18.10.20

Něco zase z kuchyně

 Nevlídné počasí nás drží doma a lepší to asi ani přes zimu nebude.Je spousty času zkoušet nové věci a nové recepty.Čím začít,asi sladkým.Není to o tom,že bychom se doma cpali pořád něčím sladkým,ale manžel si dá rád ke kávě něco sladkého.Když neupeču,nakoupí si sušenky.O sladké se většinou podělím,na talířku donesu kamarádce,přichystám pro syna a dovezeme na ochutnání k dceři do restaurace.Často,ale peču z polovičních dávek.Prostě mě to baví.Ráda vzpomínám na starou paní v garsonce,která mi nosila pro kočku a psa zbytky masa,které třeba okrájela z kuřete nebo ji zbylo z polévky.A já ji za to nosila,co jsem právě upekla.Měla vždy velkou radost.Umřela a bylo ji 93 let.

Většinou zkouším recepty z Vašich blogů.Velmi mě překvapil od Petry estonský kringel.Vůbec jsem ho neznala a tak bylo jasné,že ho brzy vyzkouším.Pokud ho neznáte,tak vyzkoušejte.Je to neskutečná dobrota.Hlavně,pokud máte rádi skořici.Pekla jsem ho už 2x,ale podruhé z poloviční dávky.

Recept tu psát nebudu,má ho Petra na svém blogu a také jsou recepty na internetu.Tady jenom ukazuji,co je na moučníku nej,nej..Placka se pomaže rozpuštěným máslem se skořicí a cukrem.



Nedávno jsem měla rozřezanou dáseň a tak jsem hledala nějaký moučník,který by se mi v ústech rozpustil.Narazila jsem na tvarožník.Je to velmi lehký a chutný moučník.

Recept
500 g jemného tvarohu,4 vejce,5 PL krupičky,1 hrnek mléka,osladit 4 PL medu.
Dovnitř mají přijít rozinky,ale ty já nemusím a vzpomněla jsem si,že mám v mrazáku červený rybíz.A dobře jsem udělala,protože nakyslá chuť rybízu tu ňamku dovršila.Hotový se může polít ovocným sirupem a nebo namazat džemem.



Manžel si rád  pouští na Youtube různé návody na vaření a pečení.A občas mě k tomu přizve s tím,že bych to mohla vyzkoušet.
Tak jsem pekla rohlíky.Sama rohlíky vůbec nejím,připadnou mi všechny jako guma.A tak jsem souhlasila,že upeču domácí rohlíky.Recept jsem si nenapsala,ale receptů je plný internet.Byly dobré,křupavé.Pečlivě jsem si rozkrájela těsto,aby byly jeden jako druhý.No,nebyly.





Nový způsob vaření chleba.Tak znělo video na Youtube.To objevil opět manžel,ale zaujalo to i mě.Já mám pořád doma všechno na pečení a tak jsem se do toho hned pustila.Ale místo bílé mouky jsem použila špaldovou celozrnnou mouku.

Recept

700 g hl.mouky,2 lžičky cukru,balíček sušeného droždí,400 ml vody,30 g olivového oleje,1 lžička soli.Nechat 30 minut kynout a rozdělit na 10 kousků a z nich vytvořit bochánky.Potom si dáme vařit vodu se třemi lžícemi sody.Postupně dáváme bochánky na 40 vteřin do vody.To mě právě zaujalo.Bochánky dáme na plech na pečící papír,nařízneme a posypeme tím,co máme rádi.Já hrubou solí a sezamem.Peče se 35 minut při 180 st.

Mně to spíše připadlo jako housky.A musím napsat,že byly moc dobré.Přijel zrovna syn s přítelkyní a měla jsem udělanou i domácí lučinu a tak po práci jim právě upečená houstička přišla k chuti.Tento recept si určitě zopakuji.




Několikrát jsem si vzpomněla,že jsem jednu dobu dělala často vaječnou tlačenku.Asi hlavně o velikonocích,kdy zbyly vejce z koledy.Když jsme byli naposledy na nákupu v Liberci v Globusu,hledala jsem kypřící prášek a želatinu a vzala jsem do ruky želatinu na vaječnou tlačenku.A bylo rozhodnuto.Ještě jsem koupila nakládanou zeleninu Moravanku.Rozkrájí se s vejcema na kostičky,může se přidat i uzenina,ale tu nejím,tak nedávám.A podle návodu na sáčku se zaleje želatinou.Přidat se má celá majolka,ale s tou se moc nesnese můj žaludek a tak nahrazuji z větší části zakysanou smetanou.




Moc jsme si na ni pochutnali.Když si přijel syn zase vyzvednout psa,hned jsem mu dala polovinu.Budu dělat častěji.

Dostala jsem taky od známých hodně rajčat.Měli velkou úrodu.Tak co s něma.Samozřejmě jsme jich hodně snědli v různých jídlech a salátech a přesto zbyly.Hledala jsem na internetu,co s něma.A našla návod na sušení.Sušičku mám a tak se sušilo.Jaké jsou se dozvím až na vánoce,to je rozdělám.Dcera hned,že sušená rajčata miluje,tak jedna sklenička skončila hned u nich.Byla to zkouška,když budou dobré,usuším jich příště více.



Usušená rajčata se napěchují do skleniček a zalijí olivovým olejem s bazalkou a oreganem.


Kdyby někdo přemýšlel,že si fotím snad všechno co v kuchyni uvařím a upeču,tak to ne.Ale fotím a většinou mobilem a posílám svým sestrám.Jsem s něma celé dny ve spojení a když něco nového uvaříme a nebo upečeme posíláme si na mobil fotky.Pomáhá nám to překonávat tuhle divnou dobu.A když není hezky a nemůžeme být někde na výletě,tak se člověk nejvíce doma zabaví nějakou prací.
Každý večer se ptám manžela,co mám uvařit,abych věděla,jaké maso vyndat z mrazáku.A slyším pořád stejnou odpověď,je mi to jedno.A občas,když uvařím podle sebe,slyším,tak na tohle jsem zrovna chuť neměl.Ach,jo.
Třeba jsem Vám dala svým příspěvkem nějaký tip,co třeba upéct a o tom to je.
Máme tu zpátky zamračenou oblohu,mlhu a deštivo.
Proto mějte slunce aspoň v duši


18 komentářů:

  1. Mnoho dobrých receptů, určitě něco vyzkouším. M.

    OdpovědětVymazat
  2. Jitko, díky za receptíky, určitě něco ráda vyzkouším :)
    Vaječnou tlačenku mám moc ráda, ale nikdy jsem jí nedělala. Jen sulc. Tak tu zkusím 100% :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  3. Jituško, dala sis práci, nejprve s pečením a vařením a sušením a pak focení a ještě to umístit na blog. A vyplatilo se, ten koláč z tvarohu bych šla upéct hned, kdybych na stole neměla od večera štrůdl, slibuji, bude brzy na pořadu dne.Moc krásný příspěvek, vše jako od profíka. Ať se často manželovi do chuti trefíš, ale občas by měl taky přizpůsobit chutě těm tvým.Zdravím Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Jituš, kringel neznám, ovšem tvarožník patří k mým oblíbeným moučníkům. I můj muž má rád sladké, takže peču pravidelně. Na jaře, když byla karanténa, pekla jsem běžně rohlíky, nebo housky. Nakupovala pro nás dcera a já jí nechtěla zatěžovat nákupy pro nás. Stačilo jednou týdně. I teď občas upeču housky. Rajčata jsem sušila loni, poté, co jsme je nesehnali v Itálii, odkud je pravidelně vozíme. Dokonce jsem uvařila i několik skleniček suga, takže mám prima základ na pizzu. Letos to bylo napadené plísní, spoustu rajčat jsme zkonzumovali a něco jsem zamrazila. V zimě, jak když je najdu.
    Krásné podzimní dny 🌹

    OdpovědětVymazat
  5. Já zrovna peču podle receptu z jednoho blogu mrkvový koláč s citronovou polevou. kringel by bylo moje gusto, skořici miluju. Já do sušených rajčat dávám ještě stroužek česneku. Letos nebyla úroda moc oslnivá, všechno se stihlo sníst, taky jsem měla jen tři rostliny tyčkových a čtyři truhlíková. Aby se mi to vešlo na terasu podél zdi pod střechu, aby nebyla na vlhku.

    OdpovědětVymazat
  6. Jituško, to je dobrot - kringel miluju, tvarožník občas peču, pečivo máš jako malované! Na sušených rajčatech ujíždím, bohužel jsem letos neměla tolik opravdu dobrých, abych je mohla i sušit. A vaječnou tlačenku taky občas dělám, já používám bílý jogurt, vynechám uzeninu a přidám kostičky sýra. je moc dobrá.
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Jíťo to je dobrůtek, jsi šikula. Kringel neznám, ale tvarohové těsto mám ráda. No vidíš, jak máš pěkná rajčátka.Vše se Ti povedlo na jedničku s hvězdičkou ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
  8. Jituško to mi nedělej.To jsou mňamky asi se dæm do pečení😀😀😀😀

    OdpovědětVymazat
  9. Tedy to je zase dobrot...Tvoje veky, které jsi myslím loni, představila, peču docela často. Ty nemají chybu. Ten estonský kringel vůbec neznám a ani ten tvarožník. Dělám sice nepečený dort z tvarohu a želatiny, ale manžel o něj moc nestojí, tak už jsem ho docela dlouho nedělala. Já bych celý sama nesnědla...Máš to moc hezké a dobré až sem...Měj příjemné podzimní dny i když nás počasí spíš trestá deštěm a studeným větrem, a musíme tedy sedět doma.

    OdpovědětVymazat
  10. No jak to vidím, všechno bych si hned dala. Jak je člověk víc doma, láká to zkoušet různé věci. Mám teď dovolenou a pořádně se nikam jít nedá, tak budu asi experimentovat.

    OdpovědětVymazat
  11. To je dnes úolný receptář kulinářských nápadů. Určitě nějaký receptík využiju. Vaječnou tlačenku dělá teď v poslední době můj syn. On občas když ho to chytne, tak si zahraje na kuchaře. :-)
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  12. wau to musí být v nebíčko v papulke a potom že priberám....

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj, Jituš, jsi prostě moooc šikovná!!! Vaječnou tlačenku máme taky rádi, rajčátka si suším též. V jaké troubě jsi pekla rohlíky a ty chlebové bulky? Já mám plyn, ráda bych je vyzkoušela.Měj pěkné dny, opatruj se...♥

    OdpovědětVymazat
  14. Teda já koukám. Tolik zajímavých receptů - a jak se ti krásně podařily. Pěkné bylo i to, že jsem u té první fotky přemýšlela, co z toho bude, a výsledek mě překvapil. Že se ti povedly i rohlíčky a ty chlebové houstičky... rajčata bych si taky dala, dobrý tip. A o sladkým ani nemluvím, to taky můžu :-) Určitě vše výborné. A abych nezapomněla, líbí se mi i fotka v kalendáři říjen .-) Krásný den

    OdpovědětVymazat
  15. Super a díky za recept, tlačenku také dělám jen trochu jinak a opravdu doporučuji všem je to mňamka :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Tak to je dobrůtek , které jsi Jituš napekla,až se mi sbíhají sliny. U nás by to neměl ani kdo jíst.♥

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení