8.7.21

Humpolec a zřícenina tvrze

 V Humpolci jsme se zajeli podívat na Horní náměstí,kterému vévodí kostel sv.Mikuláše z roku 1233.Je vystavěn ve smíšeném slohu rané gotiky,barokní gotiky a novogotiky.Je chráněn jako kulturní památka.Věž kostela slouží jako vyhlídka,ale otevřeno měli až od 10 hodin.A my jsme tu byli hodně brzy.





Dveře do kostela byly otevřené a tak jsem nakoukla.










První kamenná škola v Humpolci z roku 1851 dnes slouží jako Muzeum Dr.Aleše Hrdličky,humpoleckého rodáka.





Budova vlevo je secesní radnice z let 1912-1914.Do stavby je zazděn kamenný portál z hradu Orlík s letopočtem 1548.


Města neumím fotit.Vadí mi lidi,auta,značky,nikdy nevím,jak fotit a přitom to všechno k městům patří.



Rozhlednu jsem fotila z náměstí a doma na internetu hledala k ní popis.Je to  rozhledna v pivovaru Bernard,která vznikla kolem komínu v areálu pivovaru.Nápad mě pobavil.


A už nám volala Nicolka a tak jsme jeli ke škole.Měla sebou svoji fenku kolie Kiaru,protože studuje obor kynologie,které se od dětství věnuje.A tudíž si i ostatní studenti mohli vzít na předání vysvědčení své psy.



Z Humpolce jsme jeli směr Proseč,podívat se na zříceninu tvrze.Kdy přesně vznikla není známo,ale na základě rozboru architektonických detailů se dá usoudit,že vznikla ve 14.století.Sloužila jako sídlo bratrů Ondřeje,Hrocha a Beneše z Proseče.Ještě v 15.století došlo k prodeji majitelům panství Lhotice,další osudy tvrze už nejsou známy.Zřejmě zanikla ještě před rokem 1543.K zániku pomohl i požár.Přesto se jedna společnost podílela na záchraně zbytků tvrze.Tvrz je chráněna jako kulturní památka.





Z tvrze se dochovalo pouze přízemí.





Kiara dostává povel od Nicolky,zůstaň,abych ji vyfotila.Je poslušná a pózuje.







Je to takové 1+kk,útulné,ale chybí střecha.




Modro od chrp.







Poslední zastávka v okrese Kutná Hora zámek Kačina,Nové Dvory.
U vchodu nás zastavila cedule vstup na vlastní nebezpečí z důvodů padání stromů a větví.Tak,kdo by se odvážil dál.Škoda,zámek patří mezi nejvýznamnější empírové komplexy u nás.Ale od nás to už není tak daleko,tak snad příště.





Na další zastávky nedošlo,přitom je po cestě tolik zajímavostí.Ale projevilo se naše vstávání ve čtyři hodiny ráno,ono spát čtyři hodiny už mi asi nestačí.Nejdříve usnula Nicolka a po ní já,jak špalek.Hlavní  navigátor manžela.Dokonce ztlumil i rádio.Zvládnul to beze mě a určitě si to pochvaloval,protože já mu do řízení neustále mluvím,ale také ho naviguji.Cestu zpátky si ale už pamatoval.Tak jsem si toho z poznámek,kam se podívat moc nevyškrtala.Ale nevadí,když nejde o život,nejde o nic.Třeba příště.Nakonec jsme prožili hezký den s naší vnučkou a jejím psem.
Mějte se hezky a opatrujte se a příště vás vezmu do Skleněné zahrady

29 komentářů:

  1. Ahoj Jituš,
    opět krásné fotečky i popisky k nim. Přeji pěkné léto a spoustu parádních výletů...♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali,děkuji.V létě moc nevýletujeme,manželovi nedělá teplo dobře.

      Vymazat
  2. Náhodou, milá Jitko, krásně jste to zvládli, dost toho viděli a vnučka je překrásná dívka.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko,děkuji.Z Nicolky je kočka,hlavně od doby,co hodně cvičí a má moc pěknou postavu

      Vymazat
  3. Tak se dívám, že Humpolec by stál za zastavení také, Jituško :-) Začátkem června jsme tudy projížděli, jeli jsme do Českého Krumlova. Tak možná příště, je to pro nás typ a díky za spoustu informací.
    Máš krásnou vnučku :-)
    Přeji pěkné slunečné dny -)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si Humpolec moc neprohlédla byl zrovna přeháňkový den,ale hodně zajímavostí je i v okolí.Rozhodně za zastavení stojí.

      Vymazat
  4. Humpolec je pěkné město, zřejmě proto se tam odstěhoval Hliník (Marečku, podejte mi pero).
    Zaujaly mě nádherné chrpy, ty už se tak často nevidí. Pěkné dny, zdravím 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi,přesně.Na to nejdůležitější jsem zapomněla.Na Hliníka

      Vymazat
  5. Tak jsem se poučila, to mám ráda, jak se znám, já bych určitě skončila v muzeu A. Hrdličky. Vy jste viděli hodně a vnučka je šikovná a moc hezká, má také hezkého pejska.
    Přeji další pěkné výlety. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani,děkuji i za vnučku a pejska.
      Muzeum je určitě zajímavé,třeba se tam příště také podívám,neb muzea mám ráda

      Vymazat
  6. Jituško to jsou zase moc krásné fotografie z nádherného výletu. Město Humpolec vůbec neznám a tak děkuji za jeho prohlídku díky Tvým krásným fotografiím a ta tvrz vypadá také zajímavě. Takové stavby se mi líbí. Chrpy v louce mě také zaujaly. U Tebe je vždy na co koukat. Líbí se mi i vnučky psík. Je vidět, že je vychovaný. Mějte se všichni moc pěkně a těším se na další fotografie. Opatrujte se. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru,děkuji.Snad tam ještě někdy vnučku povezeme a nebo pojedeme pro ni.Je tam v okolí hodně zajímavostí.Kaira je cvičený pes a na soutěžích se s Nicolkou umísťují.

      Vymazat
  7. Jituško, Humpolec je dalším jen tranzitním městem, ráda jsem se podívala na tvé fotky. Chci manželovi pořídit jako dárek prohlídku pivovaru, ještě na to nedošlo. Zato Kačina, tam se občas zastavíme a projdeme parkem, dřív to bylo většinou spojené s oborou v Žehušicích, kde byli bílí jeleni.
    Máš krásnou vnučku a ona má moc hezkého psa.
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, taky jsme jednou jeli na závěr nějakého výletu k bílým jelenům, ale asi se to dozvěděli a schovali se, zato much a ovádů tam byla spousta a tak jsme jeleny neviděli a prchli domů. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Helenko,děkuji.Měla jsem vypsaných více míst,ale dopadlo to,jak to dopadlo.Zámek Kačina,ale už není od nás tak daleko.Chtěla jsem si hlavně prohlédnout park,ale po úterní průtrži se nedivím,že byl vstup do ni na vlastní nebezpečí.

      Vymazat
  8. Jituš, děkuju za fotografie z výletu. V Humpolci jsem nebyla. Kačinu znám velice dobře, když jsem bydlela ve Starém Kolíně, bylo to moje oblíbené místo, kam jsem často jezdila...Vnučka krasavice, pozdravuj ji. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,děkuji.Na zámek Kačina bych se chtěla podívat a od nás to už není tak daleko.Tak snad někdy

      Vymazat
  9. Jitu, do Humpolce jezdíváme, ale v kostele jsem ještě nebyla. Vždycky bylo zavřeno. Zříceninu tvrze jsme objevili náhodou, už na blogu také byla. Kačinu neznám, je to zajímavý tip na výlet. Vnučce to moc sluší a je vidět, že je pejsek poslušný.
    Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko,děkuji.S pejskem vnučka jezdí na kynologické závody a vedou si velmi dobře.Tam u vás je hodně zajímavostí,snad jsme tam s vnučkou nebyli naposledy.Až pojede v září na intr,to bude mít hodně věcí,tak bych ji tam zase ráda odvezla.

      Vymazat
  10. Parádní fotečky, mám ty staré stavby ráda. KOukala jsem na to pole chrp. krása ⚛ ღ ♥ Nikolka je šikula a její slečna také,. Je to vidět, že se jí věnuje. Ty psí slečny jsou jiné když dostanou výcvik. papa ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,děkuji.Ty chrpy objevila Nicolka,když se běžela s Kairou proběhnout.

      Vymazat
  11. Nádherné fotečky jako vždy, je fajn že jsi do kostela nakoukla líbí se mi moc. Vnučka je krásná kočka i pejska má úžasného.🌹 🌺 Hezký víkend Jituško a díky za milé komentáře♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko,děkuji.To byla náhoda,že byl kostel otevřený,většinou všude narážím na zavřené dveře

      Vymazat
  12. Moc hezké, Jituško. Maru.

    OdpovědětVymazat
  13. Jituško, Humpolec je pro mne Hliník :-)
    V Kačině jsem dávno byla, je to stále moc hezký zámek.
    Měj pohodové léto Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš,přesně tak a já na Hliníka nakonec zapomněla.

      Vymazat
  14. Parádní fotky Jituško ♥

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení