11.10.20

Pár zajímavostí

 V dnešním příspěvku Vás seznámím se zajímavostmi,které se mi nevešly do předcházejících příspěvků.Jsou to většinou fotografie z našich výletů společně s moji sestrou a švagrem.

Hradešín,okr.Kolín

Zde nás zaujala románská rotunda,která je součástí kostela sv.Jiří,který pochází pravděpodobně již z 12.století.Kostel byl po roce 1360 goticky přestavěn a k románské rotundě přistavěna nová čtvercová loď a kněžiště.Roku 1910 sem byla z kostela v Přišimasech přenesena ke zdi obklopující areál renesanční kazatelna z roku 1575.V dnešní době je areál unikátní směsí několika stavebních slohů a jednou z nejvýznamnějších památek středověké architektury na území středních Čech.Od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka České republiky. 

Tady jsme narazili na zavřená vrata.U kostela není hřbitov a otevřeno je pouze,když se koná mše.Tak nám nezbylo nic jiného než nakukovat.








Renesanční kazatelna








Tuklaty,okr.Kolín

Kostel narození sv.Jana Křtitele.Na místě současné stavby stával původně románský kostel ze 13.století.V roce 1688 na jeho místě vznikl raně barokní kostel.Původní románský kostel byl úplně odstraněn a materiál použit ke stavbě kostela nového.





Za zajímavost stojí i fara.Je to historicky cenný a památkově chráněný objekt ve vlastnictví obce.Fara byla postavena v roce 1729-1730.Nyní se využívá jako společenský dům obce.Když jsme tu byli,konala se tu svatba.
Líbilo se nám upravené prostranství před farou.Snad dá obec do pořádku i budovu.








Vyšehořovice,okr.Praha východ.

Krom velké tvrze,kterou jsme tu navštívili jsou tu i další zajímavosti.Je tu zajímavá zřícenina kostela sv.Martina.A tady jsme to nějak popletli.Možná já,že jsem zahlédla nějakou věž a tak jsme šli za ni.Jenže začalo dost pršet a tak jsem udělala narychlo pár fotek a šli jsme se schovat do auta.A to byl jako povel pro manžela,prší,jedeme domů.Napravíme to,až zase pojedeme k sestře,není to od ní daleko.

To,co jsem fotila byla zřícenin zvonice,která částečně vyhořela v roce 1677.Bohužel stojí v areálu nějaké firmy,takže k ní není přístup.





Skramníky,okr.Kolín

V obci jsme objevili zajímavý kostel sv.Jana Křtitele Stětí.Je to filiální novogotický postel z počátku 20.století.Na místě kostela stála pravděpodobně svatyně,kterou založili mniši ze Sázavského kláštera v roce 1056.První písemná zmínka je z roku 1656.Gotický kostel byl během doby upravován a přestavěn.V roce 1906 byl kostel zbořen a přestavěn do novogotické podoby.
V roce 1963 byl zapsán spolu s farou do seznamu kulturních památek České republiky.






Fara



Socha sv.Jana Nepomuckého před kostelem


Teď se vrátíme k nám do okresu Semily,obce Libštát.
Jeli jsme se podívat na barokní kamenný silniční most z počátku 19.století přes řeku Olešku.
Na mostě jsou sochy sv.Václava a sv.Jana Nepomuckého.







Původně jsem se chtěla v Libštátě podívat na dvoupatrový železniční most.Bohužel byl zarostlý stromy a nenašla jsem cestičku,kudy bych s k němu mohla dostat,abych ho viděla celý.


Zato viadukt o kus dál v Bělé se tyčil krásně nad krajinou.Tak ho nevyfoťte.



To byly poslední fotografie z našeho cestování.Počasí je celý týden nevlídné a tak je zase čas doma na jiné věci.Trochu teď budu blogování zanedbávat.Neznamená to ale,že se na zajímavé příspěvky nepodívám.Teď se tolik cestovat nebude a tak se ráda podívám,co třeba vaříte,pečete,co tvoříte a podobně.Důvodem je můj třes rukou,práce s myší a psaní na klávesnici je pro mě utrpení.S focením to je tak,že deset fotek vyhodím a jedna je dobrá.Dám si seriové snímání a něco se povede.Není to pro mě žádná katastrofa,mám i jiné koníčky a aktivity,kterým se také ráda věnuji.
Přeji vám hezké dny,hlavně ve zdraví.


41 komentářů:

  1. Jíťo, to je pecka! ten most v Libštátě neznám! a je pozoruhodný.Jinak, jak už jsme si psaly mezi sebou, ta oblast mezi Českým Brodem, Kostelcem nad Č.Lesy, Kutnou Horou a Kolínem stojí za pořádné prozkoumání, my tam, neb to máme blízko, jezdíme postupně hlavně mimo letní sezonu, není listí na stromech a je víc vidět, než v létě, obvykle jsou ty budovy zavřené a nepřístupné.Dnes přispěla i Toulavka!
    Jíťo, měj se hezky a ať se ti daří. Jiřina z N.
    Ve čt jsme měli jet na další plánovaný výlet právě do této oblasti, ale bylo to odloženo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko,vím,že v té oblasti je dalších více zajímavostí,ale zatím nevím,kdy se tam znovu dostaneme.Na podzim a v zimě jsme cestovali po známých místech v Českém ráji,chtěla jsem o víkendu na Hrubou Skálu,kam není možné se v sezoně podívat,ale došlo mi,že se nedostanu ani na nádvoří,protože to bude uzavřené

      Vymazat
  2. Jituš, krásné fotky, doplněné zajímavým textem. 👍👍 Vůbec tuto oblast neznám, i když to od nás není tak daleko. Ano, byli jsme několikrát v Kutné Hoře, Kolínem pouze projížděli. Měli bychom to napravit, protože vidím, kolik krásných a zajímavých míst tu je.
    Moc a moc ti držím palce, aby tvé zdravotní problémy co nejdříve odezněly. Držím palce.
    Hezkou a klidnou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko,děkuji.Normálně bych se tam možná také nedostala,ale část výletů plánujeme se sestrou a švagrem a ti tam nedaleko bydlí.

      Vymazat
  3. Jitko, krásně jsi to shrnula. Důkaz o tom, že i v neznámých vesnicích je stále co objevovat a obdivovat.
    Krásné odpoledne. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš,přesně tak.Někdy je tím nejzajímavějším v obci kostel.

      Vymazat
  4. Krásné fotky, jako je u tebe zvykem. A líbí se mi texty, v každé vsi se něco najde....krása. Hodně zdraví a pohody všem....

    OdpovědětVymazat
  5. Jíťo to je opět zajímavé čteníčko i fotografie, stavby jsou parádní opět jsem se s Tebou krásně prošla 🌼🌼🌼Opatruj se. papa🌼

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,děkuji.Mám obavy,že toho už moc nenacestujeme.I když sami dva v autě na místech bez lidí asi půjde pořád.

      Vymazat
  6. Moc krásná místa jsme projeli, Jituško! A to počasí!!!
    Velmi mě zaujaly hlavně fary. Jsou to úžasné budovy.
    Přeji příjemný podvečer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko,děkuji.Také se mi líbí fary,vždy,když je kostel koukám i po faře.

      Vymazat
  7. Parádní objekty!!! Tohle je přesně to, co tak rád vyhledávám při svých toulkách po naší krásné zemičce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Patriku,děkuji.V každé obci je něco zajímavého,ale ne vždy to objevím.Později zjišťuji až doma,že to nebylo všechno,co jsme ještě mohli navštívit.

      Vymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. Jitu, to je nádherná reportáž opravdu zajímavých míst a krásné jsi to popsala. Děkuji za úžasnou podívanou. Určitě se k tomuto Tvému příspěvku ještě vrátím až budu na počítači. Omlouvám se za smazání prvního komentáře, ale mobil mi jej přetvořil v nesmysly. Přeji ti krásný nový týden a hlavně zdraví celé rodině.

    OdpovědětVymazat
  10. Jitko, tak to jsou zase další překrásná místa. Díky za super fotky, ráda jsem se pokochala :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  11. Jitko, pěkné putování a hezké fotky se zajímavým komentářem. Přeju, aby Tě už třes rukou netrápil. Opatruj se. Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško,děkuji.Bohužel třes je neléčitelný,pouze se to dá občas zklidnit lékama na uklidnění,ale ty se nemohou brát pořád.Tak jenom v nejnutnějších případech

      Vymazat
  12. Jituško krásné fotky a krásná písmenka u nich ♥

    OdpovědětVymazat
  13. Moc se mi líbí ta renesanční kazatelna. Z té fotky úplně dýchá historie...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eli,děkuji.Kazatelna byla zajímavá,hned jsem si představovala,jak to asi v té době fungovalo.

      Vymazat
  14. ahojky Jitka..nádherné fotky ako vždy****************************

    OdpovědětVymazat
  15. Jituško opět úžasné foto a památky jako vždycky.Ráda se vždy kouknu na neznámá místa aspoň na tvých fotkách,paráda

    OdpovědětVymazat
  16. Jitulko tak to je zase krásný výlet moc hezké fotečky líbí se mi památky ****************zdravím a opatruj se

    OdpovědětVymazat
  17. Krásná místa i fotky. Jitko, do těchto končin se hned tak nepodívám, takže jsem ráda za procházku s Tebou. Líbí se mi fara i kostely.
    Přeji prima dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo,děkuji.Některé kostely i fary jsou zajímavé i v malých,neznámých obcích

      Vymazat
  18. Ahoj, Jituš, to je sposta parádních snímků,jste výletníci :-) já bych to asi nedala, nikdy jsem toho moc nenachodila. Moc děkuji za parádní kuk. Jituš, vůbec jsem netušila, že bojuješ s třesem rukou o to víc si cením tvých krásných snímků a vůbec i komentíků, které zanecháváš nejen na mém blogu. Přeju Ti vše dobré, opatruj se...dobrou...♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali,moc děkuji.Pár let mě trápí třes,ale není to Parkinson,byla jsem na vyšetřeních.Někdy je to lepší a někdy horší.Proto už asi tři roky netvořím obrázky.Nejhorší je psaní,dělám co můžu.U fotografování to docela jde,ale s mobilem ne.Foťák je do ruky těžší a to mi vyhovuje.
      Měj se hezky

      Vymazat
  19. Krásné fotky. U nich si člověk uvědomí co je tady zajímavých míst.
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  20. Krásné fotky Jituško líbí se mi moc. Jsem zpět od pátku jsem byla bez počítače:-) Hezký den ti přeji💖💐🌺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko,děkuji.Já si od počítače i notebooku dělám přestávky sama.Líbí se mi více ten život bez toho.Ale fotím a tak počítač potřebuji

      Vymazat
  21. Jituško zase krásný výlet...

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení