16.10.20

Podzim u Jizery

Po téměř dvou týdnech celodenního poprchávání,bílé oblohy,šera a mlhy se ve čtvrtek trochu vyjasnilo.Kousky modré oblohy byly jako zázrak. Docela mi začalo chybět fotografování.Sice jsem venku denně se psem,ale u nás mohu chodit tak jenom kolem silnice a tam skoro nic na fotografování není.Musíme za město.Nechtěli jsme zatím nikam daleko a tak jsme se rozhodli pro procházku v Dolánkách u Turnova.

Dlaskův statek.Nebudu se o něm rozepisovat,mám ho na blogu už několikrát a mnozí ho jistě i znáte.









Mračilo se pořád



Kousky modré oblohy byly jako zázrak


V Jizeře po deštích bylo hodně vody a to už o hodně klesla.




Tolik vody přes jez jsem už hodně dlouho neviděla.Z fotografií se to tolik nepozná,ale přes léto byl jez bez vody.Nejhorší byl hrozný hukot,kdy jsem si uvědomovala,co voda dokáže.Manžel pracoval celý život u Hasičského záchranného sboru a vždy říkal,oheň se uhasí,ale voda  nezastaví.Taky jsem vždy měla strach,když asistovali u povodní,kterých v Turnově pár bylo.Jizera dokáže být pěkně zlá.





Po deštivých dnech se všechno znovu zazelenalo.Taková svěží tráva v létě nebyla.Sídliště v posledních dnech bylo šedivé a tak jsem se nemohla na barvy podzimu vynadívat.
























Koukla jsem co to Bleky má v trávě.Honila myši.













Poslední snímek jsem nazvala uvězněný,ale doufám,že my uvěznění doma snad nebudeme.Do přírody,kde nejsou lidi můžeme a je to i potřeba.Kde jinde nabírat energii.


Byla jsem zvědavá,zda mě manžel ještě někam vyveze a nebo zdá bude pospíchat domů do teplíčka a k televizi.Sláva,jeli jsme dál.A o tom zase příště.

Přeji Vám klidné dny a opatrujte se


46 komentářů:

  1. Barví se to krásně, za to na obloze je po včerejším slunečném podvečeru zas šedo. Já letos trávu sekala co čtyři dny, rostla pořád jak divá. A pořád roste, ale je tak strašně mokro, že už jí asi do zimy nestihnu posekat. Spíš si říkám, že už asi nestihnu letošní tradiční brdský podzimní focení na Dobříši. To počasí je tak hnusný, a popravdě pobyt tam, když jedu sama se docela prodraží, navíc ještě musím všude topit. I já včera vzala skoro po měsíci do ruky foťák a zas oběhla zahradu kvůli kapkovým fotkám. Dost jsem se poslední dobou zažrala do šití, takže jsem se realizovala spíš v tomhle směru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy,děkuji.Ten den bylo počasí nejlepší za posledních 14 dní a už je bohužel zpátky to nevlídno.

      Vymazat
  2. Jíťo to je opět parádní podívaná. Stavby krásné, voda úžasná, tam by člověk dokázal sedět hodiny. Příroda čaruje v barvách. Bleky si to také pěkně užila a měla spestření s myškou hihihi. Prima víkend 🌸🥀🌹

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,děkuji.Bleky je šťastná,když se může bez omezení proběhnout.Akorát chodila moc blízko k vodě a to potom šílím strachy.

      Vymazat
  3. Jitko, Dlaskův statek je překrásná stavba! Tedy i ostatní fotky jsou nádherné, příroda je veliká kouzelnice. Ta stavba mě opravdu ale oslovila :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro,děkuji.Dlaskův statek je moc krásný.Na blogu mám i jak to vypadá vevnitř.

      Vymazat
  4. Bydlím na začátku Českého ráje a už toho moc nenachodím. Vaše fotky mi udělaly velkou radost, Jizera je má rodná řeka. Přeji krásné dny nejen pro fotografování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji.Jsem moc ráda,že Vás moje fotky potěšily

      Vymazat
  5. Jitko, jak to tam znám, tak mi stejně tvé fotky přišly zajímavé a jiné, hlavně na tom splavu, to se ti povedlo. No, jo, v létě je tam vody méně.Teď i občas zlatý strom a než spadne listí, nadělá parádu.
    Moc pěkný výlet. Snad přišel pobyt na čerstvém vzduchu vhod i manželovi?
    Pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindřiško,trochu to dá práci ho někam vytáhnout,ale venku už neremcal.

      Vymazat
  6. Jituš,to je nádhera ,jedna fotka hezčí jak druhá,krásný barevný podzim.Na Dlaskově statku jsme byli loni ,je tam krásně. Ahojky Maruška

    OdpovědětVymazat
  7. Krásné fotografie jsi pořídila Jitu. Je škoda, že to barevné listí díky dešťům, rychle opadá a tak si tu barevnou krásu ani nestačíme užít. U nás prší už čtvrtý den v kuse. Když zrovna neprší, tak aspoň mrholí, ale pořád něco padá. Přeji Ti krásné klidné dny a hlavně zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru,děkuji.Barvy podzimu si asi neužijeme.Jeden den bylo přijatelně a také zase prší

      Vymazat
  8. Jituš, krásné fotky. 👍👍 Udělali jste si krásný výlet. Dlaskův statek znám, ale už je to spousta let, kdy jsme tam byli. Modré kousky oblohy v mracích jsou úžasné. Také se ti skvěle povedlo vyfotit vodu, valící se přes jez.
    Já začala zazimovávat zahradu. Dnes jsme s mužem odstěhovali (zatím do garáže, aby to oschlo) středozemní květenu. Nejstarší oleandr měl asi metrák, byl prolitý vodou, plná byla i podmiska. Mám ho už 47 let a je to obrovský kus. Dělali jsme to v mírném dešti, ale hrozí mrazíky a byla by škoda, kdyby to namrzlo. Stejně mám ještě na všech oknech muškáty a také jsou na zahradě. Když to nestihnu, pořídím si po asi 20 letech nové. Zatím si dělám sadbu sama.
    Měj hezké a pohodové dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko,děkuji.Zdá se,že snad už lepší počasí nebude a tak se zahrada musí dát do pořádku i když není hezky.Já mám oleandr také už pár let.Přivezla jsem si ho ještě z býv.Jugoslavie.Zatím ho mám pořád na balkoně,ale začnu asi také stěhovat

      Vymazat
  9. Krásné fotky,Dlaskův statek znám,několikrát jsme tam byli.Pamatuju si,že se mi tam líbilo,celkově v Českém ráji.A podzimní přiroda je hezká,barevná.Přeju krásné dny.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu.Český ráj je moc krásný,mám to tady ráda všude

      Vymazat
  10. Jitko, fotky jsou opravdu parádní, zvláště se mi moc líbí barevné okolí řeky a občas ta modrá obloha. Kochám se kochám ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi,děkuji.Na ty kousky modré oblohy i mraky jsem čekala.14 dní byla obloha jenom bílá a tu neumím fotit

      Vymazat
  11. Jitko, krásné barvy podzimu. A opět nádherné fotografie. M.

    OdpovědětVymazat
  12. Jituško, to je nádhera! Taky jsem denně venku, ale chybí mi takováhle procházka. Už zase prší... Naštěstí z kuchyně vidím na rudý přísavník a zlátnoucí višeň, jinak bych viděla jen šedou...
    Děkuji a přeji hezké a hlavně zdravé dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko,děkuji.Mám obavy,že si těch barev podzimu neužijeme.Počasí je ošklivé,také zase prší

      Vymazat
  13. ahojky Jitka... to sú nádherné fotky a tie listy sú ako malované krása*********************

    OdpovědětVymazat
  14. Moc pěkné fotky Jituško, krásný výlet ♥

    OdpovědětVymazat
  15. Krásné podzimní fotky. A takových malých výletů je teď třeba. Vstřebat to do sebe.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani,děkuji.Každá malá procházka je k dobru.Naštěstí tu máme psa a tak se chodí i když prší

      Vymazat
  16. Fotky statku jsou moc pěkné! Zaujaly mě barvy toho mokrého listí, na podzimu je spousta krás, stačí se jen správně dívat :) U nás bohužel více než týden prší, už se nemůžu dočkat, až tento nečas přestane :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eli,děkuji.Jsou to barevné koberce z listí

      Vymazat
  17. Jituško to je krása podzim umí čarovat.Vody je hodně u nás je hodně mįst zaplaveno.Snad už se to počasí umoudři...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindřiško,děkuji.Snad se v týdnu počasí vylepší,zatím poprchává

      Vymazat
  18. Super fotky. Jitko, opět jsem s Tebou ráda šla a objevila tolik krásných a pro mne neznámých míst. Tyto končiny projeté nemám, takže si je užívám a moc se kochám. A vůbec nevadí, že bylo pod mrakem, fotky mají díky tomu úžasnou atmosféru.
    Přeji klidný víkend. D.

    OdpovědětVymazat
  19. Nádherné. Skutečně moc krásné fotografie. Už ta první zahřála na duši. Jizera, listí, kameny - moc krásně jsem se podzimně naladila .-)

    OdpovědětVymazat
  20. Jitulko nádherné fotečky si vytvořila děkuji tak u nás stále poprchava tak moc ven nechodím jenom prjsek je stále mokrý jak líta po záhradě opatruj se moc zdravím ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětuško,děkuji.U nás bylo trochu lépe ten čtvrtek a už zase poprchává.Chodím se psem i v dešti.Už jsem ji vytáhla i vestičku,abych ji pořád nemusela celou vysušovat ručníkem

      Vymazat
  21. Jituško, pořídila jsi krásné podzimní snímečky.👏👍 Máš pravdu, voda je opravdu zlý pán. Bydlíme hned vedle Cidliny, a tak dobře vím, co rozvodněná dokáže!😟
    Přeji klidnou dobrou noc.🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emo,děkuji.Bydlet u řeky je krásné,ale když se voda zvedne jsou velké obavy

      Vymazat
  22. Nádherné fotečky podzim krásně čaruje a fenečka si hraje to je prima :-)

    OdpovědětVymazat
  23. báječná procházka! fotky s Jizerou jsou úžasně barevné, ale líbí se mi samozřejmě vše

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení