s vnučkou,hrad je otevřený po celý rok.

      Vymazat
  6. Jituško,děkuji za úžasné fotky z krásného výletu. Už mi cestování moc chybí! Sloní kameny jsme si užili na podzim, moc se nám tam líbilo.
    Přeji jen hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko,děkuji.Nouzový stav se nám prodloužil a tak moc daleko cestovat nebudeme.

      Vymazat
  7. Moment... Pusté kostely... to jsou ty jeskyně kde se natáčelo peklo v pohádce S čerty nejsou žerty, že? Už se nedivím, že Jan z Vartenberka byl velký přítel Jindřicha z Lipé, když měli zámky (nebo spíš v té době hrady) tak blízko u sebe.... Stráží jsme projížděli když jsme jeli na Mimoň a pak kousek za ní na podnikovou chalupu Pražských tepláren do Žibřidic. Bylo tam krásné, furt bylo slyšet tanky a střelbu z vojenského prostoru a já celý prodloužený víkend proležela s nachlazením... ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy,je to tak,natáčela se tady ta pohádka a možná ne jenom ona.Mám to asi psané u staršího příspěvku Pustých kostelů.Je tu hodně zajímavostí,mám to tady ráda.Děkuji za návštěvu

      Vymazat
  8. Jíťo, opět parádní fotky i výklad. Díky Tobě poznávám místa o kterých jsem ani neslyšela - super 🌹🌞🐝🌹🐈🌹🌞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,děkuji.Já většinou nacházím takové zajímavosti,že si zadám do vyhledávače méně známé památky.Na ty hodně navštěvované moc ráda nechodím.

      Vymazat
  9. Jituško, nádherné fotky. Nejvíc se mi líbí Vartenberk, hrady a zámky, to je moje. Nicméně i ty jeskyně jsou nádherné.
    Krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko,děkuji.Já hlavně nesmím zapomenout vrátit se na zámek zase po nějakém čase,ale než ho celý opraví bude asi pár roků trvat.Ráda bych ho viděla až bude celý opravený.

      Vymazat
  10. Jitu, ty jarní výlety jsou moc krásné.Povedly se ti fotky. Většinu těch míst znám, ale pojednala jsi to parádně! že i mne to zaujalo. Jo, Sloní kameny, už jsem je dávala na blog 2x. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko,děkuji.Díky tomu,že jsme syna vezli za přítelkyní,tak jsme se na ta místa znovu podívali.

      Vymazat
  11. Je malá naše země a je v ní tolik zajímavých míst. A mnohá jsou pro mne neznámá. Takže díky za prima fotky. Moc ráda jsem si je prohlédla.
    Hezké dny ve zdraví!
    Hanka (bavi-mne-to)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani,děkuji.Také neznám spousty míst,ale už se moc daleko neodvažujeme.

      Vymazat
  12. Jitu moooooooooc děkuji za tak nádhernou procházku s Tebou. Děkuji také za úžasné typy na výlet. Ta naše země je tak kouzelná a tolik míst opravdu neznám.
    Posílám mnoho pozdravů a opatruj se.Z💙

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeničko,děkuji.Ráda bych někam dál a objevovala místa,která neznám,ale asi si budu muset ještě chvíli počkat.

      Vymazat
  13. Krásné fotky ze zajímavého výletu. :) Sloní kameny jsou parádní. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko,děkuji.Sloní kameny jsou krásné a zajímavé

      Vymazat
  14. Nádherné fotky i příroda. Ten zámek je moc pěkný. V podobném jsem pracovala 35 let

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuš,děkuji.Tak to jsi byla skoro jako zámecká paní.

      Vymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení