25.9.22

Málem ztraceni v lese

 V sobotu bylo hezké počasí a tak jsme se odpoledne vypravili za mladými na cvičák,kde dělali přípravy na nedělní kynologickou soutěž.Chtěla jsem se projít a nafotit pár detailů,které se mi v poslední době moc nedaří.







Listy na stromech se začínají barvit podzimem



Hledala jsem čtyřlístek a našla srdíčka



Kdo najde žábu?







Na jedlou houbu jsem nenarazila.Dcera to tu má prochozený a že prý tu moc houby nerostou.












Dostali jsme na hlídání Fibinku a rozhodli jsme se,že zkusíme jet dále po cestě.Jezdí tu dost cyklistů,občas i auto,tak jsme byli zvědaví,kam nás cesta dovede.



Byli jsme na území Geoparku Ralsko.Tady v těch místech by měly být zaniklé obce.



Problém byl,že silničky končily v lesním porostu.Takže jsme se pořád vraceli na rozcestí.




Cesty byly pěkné,ale nikam nevedly.Nevěděli jsme kudy,kam.Zapla jsem navigaci,ale ta nám pořád hlásila vraťte se na trasu.Geopark Ralsko má rozlohu 294 čtverečních km.To jsem si pamatovala a říkala si,to je tedy něco.Už jsem viděla,jak po nás pátrá vrtulník,hi,hi.Sama bych se odtud nevymotala.Nemám na to pamatováka.Vyznám se v mapách,ale orientační smysl nemám.Naštěstí manžel jo.Spadl mi  kámen ze srdce.To mladí koukali,když jsme se po necelých dvou hodinách objevili  zase u nich na cvičáku.Stejně mně to bude vrtat hlavou.Syn to tady projel na kole,tak ho vyzpovídám.



Ještěd se na slunci třpytí do dálky


Květiny moc neznám a nedokážu je identifikovat ani podle obrázku







Všude kolem jsou oplocené obory



Překvapilo mě,co tady je zlatobýlu.Kolem sídliště je už rezavý




Kam teď?


Slunce pomalu  zapadalo a tak jsme to zpátky vzali přes Olšinu,kde je pěkný výhled do kraje.









Manžel byl v pátek s dcerou na houbách.Našli necelý koš.Mám tu kliku,že on hrozně rád čistí houby a krájí na sušení.Já to nesnáším.Funguji jako vyrovnávač do sušičky a na síť.



Na síti dlouho houby nebyly,postupně jsem dávala do sušičky.


Řízkům asi nikdo neodolá.Ani jsem je nestačila osmažené vyfotit.



Dali jsme si trochu oddych od památek procházkou  v lese.
Hlavně,že jsme se neztratili,ale stejně se musím dopátrat,která silnice kam vede.Jinak by tu lesem nemohli  jezdit cyklisti ani auta.
Mějte hezký začátek nového týdne

 

14 komentářů:

  1. JItko, to jste byli poblíž letiště u Mimoně?že vám navigace nic neříkala? Tam je několik bývalých vesnic... Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Jituško zdravím a děkuji za milé slovíčka. Nádherně jsem se s Tebou prošla nádhernou přírodou, hříbky také super. Fota úžasná ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Jituš, moc hezká fota zvířátek a podzimní přírody. Řízky z hub jsou nej, taky děláme. Hezký nový týden, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Jituš, ty zaniklé obce by bylo zajímavé trochu prozkoumat, ale nejdříve o nich něco zjistit. Hlavně plnou nádrž a pak vyrazit, kdyby něco... Fotky jsou hezké, houby nesbíráme, nechám to houbařům. Vy jste si aspoň pochutnali. ☺

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezké fotografie. Také jsem byla v sobotu se synem na houbách a našli jsme koš. Už je nemůžu ani vidět...Líbí se mi detaily šťavelu, který tvoří srdíčka i další se povedly. Měj se moc pěkně. Začínáme s opravami v bytě a tak mám tři příspěvky připravené a další budou, až bude hotovo...Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
  6. Jituško, krásné detaily. Kochám se. V sobotu bylo opravdu hezky.
    Jsem ráda, že ses nám našla! Při focení není těžké se zamotat...
    Měj se moc hezky, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Jitulko také moc zdravím a krásné fotečky a houby máš krásně nakrajene a usušene a ty řízky také to mám ráda já jsem nasušila 5 litrovou sklenku tak mám dost Jitulko opatruj se a hezký nový týden přeji .

    OdpovědětVymazat
  8. Nádherné fotky Jituško , pěkný úlovek v lese. Poslední dobou jsem neměla moc čas na Pc. Byla jsem na dvou školení a dva dny jsem seděla v komisi, bylo to únavné a úplně mi to odrovnalo.Včera jsem celý den prospala ♥

    OdpovědětVymazat
  9. Jituš, krásná a dlouhá procházka a nádherné fotky🥰

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to bylo tedy moc prima odpoledne !!! Moc se mi líbí fotky se západu slunce.
    Klidný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  11. Parádní fotky, chlupáči úžasný. Měla jsi krásný den ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
  12. Krásné fotky a ty úlovky. Ach. Jituško, já se sice v mapách vyznám, ale v poslední době je to čím dál těžší. Na mapách jsou zeleně zaznamenané lesy a modře potoky, vidět jsou i louky a pole, vím, kde je sever a kde jih, ale když se v posledních letech začalo tak kácet ve velkém, krajina se najednou mapám nepodobá. Nebo mapy krajině. Naštěstí jste se nakonec dostali šťastně domů nebo za mladými.

    OdpovědětVymazat
  13. Nádherné fotečky i máš krásné houbičky u Tebe je fajn, že muž čistí no počkej Jitu až já dám fota to budeš zírat kolik toho syn nasbíral :-))) Také mám nasušeno i koření jsem si z hub udělala však houby se hodí i vydrží!!!

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení