20.5.20

Zámecká zahrada zámku Sychrov

Po sobotní návštěvě zámeckého parku u zámku Hrubý Rohozec jsme s děvčatama naplánovaly další zámecký park a to u zámku Sychrov.Tentokrát jsme byly čtyři  a vypravily jsme se z Turnova autobusem.Prostě dámská jízda a tak jsme odmítly i manžela,který nám nabízel,že nás tam odveze.
Zámek Sychrov leží ve stejnojmenné obci asi 8 km od Turnova.Veřejnosti je přístupný od roku 1950 a jeho správu zajišťuje Národní památkový ústav.Je příkladem novogotického šlechtického sídla druhé poloviny 19.století.Posledním majitelem byl Alain Rohan.
Více se o jeho historii zmiňovat nebudu,již ho na blogu mám a tentokrát byl v plánu hlavně zámecký park.







Procházíme nádvořím zámku do parku








Zámecký park má rozlohu 26 ha.V polovině 18.století byla za zámkem založena nevelká okrasná zahrada.Od roku 1820 nový majitel kníže Karel Alain Rohan začal nejen s úpravou zámku do klasicistní podoby,ale i s budováním okrasné zahrady.V parku jsou velmi cenné dřeviny z původních výsadeb.My jsme se těšily na rozkvetlé rododendrony a azalky.V celém parku se šířila jejich vůně.

Ještě pohled na zámek z druhé strany,z parku.Bohužel proti slunci.


















Oranžerie z let 1831-1835 sloužila jako letohrádek a nebo letní zámeček.V současnosti je zde kavárna.Otevřená zatím jenom o víkendu.



















Mám radost z konvalinek,které objevuji v trávě








Park je nádherně rozkvetlý a voňavý.Tentokrát jsem tolik nefotila,více jsem obdivovala a hlavně si povídala s děvčaty,se kterýma jsem se neviděla skoro dva měsíce.Procházka mě nabila energii.Ve čtvrtek večer přiveze syn také po dlouhé době svoje dcerky a tak se moc těším.Zítra  mě čeká samé vaření a pečení.Určitě vyzkouším nějaký recept,který děvčata uveřejňují na blogu a dělají mně chutě.Chci vnučky překvapit nějakou novou dobrotou.Víkend bude u nás zase veselý a rušný a o tom život je.
Mějte se moc hezky a hlavně ve zdraví


33 komentářů:

  1. Jituško, moc ti to přeji! To popovídání nám chybělo, že!
    Sychrov mám hodně ráda, nedostanu se tam často a pokud stále platí, že do parku pejsci nesmí ani na vodítku, tak to skutečně bude jen vyjímečně.
    Moc děkuji a přeji krásné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Blbnu.Pejskové sem nemohou.Před rokem jsme jeli okolo a že si dojdeme na zmrzku do zámku.Ale všimla jsem si cedule a tak jsem čekala s Bleky na parkovišti.Teď jsem po ceduli nekoukala,ale asi se to nezměnilo.Ale třeba v zahradě u zámku Hrubý Rohozec jsme pejsky potkali.

      Vymazat
  2. Jituško krásné.Na Sychrově jsem kdysi byla,ale je to už dávno.To jsme byli na Malé Skále na rekreaci a udělali jsme si výlet.Krásná zahrada,hezky kvete.Užij si vnuček po takové době.Také se těším.Hezké ráno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindřiško,děkuji.Vnuček jsem si užila,bylo to milé setkání,jsou zlaté.Na Malé Skále musela být rekreace moc krásná.Já ač z Turnova jsem jezdila s vnoučaty do karavanu na ostrov na Malé Skále.

      Vymazat
  3. Tak jsem se díky Tvým hezkým fotečkám k té vaší dámské jízdě připojila. Nebyla jsem tady,takže moc ráda !
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Jituš, nádherné fotky a já si při jejich prohlížení vybavila tu nezaměnitelnou v konvalinek. Byl to určitě báječný výlet a čas na rozhovory a kamarádkami. 👍😊
    Sychrov jsme měli v plánu navštívit loni cestou z Benecka, ale odjížděla jsem s horečkou, takže jsme návštěvu museli odložit. Byli jsme tam kdysi i s dětmi, takže park znám v letním hávu.
    Užívej si vnuček a měj krásné dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko,děkuji.My jsme chtěly park stihnout hlavně dokud nebude otevřený zámek,potom tu bude nával.

      Vymazat
  5. Jituško, moc ráda jsme tam s tebou zase jednou nahlédla. Krása. A dozvěděla jsem se to, co jsem potřebovala. O té kavárně.
    My tam jezdíme pravidelně, nejméně 1x za rok na Skotské hry a pak taky někdy i jindy, když jedeme okolo.Jednou s vnučkami, jindy se švagrovou, už jsem dávala na blog kdysi.
    Hezky jste se s kamarádkami vyvětraly. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko,ano na zámku Sychrov je hodně akcí,ale jak to bude v téhle době nevím.Většina byla zrušených a zatím jsem více nepátrala.

      Vymazat
  6. Jituško, nádhera, báječný výlet.
    Nikdy jsem tu nebyla, tak se jen kochám.
    Ať se víkend vydaří!

    OdpovědětVymazat
  7. Na Sychrov jsem měla zálusk s dandičím sletem u příležitosti Skotských her které se tu každoročně pořádají. Nevím jak to letos vůbec bude, a tak to spíš vypadá, že to bude buď podzimní Dobříš nebo Veltrusy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy,ano je tu každý rok hodně akcí.Občas sem na něco vyrazíme,já většinou na koncert.Jak to bude letos,to zatím nevím,ale pár akcí bylo zrušeno.

      Vymazat
  8. Jitko, to je čistokrevná nádhera. Sychrov znám jen z TV, ale jsem z tvých fotek okouzlena.
    Ať se povede víkend s vnoučky. Jitka

    OdpovědětVymazat
  9. Nádherné fotografie. Ten park je opravdu nádherný. Náš syn Pavel tam měl svatbu, tak že jsme to tam měli nafocené z různých míst. Pak jsme tam ještě byli na výletě. I zámek stojí za prohlídku a tak doufám, že se brzy otevře. Přeji ti krásný víkend s rodinou s vnučkami. Také nám přijedou "liberečáci"...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru,děkuji.Katku tu měla také svatbu.Zámek by měl být snad otevřen v pondělí.Já byla naposledy na prohlídce zámku s vnoučaty na večerní.

      Vymazat
  10. Jitko, to jsou nádherné fotky, kochám se a užívám si procházku po Sychrově s Tebou. Tam to muselo vonět...
    Přeji prima dny. D.

    OdpovědětVymazat
  11. Krásná procházka. Hned bych se přidala.😊
    Přeji krásný májový čas a užij si vnučky.🌞

    OdpovědětVymazat
  12. Krásný výlet a krásné foto. Ať Tě vnučky o víkendu potěší. Klidnou deštivou sobotu přeje Marie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško,děkuji.Víkend utekl a vnučky už jsou zase u jejich mámy

      Vymazat
  13. Nádherná vycházka i fotografie Jituško********** přeji hezký víkend ♥

    OdpovědětVymazat
  14. Jitko, krásné místo i fotky. Děkuji za možnost nakouknutí do těchto míst.
    Krásné dny
    Katka

    OdpovědětVymazat
  15. Jitulko nádherné fotografie. Ten park je opravdu nádherný. To byl krásný výlet a děkuji za hezkou podívánou vždy mne potěšiš a přeji krásný den no u nás se zase ochladilo ♥♥☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětuško,děkuji.U nás se ochladilo,ale ne moc.

      Vymazat
  16. Parádní fotečky, při kávičce jsem se kochala, krásnou přírodou. Měla jsi super víkend a to je moc dobře. Prima den 💕🌻🐇🌺🌼🌹🌞

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení