8.8.22

Zřícenina kaple Povýšení sv.Kříže Bříství

 Poslední červencovou neděli jsme se dopoledne vypravili za moji nejmladší sestrou k Čelákovicím s tím,že se společně podíváme na pár památek tam u nich.Ovšem už cestou mně sestra volala,že se jim ohlásila nečekaná návštěva a tudíž se nikam nedostanou.Mrzelo mě to,ale takové jsou někdy návštěvy.U sestry jsme se na chvíli stavěli,když jsme byli na cestě zpátky domů.Největší radost jsem měla,že jsme navštívili místo,které jsem zrovna tu neděli v plánu neměla,ale jinak byla v plánu už dlouhodobě.Když už jsme byli na cestě zpátky směr Čelákovice se manžel najednou ptá,kde že je ta kaple,kam pořád chci.Byla jsem překvapená a hned hledala v navigaci.Hodně mě manžel překvapil.Asi se cítí lépe,vidím to na něm i  já a ten den bylo chladněji a ještě dost foukalo.Auto jsme nechali v Bříství před značkou zákaz vjezdu a pokračovali vyschlou cestou mezi poli.Je to tady samá  rovinu akorát jediný kopeček a na něm zřícenina kaple Povýšení sv.Kříže.











Konečně v lese


Tady bylo docela prudké stoupání a neměli jsme vhodné boty.Měla jsem páskové sandálky s hladkou podrážkou.Kde to nešlo,lezla jsem po čtyřech.



Barokní kaple Povýšení sv.Kříže byla postavena roku 1714 na vrcholu Břístevské hůry,která se nachází v blízkosti dálnice Praha - Hradec Králové.Z dálnice jsme ji vždy obdivovali,je krásně vidět.
Kaple byla postavena na podnět faráře Karla Heislera.Měla základy půdorysu ve tvaru kříže o délce 11,92 m a šířce 10,40 m.Loď byla klenutá s oltáři Povýšení sv.Kříže,sv.Kateřiny a sv.Barbory.V roce 1764 byla zasažena bleskem a vyhořela.
Až v roce 1816 byla nákladně opravena.Bohužel 31.dubna 1818 břístevská mládež zde pálila čarodějnice a hořící oharek dopadl na šindelovou střechu kaple a ta znovu vyhořela.Byla ponechána svému osudu a chátrala. 
Břístevská hůra byla ve fantazii našich předků spojována s nadpřirozenými silami.Měly se na něm konat sabaty čarodějnic.Břístevský farář nechal na hůře na začátku 18.století vztyčit jako ochranu proti nadpřirozeným silám veliký kříž.Jeho nástupce zde potom prosadil výstavbu kaple.
Turisté se ovšem zde musí mít na pozoru.Podle pověsti hlídá rozvaliny duch,který zle ztrestá kohokoliv ,kdo by chtěl zbytkům kaple uškodit.

Tato fotografie je stažená z internetu,jenom abych ukázala,jak vypadá kaple vypadá z výšky.









Výhledy nejsou nic moc.Jedině na jmenovanou dálnici.




Na druhé straně ve výhledu brání stromy.






Jedna z pověstí vypravuje,jak se jeden místní sedlák rozhodl,že si ze zničeného božího místa odveze dlaždice.Přijel v noci s povozem ke zřícenině,ani nezačal vylamovat dlaždice z podlahy,když ze tmy vystoupila vysoká bílá postava.Bylo to strašné.Přízrak se tyčil vysoko nad propadlou klenbou.Hlava,jako by se ztrácela v hvězdné obloze.Sedlák vzal do zaječích,roznemohl se a brzy zemřel.Přesto z původní dlažby,kterou ochraňoval duch nezůstala ani jediná.






Dravec nad námi pěkně řinčel,asi jsme rušili svoji návštěvou klid tohoto božího místa.


Je to nádherné místo,které Vás pohltí svoji atmosférou.
No a na další památky,které jsme ten den navštívili si musíte zase chvíli počkat.
Mějte hezké dny



22 komentářů:

  1. No teda ! To je místo ! Už jen z Tvých fotek ta zvláštní atmosféra dýchá.
    Měj pěkný den, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani,děkuji.Je to magické místo,byla jsem ráda,že jsme tam vylezli

      Vymazat
  2. Moc zajímavé povídání Jituš,ráda jsem si to přečetla a prohlédla nádherné fotky,měj se hezky...

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavá kaple i pověst, která se k ní váže. To jsou moc hezké fotografie ze zajímavého místa. Děkuji za hezkou reportáž a přeji ti krásný nový týden

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkné fotky Jituško a hezký týden přeji ♥

    OdpovědětVymazat
  5. Jituško, nedopočítala bych se, kolikrát jsem kolem kaple jela... a nikdy jsem tam nebyla. Jednou jsem i zastavili a zajeli blíž, moje první "venčení" po covidu - já se cítila dobře, ale manžel to zavrhl, že to je na mě moc. Měl pravdu - prošla jsem se pak po rovině v Bohdanči v lázeňském parku a měla jsem toho až nad hlavu...
    Moc děkuji za překrásné fotky, jednou to vyjde i mě.
    Měj se krásně, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, i my už tolikrát jeli kolem.Jsem moc ráda,že jsem tam byla a hlavně s manželem

      Vymazat
  6. Parádní podívaná i příběh se mi líbí ⚛ ღ ♥ hezké léto Jíťo ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat
  7. Je fajn takhle "mapovat" svůj kraj a pokud to jde, zajít tam a prohlédnout si, nafotit. Tam to, samozřejmě, neznám, ale ráda se podívám a doprovodné texty si přečtu.
    Přeji další pěkné výlety. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani,děkuji,tohle místo je v jiném kraji,ale v našem Libereckém cestujeme nejvíce

      Vymazat
  8. Ahoj Jituš,
    díky za krásné snímky. Měj se pěkně...♥

    OdpovědětVymazat
  9. Zajímavé informace a pěkné záběry. Zaujal mě zavěšený kříž.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom kříži jsem se nic nedočetla.Pouze o tom,co tam nechal postavit farář,ale ten už tam asi dávno není

      Vymazat
  10. Jituš, to je paráda ! Taky se mi líbí ten kříž v prostoru. Měj se hezky, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Moc děkuji za pěkné fotky.
    Přeji hezký den. 🙂

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení