1.1.20

Za sněhem

Je zima a proto asi všichni toužíme po sněhu.Už sice říkám,že nemusí být zrovna ve městě,to stačí poprašek,ale na horách určitě.A tak jsme se za ním jeden den mezi svátky s přáteli vypravili.Od nás to do Krkonoš není zase tak daleko.Do Kořenova asi 40 km a do Harrachova 48.Čekala jsem,že sníh bude už v Tanvaldě,sice kopečky v okolí bílé byly,ale ve městě sníh nebyl.Poprašek sněhu se začal objevovat až za Desnou a když jsme vyjížděli kopec do Kořenova začala ta správná zima.Byl to nádherný pohled.Chtěla jsem se hlavně projít po tom vánočním ruchu a udělat pár fotek na novoroční PF,aby byly aktuální.Kořenov leží na rozhraní Jizerských hor a Krkonoš.Auto jsme nechali u motorestu a šli jsme se projít k Tesařovské kapli.Pánové se brzy vrátili,že si jdou do motorestu na kávu.Foukal hrozně ledový vítr,teploměr ukazoval -4.Obdivovala jsem děti,které sáňkovaly na kopečku,na kterém kaple stojí.Tváře zarudlé od vichru,ale šťastné.

Hodně se mračilo,vypadalo to,že bude sněžit.Ale nesněžilo.Za mraky jsem byla vděčná,protože fotit sníh a ještě s bílou oblohou,jaká v zimě často bývá,tak zrovna takové fotky moc ráda nemám.






Domky v Kořenově.Obloha se trochu na západě vyjasňuje západem slunce,který bude asi za hodinu.



Tesařovská kaple,vystavěná podle návrhu berlínského specialisty na sakrální stavby.Při stavbě bylo použito hrázdění,které nebylo na jižních svazích Jizerských hor tak časté.






Rozhledna Štěpánka







Motorest v Kořenově,kam se šli pánové ohřát


Z Kořenova dál na Harrachov nejedeme.Je před koncem roku a na hory se sjíždějí lidé,kteří tu budou trávit silvestra.V Harrachově bydlí manžela bratr a tak víme,jaký tu je v zimě provoz a blázinec.
Sluníčko se chystá k západu a tak cestou různě stavíme.Hlavně tam,kde je pěkný výhled.Studený vítr je hodně nepříjemný.Těšíme se do chaloupky,kam jsme pozvaný našimi přáteli,na teplíčko z krbu a něco teplého do bříška.










Po dálnici se s manželem bojím,ale takovéhle zasněžené cestování mě baví.Musí jet opatrně,pomalu a to mně vyhovuje.Mohu obdivovat krásně zasněžené stromy.


Není tu krásně?Co říkáte?






Parkoviště u sjezdovek v Rejdicích.Všude se zatím zasněžuje,ale když se se sem vrátíme s rodinou dcery o den později,tak se tu už lyžovat bude.













Lyžařský areál Šachty u Vysokého nad Jizerou.Sjezdovky v provozu ještě nejsou.Pouze u dětského vleku se sáňkuje





Na obzoru se vypíná hrad Bezděz.Je vzdálen skoro 90 km.


Rozhledna U borovice.Je všední den,tak je zavřeno.Ale v sobotu se sem vypravíme s rodinou znovu.









Nějaký dravec


Blížíme se dolů a sníh už není.





Vzala jsem Vás na hory a vezmu ještě v dalším příspěvku,ale fotky teprve musím projít.
Mějte hezké dny nového roku



21 komentářů:

  1. Děkuji Jituško,že jsi nás vzala sebou na hory a máš pravdu,je to krásné....

    OdpovědětVymazat
  2. ahojky Jitka nádherné fotky si vytvorila ta kaplnka je krásna aj tie domečky a ta zimná obloha no úžasne dielo....Veľmi sa mi páči zimná príroda********************************

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slávko,děkuji.Také mám ráda zimní krajinu

      Vymazat
  3. Jituško, děkuji za tu nádheru! Úplně z těch fotek cítím ten bohorovný klid, to by v Harrachově nebyl... U kaple jsem nebyla už spoustu let. Musím to napravit.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko,děkuji.V zimě do Harrachova se člověk musí připravit na velké rušno.Když jsme byli mladí nevadilo nám to,teď už se raději tomu vyhneme.No,už taky nelyžujeme

      Vymazat
  4. Jíťo parádní fotečky, ty chaloupky jsou super, hezká procházka to s Tebou byla 🔔★⋰⋱★🔔

    OdpovědětVymazat
  5. Jééééééééé, hurááááá, sníh alespoň díky Tobě Jituško nezapomenu jak vlastně sníh vypadá hihi.Děkuji moc hned je mi veseleji a opravdu moc krásné fotografie jsi vykouzlila líbí se mi moc.Snad i do nížin ten sníh také dorazí a dočkáme se hlavně děti♥Měj krásný mraziví den:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Jituško, to jsou překrásné fotografie. Nádherný výlet jste měli. Líbí se mi zasněžené chaloupky i ta rozhledna U borovice. Já koukám na Jedlovou a na Luž. Tam je sníh také. U nás ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě jsem se přišla podívat na počítači a prohlédla si fotky ve velkém formátu. je to krása. My se asi delší dobu nikam nedostaneme. Pošlu SZ, nechci to psát do komentářů.

      Vymazat
  7. Jitko, to je nádhera, připadám si jako v pohádce. Tolik sněhu jsem letošní zimu ještě neviděla. Hezky jste si výlet užili, super fotky.
    Přeji fajn víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo,děkuji.Občas to,jak v pohádce vypadalo

      Vymazat
  8. JItuško, pravá Ladovská zima a zima, která pro nás začíná být čím dál tím vzácnější. Procházka musela být příjemná a hlavně ty výhledy - ráda jsem se s tebou prošla.
    Přeji ti hezkou neděli. Iva

    OdpovědětVymazat
  9. Dálší nádherné fotky , ale i procházka musela být super. Na obrázcích i fotkách je vždy zima nádherná, ale v skutečnosti už o ni nestojím.♥

    OdpovědětVymazat
  10. Květuš,děkuji.Sníh mám ráda,ale už jen spíše proto,že je krásná zasněžená krajina,ale nemuselo by to být nadlouho.Lepší si za ním zajet na hory

    OdpovědětVymazat
  11. Radost pohledet na zimu, která u nás není. Překrásné fotografie. :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení