2.9.19

Pořád něco kutím

Kamarádka mi pořád říká,ať dám na blog zase něco,co tvořím a nebo vařím a peču.Že to chce změnu.Možná,že má pravdu.Trochu s tím počítám,že sem něco dám a tak občas vyfotím.Dost ale zapomínám.
Dcera po mně chce docela často něco ušít.Většinou ubrusy,prostírání,nebo závěsy a záclony do jejich restaurace.Dělám to ráda.Tentokrát byla změna,chtěla ušít nepromokavé obaly na stan a spacáky.Jezdí na různé víkendové akce na motorkách a tak,aby jim to nezmoklo.Naštěstí si látku sehnala.Koupila ji tak akorát.Látka pěkná,nepromokavá,trochu pogumovaná,což se hodně špatně šilo.Ale snad jsem se s tím vypořádala,mladí byli spokojení.





Dcera mi za to koupila dva balíky látky v Ikee.Chtěla jsem světlou látku,abych ušila na balkon povlaky na sezení,co tam mám.Barevné jsem  moc nechtěla i když je to praktičtější a hezčí,ale za léto mi to na sluníčku vybledne.Vzor nic moc,doteď přemýšlím,co mi připomíná,ale kvalita dobrá.Pevná látka.To se mi hodilo.



Ubrusy do kuchyně si šiju všechny sama a i zástěrky na židle.Na židlích mám modré čalounění a protože je jídelní kout pod oknem,kam celé odpoledne svítí slunce,tak je už vybledlé a nelíbí se mi.Tak než se rozhodnu pro nové židle jsem si začala na ně šít takové zástěrky.Jednoduché přehozy na zavazování.Mám ráda barvy a tak jsem si zase jednou objednala na internetu látku.Zjistila jsem,že je to daleko levnější,jak v obchodě.Šít mě baví už od 15 let.Babička byla švadlena a protože nás se sestrama často hlídala ráda jsem ji pozorovala,jak šlape na šicím stroji.Měla jsem bradu opřenou o desku šicího stroje,že mi děda říkal,že mi tam jednou babička přišije nos.První šicí stroj jsem měla po ní.To byly ještě stroje bez entlu a tak jsem všechno obšívala v ruce.Vím,že mě to hodně bavilo.Teď už by se mi nechtělo.


Je to hodně barevné,ale praktické.Kdo má doma kočku,tak ví,že se dostane všude a ta naše jídelní stůl miluje.Asi proto,že má z něho přehled.Když tam jíme,tak tam samozřejmě nesmí.



Látka,co mi dala dcera stačila ještě na další ubrus do kuchyně a na zástěrky na židle.


Dcera mě také pořád zásobuje cuketama.Nevadí mně to,mám je ráda,pěstovala jsem si je také na zahrádce.A protože nechci dělat stejná jídla,tak zkouším pořád nové recepty.


Hledám je samozřejmě na internetu,něco na nich ,ale třeba pozměním.
Cuketu jsem oloupala a vydlabala,byla velká a zrníček v ní dost.Potom jsem nakrájela na půlměsíčky.Do misky jsem dala trochu olivového oleje,utřený česnek,nakrájený kopr,sůl a pepř.Někdy dám zase nějaké bylinky,co mám doma a nebo jenom grilovací koření.


Plech jsem vyložila pečícím papírem a na něj rozprostřela cuketu a v troubě zapékala.Potom si připravím dip z kysané smetany a ten zase různě ochutím,to si každý může udělat podle sebe.A opečenou cuketu si v něm namáčím.A nebo,když se mně chce vytáhnout gril,tak si cuketu ugriluju.Dělám to podobně i s lilkem,který mám také moc ráda.



Cuketa obsahuje hodně vody a té je potřeba ji zbavit.Když peču buchtu a nebo všelijaké placičky,tak si dám nastrouhanou cuketu rovnou na cedník.


Receptů na placičky je hodně,teď naposledy jsem cuketu zahušťovala kuskusem.



Buchta z cukety je také moc dobrá.Tentokrát jsem ji dělala podle jiného receptu.
3 hrnky polohrubé mouky,1,25 hrnku cukru,1 prášek do pečiva,1 lžička prášku do perníku,špetka skořice,2 hrnky strouhané cukety,1 hrnek oleje,1 bílý jogurt,trošku rumu,oříšky.Peče se 20 minut při 200 stupních.


Samozřejmě jsem musela vyzkoušet i slaný karamel.Receptů je na internetu hodně.Moc mi chutná a dovedu si ho představit i s nějakým grilovaným masem.Zatím jsem zkusila s buchtou.


Jídla mám nejraději jednoduchá.Českou klasiku,kterou jí manžel zrovna nemusím.A tak si pro sebe vařím něco jiného.Oblíbila jsem si špecle.Těsto je jednoduché.140 ml mléka,4 vejce,400 g hrubé mouky,3 lžicky soli.Z uvedených surovin se zpracuje husté,lepivé těsto.Dá se vařit voda,která se osolí a přes síto se protlačuje těsto,jako na halušky.Cibule se nakrájí na kolečka a opeče na omastku,správně by mělo být na sádle,ale to já vůbec nemusím,popráší se moukou .Přidají se špecle,které se také opečou a ještě se přidá strouhaný sýr s trochou horké voda.Až se sýr rozpustí,tak se v něm ještě špecle obalí.Posypou se osmaženou cibulkou a může se přidat i rozškvařená slanina.To můžu.Jeden řezník u nás ji má vynikající.






Hodně si také dělám bulgur.Je to předvařená nalámaná hrubozrnná pšenice.Je lehce stravitelný a obsahuje hodně vlákniny,vitamínů a minerálů.Já si kupuji třeba se sušenými olivami a rajčaty.Dělám si ho se všelijakou zeleninou.Moc mi chutná.


Mám ráda i cizrnu a dokonce i hummus.Je to vlastně druh luštěniny.Dá se připravovat na více způsobů.Musí se přes noc namočit,jako jiné luštěniny a potom vařit do změknutí.Jeden z nich,který mám ráda je uvařenou cizrnu smíchat s nastrouhanou mrkví,zalít smetanou a chvíli dusit.A zbývá jenom podle své libosti ochutit.Já ochutím česnekem,oregánem,koriandrem,pepřem.Na hummus se cizrna rozmixuje.Součástí je sezamová pasta,kterou si dělám doma.Loupaná sezamová semínka mám doma pořád a ty se rozmixují s olivovým olejem.Potom se ochucuje hummus česnekem,paprikou,kmínem a dalším kořením a bylinkami.Výborné jsou i studené saláty z cizrny.Mladí v restauraci ji hodně dělají a je čím dál větší zájem o podobná jídla,hlavně mezi mladými a někdy jsem překvapená,že i hodně mladých mužů mění druh stravování.


Nedávno jsem tu vychvalovala chleba,který si peču.Vyzkoušela jsem další recept a chleba je lepší.Je z internetu z Youtube pod názvem Rychlý domácí chléb od Warlocorn.




Každý pátek ho peču.


Když se mi někdo ohlásí najednou na návštěvu,tak peču buchty k rychlé spotřebě podle Marie Pačesové.Mám ji v odběrech a dělám podle jejich videí více věcí.Buchty sice nejsou jedna jako druhá,ale dobré jsou.Jsou vyrovnané ve formě na dort.Pokud mám dopředu více času,tak na rodinné sešlosti peču zase jiné buchty v pekáči.




A poslední je Nejlahodnější čokoládový dort.Pod tím názvem ho najdete na Youtube.Já ho ochutnala u sestry a moc mi zachutnal.Jenže sestra místo čokolády,použila kakao.Na mě tam té hořké čokolády bylo moc.Hlavně,že chutnal vnučkám.Ale stejně jsem ho dělala v malé dortové formě.


Tak jsem vám ukázala pár věcí,nad kterými trávím čas,když zrovna někde nevýletujeme.Mé ruce začínají být zase nějak více neklidné a tak myslím,že je čas pustit se zase do háčkování.
Začalo září,vedra povolila.
Mějte hezké dny

20 komentářů:

  1. Jituško,ty mi dáváš.Těch dobrot.Hned bych si něco dala.A to šití,krása.Také se chystam do Ikey koupit něco vnoučatům do pokoje na gauč a polštáře.Ten balkon má krásný u nás se na balkoně sedět nedá,máme jej k hlavní ulici a je tam velký hluk.Hezký večer Jituško.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindřiško,děkuji.Do Ikey jezdím ráda,mají tam pěkné věci.

      Vymazat
  2. Jitko, nechápu, kdy to všechno stíháš. Kutit, kuchtit a ještě výletovat. Máš můj obdiv. Musím napsat, že bych vše ochutnala, vytváříš samé dobroty.
    Měj prima září. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo,děkuji.V důchodě je hodně času a protože manžel chodí pořád do práce jsem doma sama.Výletujeme většinou o víkendech,nebo,jak má volno.

      Vymazat
  3. Krásné potahy sis ušila a líbí se mi moc ta světlá látka. Také super dobrůtky jsi uvařila a upekla. Jsi šikulka. Také zkouším různá jídla aby byla změna, ale nikdy mě nenapadne to nafotit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru,děkuji.Také všechno nefotím,jenom co je spíše neobvyklé a nebo nové věci.

      Vymazat
  4. Jitulko no teda šikovna jak na šiti tak na pečení moc hezké to posezeni na balkoně a ty buchty hned bych si je dala děláš chutě šikulko hezký večer přeji ..

    OdpovědětVymazat
  5. Tedy Jíťo normálně jsem dostala hlad hihi...jsi moc šikovná úplně ve všem,já dřív také šila,pletla,háčkovala a nejvíce mě bavilo vyšívání ale bohužel už to nejde však víš proč :-( Cuketu také dělám je výborná plněná mletým masem..kuskus také i ten bulgur to je mňamka my se synem si hodně děláme ale mužský to nemusí...opravdu smekám šikulko... ͡°❥ ͡°)🌻💐💓

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko,děkuji.Manžel jí jenom klasiku,ale někdy si to moje jídlo dá se mnou i syn.Ruční práce mě baví od mládí.

      Vymazat
  6. Tedy Jíťo ty jsi všestraně nadaná, krásně fotíš, krásně řiješ, to já bych si přišila i prst :-) a těch dobrůtek co vytváříš, no jedna báseň. Škoda, že nejse Tvoje sousedka :-) , šla bych na ochutnávku. Hezký den 💞🥀💞🥀💞🥀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni,děkuji.Je fakt,že umím dost věcí už od mládí,ale takových ženských je.Možná proto,že i naše maminka neuměla přišít ani knoflík.Asi proto,že její maminka byla švadlena a všechno ji ušila a spravila.Leni,zase umíš jiné věci.

      Vymazat
  7. Jitu!!! To je příspěvek, určitě zapomenu něco pochválit! Nejdřív šití - moc se mi líbí zjemnění balkónu i veselost jídelního stolu. U vás stále svítí sluníčko :o)
    A jídlo - bulgur, cizrna, kuskus jsou u nás velmi oblíbené. Manžel i syn si pochutnávají. Ale tvé špecle, to bychom se tedy přímo nacpávali :o) Občas dělám halušky, hromadu a nezbude jediná...
    Měj krásný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko,děkuji.Jsem ráda,že i v jiných kuchyních se vaří stejně a nemyslí si,že je to jenom módní výstřelek se takto stravovat.To mi řekla známá.

      Vymazat
  8. WAu Jitka to pečení či varení vyzeralo dobre hned by som si dala.....a ze šijacím strojom ti to ide super a krásne.....Prajem ti nech sa ti len dobre darí....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slávi,moc děkuji.Ty zase tvoříš krásné obrázky,na které jsem já už neměla inspiraci.

      Vymazat
  9. Jejky Jituš, všeuměle,obdivuji tvé šikovné ručičky vše na jedničku s hvězdičkou.♥ ♥ ♥ ♥

    OdpovědětVymazat
  10. hezké fotky, jsi šikulka******** děláš mi chutě♥
    Jituš moc děkuji za podporu a přeji hezký víkend♥

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za Vaše komentáře,které vždy potěší a kterých si velmi vážím.
Vzhledem k mému problému nebudu děkovat každému jednotlivě,odpovím pouze,pokud budete mít nějaký dotaz k uveřejněnému příspěvku.Děkuji za pochopení