8.10.20

Rozhledna Bramberk

 V sobotu 3.října bylo hezké počasí  a tak jsme se rozjeli směr Jizerské hory.Měla jsem v plánu rozhlednu Bramberk nedaleko Lučan nad Nisou.Rozhledna je 21 m vysoká kamenná a stojí na 787 m vysokém stejnojmenném postranním vrcholu kopce Krásný v Jizerských horách.

První,dřevěnou rozhlednu otevřela 4.srpna 1889 lučanská sekce Horského spolku.Dřevěnou věž však provázela smůla.Při jejím slavnostním otevření 28.července 1889 přišel silný déšť a vítr,který poničil tribunu a tak se slavnostní otevření muselo odložit.Uskutečnilo se další víkend a na Bramberku se sešlo několik tisíc výletníků.Dřevěná konstrukce rozhledny byla několikrát poničena bouří a scházely peníze na její pravidelnou údržbu.Později zůstala na dlouho pro veřejnost uzavřena a ztrácela přízeň turistů.


V roce 1910 padlo definitivní rozhodnutí nahradit starou rozhlednu za novou kamennou.16.července 1911 byl položen základní kámen.Hrubá stavba z mohutných žulových kvádrů byla dokončena v říjnu 1911.Rozhledna byla slavnostně otevřena 16.června 1912.
V červenci 2015 byla rozhledna prohlášena za kulturní památku.


Na rozhlednu nás pouštěli s rouškou a po 10 lidech.Vyšlápla jsem si 96 schodů,což není zase tolik,abych nahoře zjistila,že jsou výhledy v oparu a okno ne moc čisté.



Vedle rozhledny je chata s restaurací.Můžete se tu i ubytovat.Myslím,že by se mi tu líbilo


Mají tu i ovečky.



Lidí tu bylo dost,dalo se to čekat,bylo krásné počasí i když dost větrné.Vylákala jsem manžela aspoň kousek se projít do lesa.Moc se mu nechtělo,pajdal,bolela ho pata.Škoda.Dá se odtud dojít na další rozhlednu Slovanka a pod ní je Křížová cesta.Snad někdy příště.







Zajímavé houbičky.Smaženici bych si z nich neudělala.




















Když jsme jeli přes Horní Maxov všimla jsem si,že je otevřený kostel.Tak říkám manželovi,aby mě zastavil.Co jsem nafotila kostelů,ale všechny byly zavřený.Vešla jsem do kostela,kde pobíhaly děti a jejich maminka tu uklízela.Všimla jsem si na dveřích,že je v neděli mše.Zeptala jsem se,zda bych si mohla udělat jeden snímek.Prý pokud nemá pan farář napsaný na dveřích,že se nesmí fotit,tak mohu.Vrátila jsem se a nikde žádná cedule.Udělala jsem opravdu jeden snímek.Ten druhý je výřez z prvního.

Kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova.Je to pseudogotický kostel a byl dostavěn v roce 1910.
Od roku 1999 prochází významnou rekonstrukcí.






Pokud se Vám zdá fotka ukouslá,tak je.Vpravo stálo auto,otevřené dveře a puštěné rádio.Tak jsem si říkala,že manžel,čeká na manželku až uklidí.To znám,manžel někdy také nevyleze z auta a já si poletuji všude sama.




Zajeli jsme ještě do Příchovic,že se i tady trochu projdeme.Tady bylo lidí ještě více a hrozně foukalo.Nejsem žádná statná žena a tak jsem měla pocit,že mě to snad odfoukne.Manžel zaparkoval,ale potom uviděl výhodnější místo a chtěl popojet.A auto nešlo nastartovat.Tak jsem šla tlačit.Hned přiskočil mladý polský pár a pán hned ukazoval,že to bude baterkou.To jsem věděla i já,že ne,protože ji manžel před 14 dní kupoval.Startér zlobil už před tou dobou,ale baterkou to nebylo.Dal auto do servisu,zaplatil nemalou částku a startování zlobí nadále.Tak jsem si stačila vyfotit Cimrmanovu rozhlednu a raději jsme jeli.Auto chytlo z kopce.


Nakonec pár krajinek,které jsem cestou nafotila.


Trosky se vypínají na všechny strany






O víkendu jsme si užili pěkného počasí a od pondělí zase prší.
Mějte se hezky a opatrujte se


18 komentářů:

  1. Jíťo, moc děkuji za návštěvu na této rozhledně, to je let, co jsme tam kdysi byli.To jsme tehdy vylezli na kdejakou a vysílalo se radiostanicemi/ručkami. Tzv. síbíčkáři, tak trochu postižení/blázni.Žádný kopec ani rozhledna nebyly před námi v klidu.
    Líbí se i info ke každému objektu. Pac Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko,tak to já se rozhlednám těm otevřeným vždy vyhýbala.Nesnesla jsem ty otevřené,které ještě při větru vrzaly

      Vymazat
  2. Budeš se divit, ale z těhle houbiček by sis tu smaženici klidně udělat mohla, ale jen při nasbírání jejich velmi mladé, ještě bílé a uzavřené formy. Je to hnojník obecný a prý je dokonce výborný! Jen patří k houbám, které barví jídlo do fialovomodra.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha,ha,tak to bych nevěřila.Stejně bych se bála,já jenom ty nejznámější houby konzumuji

      Vymazat
  3. Jitko, tak ač bylo větrno, výlet jste měli parádní. Opět to máš krásně nafocené.
    Děkuji za tip a přeji primy dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné fotografie jsi pořídila. Ta kamenná rozhledna Bramberk je fantastická a kostel také hlavně uvnitř. Hezký výlet jste si udělali a krásné fotografie jsi pořídila. Ještě, že jste měli štěstí a v pořádku jste dojeli domů a nemuseli se nechat odtáhnout. přeji Ti hezký zbytek dne a pohodový víkend.

    OdpovědětVymazat
  5. Jituš, krásné fotky a milá připomínka Bramberku.👍💕 Už je to spousta let, kdy jsem tam byla.
    Znám i maxovský kostel, manželův bratranec měl nedaleko odtud chalupu. Zavzpomínala jsem si na dobu minulou.😀
    Fotky hub, kytek a panoramat jsou také krásné.
    K tomu hnojníku - je jedlý, ale nesmí se v žádném případě konzumovat s byť sebemenším množstvím alkoholu. Působí neskutečné žaludeční problémy. Můj kamarád by mohl vyprávět. A to se jen trochu napil piva.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  6. Jitka máš krásne fotky.. tie hríby sú zaujímave.. kostol nádherný..pekné fotky***********************

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělé fotky, ten kostel to je krása. Stavby parádní. Houbičky neznám a co mě udivilo ty zvonky. Super 🌙🍀🌃🌙🍷

    OdpovědětVymazat
  8. parádní počasí, skvělá reportáž! hnojníka znám, u nás je poměrně hojný, ale nesbírám....

    OdpovědětVymazat
  9. Úžasné foto a krásné povídání , díky *****************

    OdpovědětVymazat
  10. Jitko, to jsou zase úžasné snímky. Ráda jsem se s Tebou prošla po místech pro mne neznámých. Fotky krajiny i z lesa jsou tak nabíjející, krásně se na ně dívá.
    Přeji fajn víkend. D.

    OdpovědětVymazat
  11. Jitulko nádherááááááááááá jako vřdy ale ty houbičky super no prostě všechno máš nádherné nafocene děkuji

    OdpovědětVymazat
  12. Krásná výlet, Jituško! Musím říct, že na Bramberk mám moc krásné vzpomínky, i když letité. ještě se trochu rozpadal, teď vypadá nádherné, ale byl takový ten jiskřivý říjnový den, všude úžasně zabarvené listí, ticho a podzimní slunce...
    Měj příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  13. Jeee,na Bramberku i na Slovance jsme byli v létě,když jsme byli na dovolené v Jizerkách.Děkuji za připomenutí,ráda jsem se podívala.Marťa.

    OdpovědětVymazat
  14. Moc pěkné fotky i výlet Jituš ♥

    OdpovědětVymazat
  15. Já si také užívala víkend bez PC hihi..nádherné momentky ten kostel se mi strašně líbí děkuji za další úžasnou podívanou♥💖💐🌺

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení