19.1.20

Hrad Valečov

Dalším pokračováním našeho výletování minulou neděli byl hrad Valečov.Překvapilo mě,že na parkovišti bylo dost aut.Mám zažité,že hrad je přes zimu uzavřen.Vydaly jsme se s Valinkou a Bleky směr hrad.Manžel zůstal na parkovišti.Vzala jsem si sebou jenom brašnu s foťákem.







Před hradem na louce se konají každý rok Valečovské hudební slavnosti,které hostí různé zpěváky a skupiny.Každý rok aspoň na jeden koncert jdeme.Pod širým nebem je to velký zážitek.



Přijdeme k hradu a už vidíme na ceduli,že hrad je otevřen i přes zimu o víkendech a svátcích.Bohužel nemám u sebe ani korunu a na parkoviště se mi vracet nechce.Tak si hrad jenom obejdeme.Teď,když vím,že je hrad otevřený můžeme se sem kdykoliv podívat.Jezdíme okolo velice často.Hlavně,abychom to stihli do sezóny,protože potom je hrad v obležení turistů.


Valečov je zřícenina středověkého skalního hradu na území obce Boseň,v okrese Mladá Boleslav,nedaleko Mnichova Hradiště.Stojí na skalních útvarech při západním okraji Českého ráje ve výšce 320 m.n.m.Od roku 1967 je chráněn jako kulturní památka.
Hrad založili po roce 1300 Valečovští z Valečova.Hrad byl vytesán do skal a prostory doplněny dřevěnými stavbami.Od roku 1472 zde žil Vaněk z  Valečova,podkomoří královských měst v době kralování Jiřího z Poděbrad.Až v 16.století byl dostavěn zděný palác.Později se začali majitelé hradu rychle střídat,až jej počátkem 17.století získal mocný rod Valdštejnů s celým panstvím.Hrad byl udržován do třicetileté války,po jejím ukončení začal chátrat a sloužil jako obydlí chudiny a zdroj levného stavebního materiálu.Poslední obyvatelé skalních bytů v nich přebývali až do roku 1892.
Od roku 1994 vlastní hrad obec Boseň,která se o něj velmi dobře stará.











Tam nahoru se snad podíváme příště








Nakoukneme do nádvoří a vidíme ještě nazdobený stromeček


Hrad hlídají psi,asi cítí Bleky a tak pěkně štěkají
















Poslední ohlédnutí za hradem,kde se nám moc líbilo


Sluníčko se pomalu uchyluje k západu a za chvíli bude šero.


Tento víkend jsme měli v plánu další výlety,ale neochladilo se,sníh nepadal a víkend propršel.Je to divná zima,ale snad bude lépe.
Mějte hezké dny


24 komentářů:

  1. Tak jsem se pokochala, skvělé fotky. Ta stavba je mohutná, ale vypadá to kolem hradu moc pěkně. Hezký večer (✷‿✷)♥️✨♥️🌺🌺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,děkuji.Hrad je velmi krásný a docela mohutný a hlavně zachovalý

      Vymazat
  2. Jitko, hezký výlet i fotky. Také se nám jednou stalo, že jsme vyjeli na kolech na Kašperk, bez peněz a on byl otevřený. Takže jsme si prošli jenom nádvoří a prohlídku si zopakovali za pár let. Věřím, že vy se tam brzy podíváte.
    Přeji krásné dny, i když se sníh nekoná. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo,děkuji.Snad se podíváme příště i do věže

      Vymazat
  3. Zdravím Jitulko a přeji krásný celý nový týden.O víkendu jsem nebyla:) díky opět za super fotky z výletu.😍👀👍

    OdpovědětVymazat
  4. Jituško, hrad Valečov neznám a jsem moc ráda, že jsi mne jím provedla svými krásnými fotkami. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko,děkuji a jsem ráda,že jsem ti mohla ukázat hrad,který neznáš

      Vymazat
  5. Jituško, děkuji za krásné fotky a info. Kdybychom náhodou jeli kolem, je dobré to vědět. Ideální místo na výlet se psem.
    Přeji hezké pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko,děkuji.Návštěva Valečova stojí za to a pejskové sem hlavně mohou

      Vymazat
  6. Nádherné fotky Jitušk, tentokrát z místa, kde jsme také byli, jen před třemi roky a v létě. Šli jsme z Březiny, kde jsme se zastavili u Žabakoru, dál přes Olšinu nahoru na Drábské světničky. Jen Studený průchod jsme museli obejít. Manžel má problémy se stísněnými prostorami mezi skalami a dělalo se mu špatně. Naštěstí to jde obejít... Od Drábských světniček jsme šli přes Klamornu kolem Valečovských skalních bytů ke hradu a dál pěšky přes obec Zásadka až do Mnichova Hradiště na vlak. Byl to super výlet...Je tam u vás opravdu krásně. prostě ráj... Děkuji za připomínku tohoto nádherného místa a těším se na další fotografie z vašich dalších výletů...Valinka už je veliká a hezká slečna. Pamatuji ji ještě malinkou....Přeji Ti krásné a pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru,děkuji.Valinka je už opravdu slečna,utíká to

      Vymazat
  7. Jituš,děkuji za připomenutí hradu Valečov,byl častým cílem našich výletů,když jsme tam u vás ještě bydleli.Krásné fotky,hrad je opravdu udržovaný pořád.Měj se fajn F.

    OdpovědětVymazat
  8. veľmi pekné fotky******************************

    OdpovědětVymazat
  9. Jituško krásná podívaná i povídání.Moc hezký výlet.Děkuji za podívanou...hezký večer.

    OdpovědětVymazat
  10. Jituško, krásně jsem se s tebou prošla v místech, která jsem nikdy nenavštívila. Hrad má své kouzlo, snad se i já někdy podívám. Iva

    OdpovědětVymazat
  11. Moc pěkné fotky Jituško******** 🍀⭐🧣☀️🍀⛄☀️☔⭐🍀

    OdpovědětVymazat
  12. Moc děkuji za krásná, fota povídání, to bylo pokoukáníčko. Jituško nestíhám, proletím vše, ale nekomentuji. *************♥

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení