18.4.20

Lovecký zámeček a Bažantnice

Ve středu jsme se s kamarádkou vypravily na kolech do Svijan do pekárny pro droždí.Svijany je obec asi 5 km od nás.Ve městě se droždí sehnat nedá..A když už jsme byly tady,tak jsem navrhla,že bychom se mohly podívat o kousek dál k Bažantnici.V prostorách se nachází zřícenina loveckého zámečku.Vůbec jsem o tomto místě nevěděla,zjistila jsem to až, když jsem hledala nějaké zajímavosti v okolí Turnova,které nejsou tolik vyhledávané turisty.Místo jsme poznaly podle informačních tabulí.
Bažantnice je přírodní rezervace,která byla vyhlášena v roce 2000.Důvodem ochrany jsou lesní společenstva s pestrými rostlinnými a živočišnými společenstvy a prameništi.Rezervací vede naučná stezka.Tu jsme neprošly,chtěla jsem se jenom podívat,jak to zde vypadá.Také jsme nevěděly co s kolama.Určitě se sem ale brzy vypravím.




Trochu mě překvapilo,že se zámeček opravuje.To jsem se na internetu původně nedočetla.Zříceninu opravuje Středočeský kraj a mělo by zde být informační středisko.Těšila jsem se na zříceninu,které ráda navštěvuji,ale nakonec je dobře,že se to tu dává do pořádku.Jak zřícenina vypadala vidíte na fotografii,kterou jsem s dovolením stáhla z internetu.


Lovecký zámeček byl vybudován koncem 18.století v oboře Bažantnice patřící k někdejšímu svijanskému panství,které v té době vlastnili Valdštejnové.Kousek odsud se nachází zámek Svijany.







Na louce u lesa byly fialové,žluté a bílé plochy.Fialky,orseje a sasanky.A já šikula jsem si nějak špatně nařídila manuální režim.Slunce bylo ostré,ale chvílemi bylo všechno v mlžném oparu.Divné počasí,kdy pořád měníte parametry manuálu.Při pohledu na displey se zdálo vše v pořádku.Bohužel až doma jsem zjistila,že mám hodně fotografií přeexponovaných.Asi k tomu přispělo i to,že se mi díky roušce pořád potily brýle.Příroda tu je  nádherná.Stezku jsme neprošly,neměly jsme to v úmyslu,chtěla jsem se jenom podívat,co je to za místo.S kolama by to ani projít nešlo.





























Příroda udělala za poslední dny velké pokroky.Všechno pučí,rozkvétá.








Zpátky jsme jely jinou cestou a udělaly si zastávku u Jizery u obce Březina.





Zrcadlení





Odraz ve vodě




Chrám svatého Vavřince v Březině.


V Březině vjedeme na hlavní silnici,tady to už na focení nebude.Do Turnova to máme asi 10 km.
Byla jsem ráda,že jsem objevila kus krásné přírody,kam se budu ráda vracet.
A doma se z droždí peklo.

Chleba



Rohlíčky


Povidlové buchty



Koblihy.Se sladkým se dělím s dcerou.


Mějte hezké dny a opatrujte se




29 komentářů:

  1. Krásně nafocená jarní příroda. Jitko, skvělé obrázky. M.

    OdpovědětVymazat
  2. Jituško, krásně optimistické fotky, ta jarní zelená je úžasná! A zámeček se opravuje... super!
    Pochválit musím tvé pečení, to je radost se podívat. Koblížky jak malované a ten chlebíček...
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Dobré ráno Jíťo, tak při kávičce z domova jsem se přenesla v duchu do kouzelné přírody. Jaro je úžasné.Krásné fotečky a těch dobrůtek co jsi napekla. Rohlíčky máš výstavní šikulko. Krásné dny ve zdtraví přeji💞🌹🍋🦋🌺🌼💞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,děkuji.Teď je příroda kouzelná a ta zelená skoro bije do očí.

      Vymazat
  4. Je super,že se zámeček opravuje. Ze Svijan znám jen pivovar,kde jsem byl kdysi na exkurzi a jejich pivo mám rád.
    Pořídila jsi krásné jarní fotečky,radost pohledět!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Patriku,děkuji.Jo,kousek je pivovar a jeho produkt oblíbeným mokem jak manžela,tak syna

      Vymazat
  5. Tak to byla parádní projížďka! To že dostává zámeček druhou šanci je úžasné! Já bych to strašně moc přála všem takovým stavbám... Jo, jo...sluníčko. Dělá hodně problémy když se fotí, to je pravda. Já už raději za sluníčka dávám korekci expozice na mínusové hodnoty, protože i když si dám rychlejší čas někdy to je to stejně přesvětlené. Raději než úplný manuál používám prioritu clonu, ale někdy si ten foťák donastavuje hodně divný časy, takže pak ten manuál je potřeba...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy,děkuji,Také to přeji všem podobným zříceninám a co jich znám.Někdy si s foťákem nevím rady.Na prioritu clony jsem se snažila fotit,ale ty parametry,které mně nabíhaly mě děsily a fotky podle toho vypadaly.Nechápu,ale nemohu ji používat.

      Vymazat
  6. Moc krásné fotografie Jituško. Jarní příroda je opravdu nádherná. Ta čerstvá zelená se mi moc líbí a pohledy na vodu...však víš, že přímo miluji. Je tam opravdu krásně. Droždí jsi hned zpracovala ve spoustu dobrot. Jsi šikulka. U nás také droždí nikde není...Ale vozí sem do města do jedné prodejny výborný chleba od soukromého pekaře z Hrádku nad Nisou a pro ten si chodíme. V ruce bych měla problémy těsto vypracovat, protože lokty a ramena mě dost bolí a pekárnu, která by mi to vypracovala, zatím nemám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru,děkuji.Manžel můj chleba nejí zůstává věrný chlebu ze soukromého pekařství právě ve Svijanech.Mně ten chleba nechutná,s tím mým se nedá srovnávat.

      Vymazat
  7. Nádherné fotografie Jituško********, krásně jste se projely na kolech a po návraru jsi napekla spoustu dobrou. Jsi škulka ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuš,děkuji.Manžel je čím dál více lenivý a tak mi zůstává kolo,abych se někam podívala.

      Vymazat
  8. Krásně všechno roste a kvete Jituško a ty dobroty co jsi napekla.U nás také není droždí,mám 2 sušené,ty si šetřím.Ale snad se to zlepší.Hezkou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindřiško,děkuji.Možná,že by droždí také měli v nějaké pekárně.Objevil ho tady náhodou manžel,jezdí si do pekárny pro chleba.Můj nejí

      Vymazat
  9. Krásné světlo na fotkách, super výlet, úžasné fotky, nádherná kvítka, parádní odraz na hladině, skvělé pečení.
    Jitko, prostě nádhera.
    Měj hezkou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo,děkuji.S tím světlem jsem měla hodně velký problém.Hodně fotek jsem vyházela.Naštěstí kvůli třesu jich dělám hodně i stejných,protože je na nich třes vidět a teď se to hodilo.

      Vymazat
  10. Jitko, jako vždy krásné fotky z pěkného výletu. A tolik napečeno, parádní chleba. Do toho jsem se ještě nepustila.
    Klidný večer.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš,děkuji.Ty jsi moc šikovná a chleba není zase tak složitý.Peču ho už dlouho a zjistila jsem,že není nic jednoduššího

      Vymazat
  11. Krásné fotografie,zrcadlení i odraz ve vodě to je opravdu pecka Jíťo.Opět smekám i krásně jsi napekla koblihy máš dokonalé hnedle bych zakousla:-)Ohledně přání se moc omlouvám já v druhé knize nebyla přišla bych na to asi až dýl jinak strašně moc Ti Jitulko díky velice mě přání potěšilo aj jsem se zasmála:-)Už jsem vše napravila tak ještě jednou se omlouvám moc♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko,děkuji.Nemáš se za co omlouvat.Ale blogger teď nějak blbne a mně nešel obrázek nikam nahrát.Tak hlavně,že se vše nakonec zdařilo.

      Vymazat
  12. Jituško, nádhera. Krásné fotky. Jsi moc šikovná.
    Zdravím na sever!

    OdpovědětVymazat
  13. moc pěkné fotky,skvělé pečení,Sv.

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj Jituško, pečení je úžasné, vypadá lákavě, hned by jsem si dala. Hezky jsem se s tebou prošla a pokochala krásnými fotkami. Přeji ti jen samé pohodové dny. Iva

    OdpovědětVymazat
  15. Jituš, ksný výlet a parádní fotky z něj. :-D Je spousta krásných a zajímavých míst, která jsou v podstatě "za rohem" a o kterých člověk nemá tušení. V Březině žila moje spolužačka ze střední školy, teď je v Kněžmostě.
    Pečivo vypadá báječně. :-D Před Velikonoci měli v Globusu půl kilová balení droždí, ale asi to byla jen výjimka s ohledem právě na ty Velikonoce.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení