27.1.20

Putování za větrnými mlýny

Minulé pondělí jsme se vypravili za větrnými mlýny v Libereckém kraji.Nejdříve směr Heřmanice,které leží u polských hranic.Cestou jsme marně vyhlíželi sníh.Bohužel,pouze na jednom kopci v Německu bylo bílo.
Obec Heřmanice je táhlá obec,kterou protéká potok Oleška,který byl příčinou velkých záplav v roce 2010 a zničil komunikace a několik domů.Je to hezká obec se spoustou dřevěných soch,které tu zůstávají po každoročním řezbářském sympoziu.Trochu nás překvapily betonové zátarasy na hranici s Polskem.Jedeme,nikde žádné značení a skončíme u betonu přes silnici.

Nevěřila bych,co taková říčka dokáže při záplávách udělat



Heřmanické peklo
















Jeden z roubených a hrázděných domů



Myslela jsem,že nás bude na cestách čekat lepší počasí.Ale bohužel,je zima a studené fouká.



Na poli sedí nějaký dravec,ale než bych vyměnila objektiv za větší,bude stejně pryč.




Původně jsme měli naplánovanou cestu k větrnému mlýna z Heřmanic.Ale jeden pán,kterého jsme se ptali nám řekl,že je tam cesta špatná.Poslal nás to objet z druhé strany.Jeli jsme asi devět km a bylo nám to k ničemu.Neměli jsme ho poslechnout a vydat se cestou z Heřmanic.
Tady už jsou vidět větrné elektrárny a mezi něma je stará zřícenina větrného mlýna





Tady je už jasné,že se k mlýnu nedostaneme.Všude na internetu se píše,že je zřícenina volně přístupná,ale odkud.Zjišťuji,že je oplocení pod elektrickým proudem.Našla jsem na jednom blogu,že pán přelezl branku,kde elektrika není,aby se dostal až nahoru.Ale o takové dobrodružství nestojím.Pouze přemýšlím,co k tomu majitele vedlo.Zřícenina určitě nepatří mezi vyhledávané památky.Byla jsem hodně zklamaná,protože takové opuštěné zříceniny jsou pro mě hodně lákavé.Obešla jsem to hodně daleko,ale nikde skulinka.






A tak fotím velkým objektivem jenom z dálky.
Větrný mlýn Vysoký je zřícenina větrného mlýna holandského typu,který stojí na Lysém vrchu poblíž Vysokého,kousek od Heřmanic v Libereckém kraji.Dosahoval výšky 13 m a stávala u něj také pekárna.Zbudován byl místním rychtářem Eduardem Zuchterem v letech 1828 až 1830.Během roku 1866 mlýn zpustošila pruská vojska během tažení za prusko-rakouské války.Poté se stavba k původnímu využití nikdy nevrátila.V roce 1897 zde vznikla rozhledna s ochozem,byl tu otevřen i hostinec.V roce 1945 ale vše zaniklo.Na začátku 21.století vyrostlo na návrší v blízkosti mlýna několik větrných elektráren.Zřícenina mlýna je kulturní památka volně přístupná



Vracet se zpátky zase do Heřmanic jsem už nechtěla.





Nejspokojenější byla Bleky.Našla ten největší kus větve a lítala spokojeně po poli.Dokonce si ho chtěla vzít mermomocí do auta.To ji manžel hnal.




Jedeme za dalším větrným mlýnem a doufám,že budeme úspěšnější.Uhelná u Hrádku nad Nisou.Městečko docela známe,jezdíme přes něj do Žitavy na nákupy a hodně jsme ho prošli,když jsme byli s vnoučatama na dovolené v nedalekém kempu Kristýna.Bereme to přes Polsko.Ráno jsem si ještě od syna vzala průkazku pro Bleky,že je čipovaná a registrovaná.




Další větrný mlýn Scholzeho.Mlýn postavil v letech 1842-1843 tesař Josef Schulz.Vystřídalo se tu mnoho mlynářů.V roce 1864 uhodil do mlýna blesk.Byla vyměněna poškozená hřídel.Mlynářství pomalu upadalo a v 90.letech 19.století byla odstraněna křídla.V roce 1909 došlo k přestavbě na seník.Později byl mlýn zkonfiskován státem a chátral.Dnes je opraven a slouží jako rekreační objekt.










Ze silnice je vidět elektrárna v Bogatynii.


Obec Uhelná

Kaplička Panny Marie pomocné


Jsou tu pěkné hrázděné domy




Projedeme Liberec a zajedeme k lyžařskému areálu Javorník,podívat se,jak to tu vypadá se sněhem.Mladí sem každou zimu jezdí na večerní lyžování.Okolní kopce jsou bez sněhu,pouze Ještěd je bílý.



Zasněžuje se,ale myslím,že ani teď není areál v provozu.




Tak jsme projeli zase kousek Libereckého kraje.Ráz počasí je neměnný.Vlhko a docela chladno,akorát na chřipku.Snad to zvládneme ve zdraví.
Mějte hezký poslední lednový týden.


24 komentářů:

  1. Jituško zdravím no moc hezké fotečky a ta krajina také a ty dřevěne sochy nádherá větrný mlýny to je parada já když jedeme do Jihlavy také to tam vidím to si měla hezký výlet teda líbí se mi ty tvé krásné fotečky děkuji za podívánou ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětuško,děkuji.Ještě bych se na nějaké větrné mlýny podívala,ale v okolí žádné nejsou.

      Vymazat
  2. Jituško to jsou nádherné fotky. Ten mlýn ve Václavicích je opravdu nádherný, ten u Heřmanic...no je to velká škoda. Na hranicích ty zátarasy jsou kvůli tomu, že z Polska tam jezdí zloději aut...Je to smutné, ale bohužel je taková doba. Krásné fotografie jsi pořídila. U nás není po sněhu ani památky. Mlha, mlha a zase mlha. Občas trochu sluníčka a tak jsem se ráda pokochaly krásnými fotkami, kde je aspoň trošku bílo. Děkuji za hezkou podívanou a přeji Ti krásné poslední lednové dny..

    OdpovědětVymazat
  3. MOc pěkné fotečky, krásně jsi mě provedla Libereckým krajem. Čloběk to ani nezná. Máš pěkně fotky popsané. Bleky je super 💕🌸💖🌷🌼💕🌸

    OdpovědětVymazat
  4. Jitka úžasne a krásne fotky si spravila... tie sochy nemajú chybu-nádhera*******************

    OdpovědětVymazat
  5. Jituško, občas do tohoto kraje zavítáme, ale o mlýnech jsem neměla tušení. Myslela jsem, že tyhle holandského typu jsou jen na Moravě. A kde je sníh, když ani kolem Liberce není....
    Aaron je na to s klacky stejně jako Bleky, taky chce své úlovky sebou :o)
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko,děkuji.Našla jsem je na internetu v zajímavostech

      Vymazat
  6. Krásně jsi fotila Jituško.U nás je škaredě,zamračeno už od víkendu,poprchává,raději nevystrčit ani nos.Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindřiško,děkuji.U nás také pořád poprchává,na výlety do není

      Vymazat
  7. Jituško, krásné fotky a průvodce Libereckým krajem. :) Radost pohledět :)

    OdpovědětVymazat
  8. Větrné mlýny mně baví, ale tento je pro mne dost z ruky, :o) takže děkuji za možnost, projít se s Tebou tímto místem.
    Jitko, měj prima večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo,děkuji.Mlýnů je hodně,ale také od nás daleko

      Vymazat
  9. Jituško to jsou přenádherné fotečky no a ty sochy nemají chybu moc se mi líbí***********děkuji za dokonalý popisek jsi moc šikovná.͡° ͜ʖ ͡ - 😖👍👍(✿❦ ͜ʖ ❦)

    OdpovědětVymazat
  10. Překrásné fotografie Jituško********* u nás je také sníh, byl o něco více, dokonce kousek od nás na Kubovce to nebylo ani sjízdné. Dnes u nás svítí sluníčko , tak odpoledne bude asi bez sněhu ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuš,děkuji.U vás na jihu bývá sněhu více,jak u nás na severu

      Vymazat
  11. Ahojík Jituško krásně jsem se spolu s Vámi a prostřednictvím foteček prošla Libereckým krajem . Parádní fota i povídání, moc děkuji ♥

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení