11.9.22

Lekce z kynologie

 Láska ke psům k naší rodině patří.Jsem ráda,že dcery přítel přivedl děti,má vnoučata na kynologické cvičiště.A  jsem ráda,že se mu splnil sen mít vlastní cvičák.Jezdíme sem docela často,baví mě pozorovat cvičení se psy a zrovna jim udělám i fotografie na jejich stránky.V chatce je kuchyňka a tak vařím  kávu a čaj a občas k tomu i přivezu něco upečeného.Tentokrát se výcvik soustředil  na socializaci psů.Když si všimnete,tak na  cvičák chodí hlavně ženy a hlavně s velkými psy. Někdo si pořídí ostré plemeno psa a potom ho nezvládá a k tomu je cvičák.Myslím,že je to pro ty lidi už i koníčkem.Musí se přitom vynaložit hodně úsilí a nesmí chybět síla ke zvládnutí svého miláčka.A tak musím napsat,že ty většinou drobné ženy obdivuji.Musím říct,že jsou rozhodně trpělivější a silnější než někteří muži.Ti nejlepší psi jezdí na soutěže a zúčastňují se výstav.

Nejvíc se mi líbilo,když  byli psi lákáni  na něco dobrého.Věděli,že nesmí,ale někteří se tak hezky ošívali,tekly jim sliny,ale pokušení odolali.Učí se tomu,aby si nebrali jídlo ze stolu a nebo neškemrali.

















Vnučka cvičí se svým psem NO Darlinem.



Nezapomíná ani na Kiaru



Vnuk čeká až přijde na řadu se svou fenou NO Eysinou.To je už jiné cvičení.Obrana a kousání


Samozřejmě cvičí i dcera.Zatím se štěňatama



Zasloužený odpočinek


Jsou to všechno zlatíčka


Jediná,kdo nemá výcvik je fenka maltézáčka Fibina.A ta by ho potřebovala jako sůl.
Neposlouchá.Je paličatá a dělá si co chce.


Vnuk s kamarádem natáčeli na dron.Nechala jsem si to vysvětlit a velmi mě to zaujalo.Navrhla jsem manželovi,zda by ho nechtěl.Neuspěla jsem.Technické věci ho moc nezajímají.


Ten den zrovna drobně poprchávalo,ale fotit kapičky je pro mě čím dál větší problém.



Přemluvila jsem manžela,že by mě zajímalo,kde končí cesta lesem.Na kole jsem jela dlouho,ale pořád jsem nebyla na konci a už jsem se i bála.Tak vzal auto a dojeli jsme až sem.Tady začíná Geopark Ralsko.Syn tady jel nedávno s přítelkyní na kole a někde tu jsou zaniklé obce.Našla jsem je i já na mapě.Docela zajímavá oblast na prozkoumání.



Bývalá škola.


Je tu pár opuštěných chatek








Na zpáteční cestě jsme se stavěli u rybníku Borovice.Jako každý rok zde  byla labutí rodinka.Tři mláďata už značně povyrostla.Loni jich bylo šest.








Celý týden u nás bylo hezky a teplo.Bylo tak i v sobotu.Po obědě jsme se vypravili na návštěvu ke známému do Kořenova,kam nás už dlouho zve.Vyjeli jsme ze sídliště a najednou vidíme,že není tak krásně,jak bylo vidět z okna.Před námi  černý mrak  a než jsme dojeli na Malou Skálu spustil se pořádný slejvák.I v Kořenově pršelo a tak jsme to otočili a jeli domů.Je dobře,že konečně napršelo,porostou houby.Všimla jsem si,že některé fotky nejsou úplně ostré,omlouvám  se,nejspíše to bude tím,že pořád drobně mrholilo a i když manžel nade mnou držel deštník na fotkách se to asi projevilo.

Mějte hezkou neděli a celý nový týden


32 komentářů:

  1. U nás chodila na cvičák dcera jen s jediným psem, labíkem. Jinak jsme si většinou psy vychovali sami. A když se stalo, že jeden odešel a přišlo štěně, vychovával ho ten straší pes. Fungovalo to tak celou dobu. Teď je Myšpulín sám, ale možná příští rok mu přibude kamarád. Letošní štěňata co jsem měla tak nějak domluveno jsou všechno fenky a já po zkušenostech které jsme měli když byla doma jedna fenka a dva psi, když začala hárat, už fenku nechci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme měli doma dva psi,zrovna moc neposlouchali,žádné povely se nenaučili.Jeden na to doplatil,porazilo ho auto.Kdyby mně už nebylo tolik let psa bych určitě měla.

      Vymazat
  2. Ahojky Jíťo, krásně jsi popsala úvod článku. Fotky jsou kouzelné a musí to být krása vidět je na vlastní oči. Jaké dělají pokroky atd. Máš pravdu, někteří si pořídí velké plemeno a pak mají co dělat to ukočírovat. Panda chodila také na cvičák a bylo to jen dobře. Poté ještě absolvovala speciální cvičení, aby se dobře naučila chodit podle nohy. Jsou to zlatíčka. Moc fandím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,mě to na cvičáku baví.Jezdíme už spousty let,dříve ještě do Bakova nad Jizerou,to když neměli ještě mladí svůj cvičák.Psi rozhodně výcvik potřebují.Někdy je s nimi velká práce.Na Mílu má kontakt veterinářka a pokud si někdo poztěžuje,že psa nezvládá posílá ho za Mílou.Dcera mit to potom vypravuje,jako to dá občas práci

      Vymazat
  3. Tak na cvičáku jsem nikdy nebyla , myslím, že je to krásná posívaná. Fotky ze cvičiště i z krajiny jsou nádherné ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško,děkuji.Pro ty lidi je to jednak velká fuška,ale zároveň i koníček

      Vymazat
  4. Jedna známá krome toho ze doma provadela predvychovu psu urcenych jsko vodici, delala i figurantku pri vycviku a bypravela zajimave historky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dcery přítel dělá taky figuranta.Občas to odnese ruka

      Vymazat
  5. Jituško, děkuju za moc milou reportáž ze cvičáku. Dnes našeho Kumíka porazilo v Praze auto, ani prý nezastavilo a jelo klidně dál. Tak mám o něho velký strach, sice se mu prý nic vážného nestalo, jen byl strašně vyděšený, ale stejně... Posílám pozdrav, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám a přeji Kumíkovi,aby byl v pořádku.Nám tak odešel jeden pejsek.Byl hodně divoký a utekl

      Vymazat
  6. Anonymní12.09.22 5:30

    Základní výcvik by měl mít každý pes.
    Jituško, ráda jsem se podívala na tvou reportáž, jsou to miláčci, život bez psa si neumím představit.
    Měj se moc hezky, pa Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko,děkuji.Ani nevíš,jak se mi stýská po Bleky.Sice od nás není daleko,ale to ji vidím jenom na zahradě.Kdyby mi nebylo už tolik určitě bych si psa pořídila.Teď mi musí stačit kočička

      Vymazat
  7. Jíťo, moc hezký úvod jsi popsala na cvičáku je fajn všechny fotky jsou krásné a díky za milou podívanou. Opatruj se, děkuji za komentíky a prima celý nový týden Ti přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko,moc děkuji.I ty se opatruj a buď v pořádku

      Vymazat
  8. Ahoj Jituš,
    parádní fotky. S naší Aginou NO chodil na cvičák manžel. Je to velmi dobrá hlídačka. Máš krásné snímky i z přírody.Měj se pěkně...♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali,děkuji.NO výcvik potřebují.Jsou to úžasní psi i hlídači

      Vymazat
  9. Jituško,tak konečně vidím,jak to u mladých na cvičáku vypadá.Kdyby nebyli tvoji mladí tak daleko jejich cvičák bych využil.Také mám někdy potíže s poslušností se svým NO.
    Měj se hezky Petr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře,děkuji.Poslala jsem ti i další fotky mejlem a doufám,že někdy přijedeš

      Vymazat
  10. Jitko, moc hezká reportáž - od všeho něco a spoustu zajímavého. Na fotkách je vidět, že poprchávalo, ale rozhodně jim to neubírá na zajímavosti. Myslím, že psi jsou ostří :-) Také obdivuji ženy s velkými psy, já k nim mám až moc velký respekt a často z nich i strach. I příroda je tam moc hezká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se velkých psů bojím také.Dříve jsem znala všechny psy mladých často jsme je hlídali.Teď,co jsou vnoučata velká už k nim tak často nejezdíme,spíše ony k nám a tak ty psy neznám a s hlídáním je to potom problém.
      Leni,děkuji

      Vymazat
  11. Zajímaví fotky, Jituško. Měla jsem tři psy, ani jeden moc neposlouchal, taky bych měla jít na cvičák, až zase budu chtít pejska, Díky za pěkné fotky. Maru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško,ale tvoji psi byli krásní a užili jsi s nimi krásné časy.Kdybych nebyla tak stará psa bych si pořídila.Někdy si říkám,že si vezmu z útulku psa na doživotí.Ale i to je riziko

      Vymazat
  12. Jitu,tady občas chodí pán na louku a vlčákem. Pes má perfektní výcvik. Už několikrát jsem ho pozorovala. Pes totiž reaguje na gesta rukou, a přesně ví, co má dělat, když mu páníček ukáže a vůbec na něj nemusí mluvit. Mluví jen někdy, když ho chválí a dá mu něco dobrého za odměnu. Je to úžasné s jakou radostí pes gesta pozoruje a plní příkazy. Když skončí trénink, začíná hra. To už pak spolu komunikují normálně. Měj se pěkně a užívej si podzimních dní.

    OdpovědětVymazat
  13. Jaru u NO je potřeba ten výcvik mít.Jsou to přeci jenom ostří psi,ale jsou i horší plemena.
    Bleky měla také výcvik a opravdu poslouchala na slovo.Syn ten nemá čas,pořád dělá na baráku,ale říkal,že už by Bleky potřebovala nějaké věci oživit.
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
  14. Jituško zdravím , na cvičák chodil syn se svou bordelkou, já se svým gaučink mrňosem pejskem jen pozorovala z dáli , fotečky samo super ♥

    OdpovědětVymazat
  15. Danuško,děkuji.Bordelky jsou velmi chytré,vnučka jí má také

    OdpovědětVymazat
  16. Hanka/kaleidoskop-podle-hanky.blogspot.com
    Komentář jsem odeslala, není tady zveřejněn.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani,nevím,kde je.Většinou jsou komentáře ve spamu,ale tam jsem ho nenašla.
      Už mě s tím hodně štvou.Okomentuji nové příspěvky na blogách,potom to kontroluji a ve většině nejsou zveřejněny.

      Vymazat
  17. Také moc děkuji za hezkou reportáž krásně jsi to všechno nafotila a krásné labutí ************

    OdpovědětVymazat
  18. Pěkný koníček a velmi záslužný. Když máš pejska od štěněte a poctivě s ním pracuješ, tak se dá vychovat. Syn má už druhého pejska, ale tomu už se tak poctivě nevěnuje a je to znát. Potřeboval by někdy, jak se říká na zadek. :-D Ale jen občas. Dcera vnučkám pořídila Bostonského teriéra, ale ten byl už 4 letý od nějaké paní, kterou dříve neznali. Kupovat psa na inzerát od někoho koho neznám, už vím, že je velké riziko. Navíc ten pejsek trpěl v maličkém bytě, nikdo s ním nechodil ven a prý ho dokonce stará paní zavírala do jakési klece, když přišla návštěva. Pejsek dodnes má problémy s návštěvami. Buď je divoce vítá a musí se držet, nebo je stále otravuje. Přiznám se, že se ho trochu bojím. On to asi vycítí a tak si dovoluje. Vnučka ho kdysi učila poslouchat a plnit povely, něco ho naučila. Třeba mu dokonce položila pamlsek vedle tlapky a on si ho nevzal, dokud nedostal povolení. Ale je dost náladový. Jinak se mi líbí, že jsi poznala, kde končí les. Opuštěných oblastí bych se také bála, hlavně tam jet nebo jít sama. V našem kraji se nyní ve velkém objevují migranti a z toho mám také obavy. Snad je nepotkám cestou na zahradu. Jituško, přeji hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  19. Maruško,moc děkuji.S těmi menšími pejsky bývá větší problém s poslušností,jak u těch velkých.Příklad,dcery maltézačka.My jsme měli 2x pudlíka,ale vždy z útulku.Byli to hodní psi,ale neposlouchali.Také na to jeden doplatil.Porazilo ho auto.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení